ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:195/303)

Piegowata babka makowa 179

domku... myślałam co upiec w nowo zakupionej foremce. Tej babki nie jadłam już kilka lat... Piegowata babka makowa   SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 4 jajka 1/3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250g szklanka maku 250g margaryny kilka kropel aromatu migdałowego kropla aromatu waniliowego cukier puder

MarciochaKucharzy
Klopsiki w sosie koperkowym 180

minut.  Odkryć, dodać garść posiekanego koperku i jeszcze przez chwilę podgrzewać - by zgęstniał i nabrał koperkowego smaku. Zdjąć z ognia i dodać resztę koperku. Podawać z puree ziemniaczanym:) I jak wyszło? Pysznie

MarciochaKucharzy
Piaskowa babka kakaowa z bakaliami 153

Wiadomo kto robił :) Babka kakaowa z bakaliami SKŁADNIKI: szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej szklanka cukru opakowanie cukru waniliowego 4 jajka kostka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao prawdziwego łyżeczka cynamonu bakalie polewa z gorzkiej czekolady świąteczna posypka Obie mąki i kakao wsypać do miski, wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno

MarciochaKucharzy
Ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką 156

łyżeczki proszku do pieczenia  5 żółtek  200 g masła  2-3 łyżki śmietan Beza: 3-4 białka  100 g cukru  1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo:   4 łodygi rabarbaru 2 łyżki cukru   Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem lub rozetrzeć zimnymi palcami na kruszonkę. Dodać żółtka, śmietanę

MarciochaKucharzy
Schab w sosie grzybowym 203

grzybowym SKŁADNIKI: 5 kawałków schabu (jak na kotlety) kilka grzybów garść suszonych grzybów 2-3 łyżki śmietany 1 cebula pietruszka sól, pieprz czarny,chilli, pieprz czosnkowy, tymianek, majeranek puree ziemniaczane surówka z pora  Plastry schabu lekko rozbić tłuczkiem, przyprawić solą, pieprzem i chilli. Na  patelni rozgrzać olej i obsmażamy kotlety z obu stron na średnim ogniu

MarciochaKucharzy
Naleśniki z mąki kukurydzianej z kurczakiem i brokułami 172

moim ulubionym osiedlowym warzywniaku zauważyłam mąkę kukurydzianą. Doktor Google upewnił mnie co do wyboru:) Naleśniki z mąki kukurydzianej z kurczakiem i brokułami SKŁADNIKI: 200g mąki kukurydzianej 80g mąki ziemniaczanej spora szczypta soli 2 jajka szczypta pieprzu woda, olej 2 piersi z kurczaka brokuł 2 łyżki śmietany sól, pieprz, papryka, ząbek czosnku, ulubione przyprawy śmietanowy sos czosnkowy, szczypiorek Zmiksować

MarciochaKucharzy
Żeberka w piwie miodowym 153

żaroodpornego . Piwo połączyć z musztardą, zalać miksturą żeberka.  Dusić pod przykryciem około 50 minut w piek arniku nastawionym na 180-190 stopni . Żeberka w piwie podawać z pure ziemniaczanym. Smacznego

MarciochaKucharzy
Łosoś na puree z kalafiora 171

zrobienia w 30 minut. Łososia można podawać z samym puree, ale pyszny będzie także z dodatkiem chrupiącej surówki czy pieczonych warzyw. Puree kalafiorowe jest znacznie delikatniejsze niż to tradycyjne ziemniaczane, dlatego warto przyprawić je wyrazistym parmezanem i gałką. Idealnie komponuje się z rybą. Łosoś na puree z kalafiora: 4 filety z łososia oliwa z oliwek (np. aromatyzowana truflą) skórka

Poezja smaku
Panna cotta na mleku kokosowym z sosem malinowym 192

Przelać do kieliszków, a gdy deser wystygnie wstawić do lodówki do stężenia, ok. 2-3 godziny. Przygotować sos. Maliny umieścić w garnku razem z miodem i winem. Zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w odrobinie soku malinowego. Dodać do sosu i wymieszać. Odstawić do wystudzenia.  Na zastygnięty deser wyłożyć sos malinowy. Posypać wiórkami kokosowy i ułożyć migdały. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
tort jabłkowy 161

Biszkopt: 6 jajka 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 150 gram maki pszennej 60gram maki ziemniaczanej szczypta soli Wykonanie Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Gdy już będa sztywne dodajemy łyżka po łyżce cukier, nadal ubijając. Następnie dodajemy po 1 żółtku,   ubijając tylko do połączenia sie składników. Wymieszane i przesiane

w mojej kuchni
Sernik z trzema czkoladami 533

trzema czekoladami (wspaniały przepis znaleziony w Kuchni nad Atlantykiem) Sp ód: 150g herbatników 50g masła 3 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg twarogu 150 g cukru 25 g mąki ziemniaczanej  4 jajka 150 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 100 g ciemnej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 g białej czekolady 3 łyżki mleka

Zapiski Młodej Żony
KLUSKI Z KASZY JAGLANEj 210

dodać gotowaną kiszoną kapustę, mniam, mniam, pyszności... Składniki: - 1,5 szklanki surowej kaszy jaglanej - 4 szklanki (1litr) wrzącej wody - 200g twarogu tłustego (lub półtłustego) w kostce - 1 szklanka mąki ziemniaczanej - 1 i 3/4 szklanki mąki orkiszowej typ700 lub pszennej (lub 2 szklanki mąki orkiszowej typ750) - 2 średnie jajka - 3/4 płaskiej łyżeczki soli (u mnie himalajska) Dodatkowo: - trochę mąki orkiszowej

Smaczne Zdrowe
Mini serniczki bananowe na kakaowym spodzie 205

masła Masa serowa 1 kostka (250 g) twarogu tłustego lub półtłustego dokładnie zmielonego 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 2 duże łyżki cukru 1 jajko 1 duży banan 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Dodatkowo: Płatki czekoladowe Śmietana kremówka (30 lub 36%) - ok. 250 ml Herbatniki lub markizy dokładnie mielimy na drobny piasek. Dodajemy roztopione masło

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sernik kajmakowy i 200 post! 254

Spód: 250 g herbatników 100 g margaryny łyżeczka gorzkiego kakao Masa: 800 g mielonego twarogu 600 g masy krówkowej lub kajmakowej 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek 200 g śmietany 18% polewa czekoladowa bita śmietana do dekoracji Składniki: Herbatniki kruszymy dokładnie na wiórki. Margarynę roztapiamy w rondelku i dodajemy kakao. Gdy składniki się wymieszają przelewamy je do miski

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sernik piernikowy 181

miodu 15 g przyprawy do piernika 40 g cukru trzcinowego 4 jajka 2 opakowania cukru wanilinowego 125 g maki pszennej tortowej 10 g proszku do pieczenia 20 g maki ziemniaczanej Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 15 g margaryny miękkiej 150 g cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 40 g budyniu waniliowego w proszku 200 mil śmietanki

W kuchennym oknie Ewy