Smakoterapia ). Podeszłam sceptycznie do tego przepisu i aż do pierwszego kęsa nie wierzyłam że będzie dobra. Ale okazał się bardzo dobra :) Składniki: - 1 szklanka mąki ryżowej, - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, - 1 łyżka oleju lub oliwy (zapomniałam o nim), - 1/2 łyżeczki soli, - 1 łyżka cukru, - szczypta kurkumy, - 1 szklanka ciepłej wody, - 30 g świeżych drożdży. Wykonanie: Do wody dodać cukier
Co na wege obiad?Talarki ziemniaczane to świetny pomysł na urozmaicenie domowych obiadów. Jeżeli nie macie ochoty na gotowane ziemniaki, to smażone talarki powinny przypaść Wam do gustu. Jeżeli dbacie o linię to poniższe ziemniaki możecie przygotować w piekarniku. Najlepiej piec je w 200ºC , aż do uzyskania złotego koloru. Składniki: surowe ziemniaki sól pieprz suszony koperek czosnek granulowany olej do smażenia Ziemniaki
Ugotowaćminut, aż widelec będzie się łatwo wbijał. Ze skórek wydrążyć miąższ, zmiksować i odmierzyć potrzebną ilość. Resztę zamrozić. Masa : 500 g ricotty skórka z 2 pomarańczy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru trzcinowego 4 jajka 230 g puree z dyni* 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej Ser umieścić w misie miksera i na niskich obrotach połączyć
Chocolate Muffin Blogczysto :) Co do placków. Smak hmm niby słodkie, ale nie. Smaku i wyrazistości nadaje sos lub sok z cytryny, same w sobie też smaczne, ale na pewno inne ziemniaczane. Bardzo lekkie. W 100% nadają się na drugi dzień do pracy, nawet na zimno. Dla 4 osób Potrzebujemy: 1 szkl. mąki pszennej 2 jajka
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/jednym sklepie nie zawsze znajdzie się wszystkie potrzebne składniki, a szkoda... W oryginalnym przepisie użyte zostały kotlety schabowe, ja miałam piersi z kurczaka i było super. Jako dodatek sałatka ziemniaczana, pycha... Dla 4 osób Potrzebujemy: Kotlety: 4 filety z piersi kurczaka 1,5 szklanki płatków owsianych 0,5 szklanki bułki tartej 1 szklanka mąki 2 jajka pół pęczka natki
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/minut w temperaturze 190 stopni. Po wystudzeniu nadziać kremem. Krem : 1,5 szklanki mleka 50 g masła 2 płaskie łyżki mąki pszennej 2 łyżki czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/3 szklanki cukru 1 szkl. mleka zagotować z masłem i cukrem. Resztę mleka wymieszać z mąkami i jajkiem, w lać do gotującego się mleka i wymieszać ,aby nie zrobiły
Moje domowe kucharzeniePrzepis na pyszną przekąskę na ciepło ( choć na zimno również dobrze smakuje) – wytrawne muffiny ziemniaczane. Podałam je z sosem czosnkowym. Jeden muffin zawiera 177 kcal. Składniki (na 9 sztuk): 5 sporych ziemniaków ok 150-200 g mrożonego szpinaku 200 g sera feta 3 jajka 2 łyżki mąki 2 cebule 100 g sera żółtego sól, pieprz papryka słodka i ostra
e-PrzepisyKulinarneZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA D zisiaj robilam ja poraz pierwszy :) Przepis znalazlam w ksiazce kucharskiej, ale go lekko zmodyfikowalam i musze przyznac, ze jest bardzo smaczna ....przynajmniej jak dla mnie :) . Nie mam dzisiaj jakos weny do rozpisywania sie hehe:) Zapiekanka bardzo latwa w przygotowaniu a jako dodatek do niej zrobilam sos czosnkowy . SKLADNIKI: -olej -2-3 zabki czosnku -2 papryki
PychaDaniaCię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. BISZKOPT MATCHA: 5 jajek 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżki herbaty Matcha Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, choć ja osobiście czasami wyciągam prosto z lodówki. Białka oddzieliłam od żółtek. Białka ubiłam na sztywną
Blondynka Gotujetarki. Dolewamy wrzące mleko i mieszamy. Dodajemy ugotowaną kaszę i mieszamy. W międzyczasie żeberka podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Do ziemniaków dodajemy skwarki, mieszamy i doprawiamy do smaku. Część masy ziemniaczanej przekładamy na dno naczynia żaroodpornego, na niej układamy żeberka i przykrywamy pozostałą masą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut. Zmniejszamy temperaturę
Maminek kulinarnypięknie kwitną bzy... No właśne bzy :) moja dzisiejsza inspiracja. Zapraszam na bezy, z lekką fiołkową nutą. SKŁADNIKI: 2 białka 4 łyżki cukru fiołkowego szczypta soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu z białego wina A jak to zrobić: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier, miksując aż jego kryształki przestaną być wyczuwalne. Na koniec
Kuchnia w opałachKolorystycznie pasuje idealnie, a jak smakowo? Sami się przekonajcie.... Składniki: Tortownica 24 cm Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 2 łyżki oleju 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka mąki do pieczenia Kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego Dodatkowo: 20 dag malin 30 dag arbuza (bez pestek) 350 ml śmietany kremówki 36% 1 śmietan fix 2 łyżki
VioletoweKucharzenieczekanie, aż poszczególne warstwy się zetną :P, ale wart poświęconego mu czasu. Bardzo polecam! :) Składniki na ciasto: 2 duże jajka 50 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać żółtka i cukier. Mąki przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie połączyć. Dno tortownicy o średnicy
Domowa cukiernia Ewykolejne 10 – 15 minut do uzyskania złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i w tym czasie przygotować krem. Krem: 400 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 100 g masła roślinnego 2 żółtka Polewa: 1/3 słoika dżemu brzoskwiniowego 1/2 szklanki wody Dodatkowo: owoce (np. truskawki, maliny, brzoskwinie) Z 400 ml mleka odlać
Bulliojajkami. Zagnieść ciasto. Odstawić przykryte ściereczką na około godzinę w ciepłym miejscu (do podwojenia objętości). Masa serowa: 400 g tłustego twarogu 1 jajko i 1 żółtko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilii Dodatkowo: 300 g truskawek Lukier: pół szklanki cukru pudru, 1,5 łyżki wody Twaróg zmiksować z jajkami, mąką, cukrem i ekstraktem
Bullio