możecie je przygotować z mrożonych owoców. Składniki: 1 kg sera zmielonego w kubełku 3 jajka 1/2 szklanki malin w cukrze 1/2 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 5-6 łyżek śmietany kremówki spód 200 g kruchych ciasteczek 75 g masła polewa 1 szklanka cukru pudru kilka łyżeczek soku malinowego + ewentualnie 2-3 łyżeczki wody ewentualnie
Ugotowaćłatwe i tanie ciasto. Świeżość zachowuje przez 2-3 dni. Składniki na małą formę keksową: 2-3 średniej wielkości jabłka 1 szklanka mąki pszennej tortowej ½ szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki cukru 100 g miękkiego masła 3 jajka 3 łyżki oleju 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do dekoracji Białka oddzielić od żółtek. Do miski dodać
Ugotowaćwywaru warzywnego (lub rosołu) 1 cebul dymka (wraz z szczypiorkiem) 1 puszka kiełków fasoli mung 1/2 puszki kukurydzy 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną) olej do smażenia sos sojowy sól, pieprz Piersi umyć, pozbawić skóry i kości. Pokroić na cienkie paseczki. Do szklanki wlać 3 łyżki sosu sojowego oraz dodać 2 łyżeczki brązowego cukru
Ugotowaćświęconką nie może zabraknąć własnoręcznie upieczonych babeczek. Ładnie udekorowane stanowią piękną ozdobę świątecznego koszyczka. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 ml oleju, 1/2 cytryny, Dodatkowo: lukier, polewa czekoladowa, kolorowa posypka, płatki migdałowe. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wsypuję mąki
Tradycyjna kuchnia Kasiczyli biszkopt z galaretką, owocami i musem czekoladowym Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka 100 g drobnego cukru lub 80 g cukru pudru 70 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej ½ szklanki kompotu z wiśni 10 ml wiśniówki (opcjonalnie) Galaretka pomarańczowa: 2 galaretki wiśniowe 750 ml wody 1 szklanka drylowanych wiśni z kompotu Mus czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady
Mania GotowaniaKlasyczna babka piaskowa, łaciata. Odkurzony przepis ze starego zeszytu. 4 jajka 1 szklanka cukru 25 dag margaryny 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Żółtka zmiksować z cukrem. Nie przerywając miksowania dodawać małymi porcjami margarynę. Gdy masa będzie bardzo puszysta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić
Praktyczna plgłośno się śmiały. Dzisiaj polecam kluski z papryką kolorową, tak trochę inną wersję, moją dla klusek nietypową. Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków, 1 małe jajo, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, ponadto: 1 papryka żółta, 1 papryka zielona, 1 papryka czerwona, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 8 pomidorów suszonych, świeży koperek, 2 łyżki sosu chili słodko – pikantnego, sól, pieprz
Moniki SmakołykiMiękkie masło połączyć z 4 żółtkami za pomocą miksera, następnie dodać szklankę cukru i wymieszać na gładką masę. Mąkę pszenną przesiać i połączyć z ziemniaczaną, następnie dodać łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystko razem stopniowo połączyć mikserem. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i delikatnie wymieszać z masą. Dodaj esencji waniliowej, przepis znajdziesz tutaj . Formę wysmaruj masłem
Kredowe MenuNajlepsza babka cytrynowa w Środkowej Europie ;) Wilgotna, krucha z cytrusowym aromatem. Znika zanim ostygnie. Składniki 200g maki ziemniaczanej 100g maki pszennej tortowej 200g cukru 200g margaryny 50ml oleju łyżka octu spirytusowego 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka otarta z jednej cytryny i limonki lukier: szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny
Pyry na Gazpokrojony Ziemniaki rozgnieść porządnie widelcem ,dodać pozostałe składniki i porządnie wymieszać .Ja łączę wszystko ,kiedy ziemniaki są jeszcze lekko ciepłe ,masło roztapia się i łatwo wchłania się w masę ziemniaczaną .Doprawiamy do smaku i tworzymy z masy niewielkie ruloniki ,które obtaczamy w mące , jajku i bułce tartej ,a następnie obsmażamy na złoty kolor ze wszystkich stron .Podajemy na ciepło
Ladylaura.szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka proszku do pieczenia 5 żółtek Masa z białek : 5 białek 300 g orzechów ziemnych posiekanych 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 /2 szklanki cukru 1 puszka masy krówkowej 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 600 ml przegotowanej wody Masa budyniowa : 600 ml mleka 2 budynie waniliowe z cukrem Winiary
Sama słodycz i szczypta chiliopakowanie cukru wanilinowego (16 g) szczypta soli 200 g masła skórka i sok z 2-ch większych mandarynek 1,25 szklanki mąki pszennej tortowej 0,75 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kolorowe barwniki spożywcze (użyłam fioletowego, różowego, żółtego i zielonego) SKŁADNIKI NA LUKIER: 1 białko * 150 g cukru pudru kolorowe barwniki spożywcze (użyłam fioletowego, różowego
Słodko-Słony Świat IlonyZupa porowo - ziemniaczana jest rozgrzewająca więc świetnie pasuje na zimowe obiady. Jednak tym razem przygotowałam ją mimo słońca i wczesnowiosennych temperatur za oknem, bo taką miałam na nią ochotę :) Zupa jest naprawdę bardzo dobra, kremowa, sycąca, ale również świeża w smaku. Składniki: 1,2 l bulionu z kurczaka i warzyw 1 duży por 6 ziemniaków
Symfonia smakowaprzygotowaniu, kiedy wszystkie składniki się „przegryzą”. Połączenie słodkiej masy kajmakowej i słonych krakersów bardzo dobrze się sprawdza. Składniki: Masa: 1 litr mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 jajko 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru wanilinowego 200 g masła Oraz: 400 g masy kajmakowej (dałam o smaku orzechowym) 150 g orzeszków
e-PrzepisyKulinarnedrogę. Usłaną dywanem z masy cukrowej. TORT PORZECZKOWY Z MASĄ CUKROWĄ /własny;/ tort o średnicy 26 cm BISZKOPT: 6 jajek 6 łyżki mąki pszennej 6 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni. Oba rodzaje mąki i proszek przesiewam do miski
W kuchni Karmel-itki