ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:208/303)

Pstrąg z warzywami i białym winem 142

pysznie :) Składniki na 2 porcje: 2 wypatroszone pstrągi 1 ząbek czosnku 1 cebula lub kawałek pora 2 marchewki 2 pietruszki ½ selera korzeniowego 2-3 łyżki oleju 1 łyżka mąki ziemniaczanej (z czubkiem) 80 ml białego wytrawnego wina kilka łyżek wody sól pieprz 2 nieduże gałązki tymianku sok z cytryny dodatkowo foliowa torebka do pieczenia Ryby umyć, osuszyć. Z zewnątrz

Pełny talerz
Sernik panna cotta z truskawkami 421

żółtka i białka) 150 g drobnego cukru 500 g śmietankowego 250 g mascarpone 1 łyżka soku z cytryny 1 skórki z cytryny 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szczypty soli 50 g konfitury truskawkowej 200 g musu truskawkowego (zmiksowanych truskawek) dosłodzonych do smaku kilka truskawek do dekoracji Śmietankę przelać do małego garnka. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż

Pełny talerz
Sękacz domowy 156

jajek (osobno żółtka i białka) 50 ml białego rumu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 50 g zblanszowanych i obranych grubo pokrojonych migdałów 3/4 szklanki mąki krupczatki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej lukier 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Za każdym razem

Pełny talerz
Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką 136

palcami. Powinno powstać coś w rodzaju drobnych klusek. Docisnąć całość razem. Włożyć do woreczka. Schłodzić w lodówce. Nadzienie: 600 - 700 g rabarbaru 6-8 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kaszy manny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Rabarbar umyć, dokładnie osuszyć, poodcinać końcówki. Pokroić na 1 cm kawałki. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Rozłożyć na podpieczonym cieście, posypać kruszonką. Temperaturę

Pełny talerz
Pikantny syczuański kurczak z orzeszkami ziemnymi 387

podwórku), ale przepisy w niej zawarte są ponadczasowe i pozwalają w kilka chwil przybliżyć smaki dalekiego orientu. Polecam! Składniki na 4 porcje: 2 piersi kurczaka 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 1 jajo Sos ¾ szklanki prażonych niesolonych orzeszków ziemnych 2 cebule dymki ze szczypiorem 1 łyżka wody 1½ łyżeczki brązowego cukru 2 łyżeczki octu ryżowego 2 łyżeczki sosu sojowego

Pełny talerz
Kurczak słodko-kwaśny z makaronem chow mein 527

osączyć na ręczniku, a następnie dodać na samym końcu. Polecam. Składniki dla 2 osób: 250 g mięsa z udek kurczaka bez skóry i kości 1 białko * 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka sosu sojowego olej do smażenia Sos 1/4 szklanki keczupu 1/4 szklanki soku ananasowego ** 2 łyżki octu ryżowego 1-3 łyżeczek brązowego cukru kawałek imbiru wielkości 1/3 korka

Pełny talerz
Sernik chałwowy 316

Jeżeli po zmiksowaniu sera z jajkami masa jest bardzo rzadka (może tak być np. przy użyciu sera z wiaderka), to przed dodaniem mleka rozmieszać w nim 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. inspiracja od Liski Przepis dodaję do akcji

Pełny talerz
Kopytka 137

dało się je później podsmażyć, bez rozwalania się. Podaję często z sosem pieczarkowym lub z cebulką. Składniki: 1 kg starych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli jedno jajko Ziemniaki gotujemy, przepuszczamy przez praskę i studzimy, bardzo ważne ziemniaki muszą być zimne. Do zimnych ziemniaków dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajko i dodajemy mąki*. Gotujemy wodę

NA MOIM TALERZU
Babka z kaszą jaglaną (bez glutenu) 175

również świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka i posiada spore ilości witamin z grupy B. A babka z dodatkiem kaszy..? Jest puszysta i bardzo smaczna! Składniki: Ciasto: 350 g mąki ziemniaczanej 200 g ugotowanej na sypko kaszy jaglanej* 250 g masła 180 g cukru 5 jajek 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu

maniapieczenia
babeczki piaskowe 152

przedstawiam Wam babkę piaskową podaną inaczej, bo jako małe babeczki. Pyszne, ze słodką i chrupiącą skorupką! SKŁADNIKI 150 g masła 1,5 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 15 g cukru waniliowego PRZYGOTOWANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem

zabawa smakiem
Pomarańczowiec 222

pomarańczami to bardzo orzeźwiająca propozycja na świąteczny stół. Zainspirowałam się pomysłem Kasi, ale dokonałam kilka zmian. Polecam! Składniki: Biszkopt (24x36cm): 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu skórka otarta z 1 pomarańczy olejek pomarańczowy Masa: 750 ml soku pomarańczowego 2 galaretki pomarańczowe Wierzch

Kuchnia domowa Ani
Cieciorkowa tarta z gruszką i budyniem waniliowym 145

kropel aromatu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Budyń waniliowy: 3/4 szkl. mleka 0,5% lub roślinnego lub wymieszanej wody z odżywką białkową 20 g mąki ziemniaczanej   1 żółtko Aromat waniliowy 4 łyżeczki stewii  Dodatkowo: 4 małe gruszki Cynamon Przygotowanie: Ciasto: Ciecierzycę zbenderować z resztą składników. Wyłożyć masę na sylikonową formę do pieczenia

Czarnawisienka
Miodownik z orzechami 383

łyżki miodu, ½ szklanki cukru, 200g orzechów włoskich, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 4 łyżki cukru kryształu, 2 żółtka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 150g masła. PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję miód, cukier, jajka oraz sodę. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na trzy równe części. Dwie części ciasta rozwałkowuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Babka biszkoptowa z majonezem 197

Bogucice. Składniki: 5 jajek 1 szkl cukru 3 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka skórki z pomarańczy(świeża) 5 łyżek majonez kielecki 3/4 szkl mąki pszennej 3/4 szkl mąki ziemniaczanej  2 łyżeczki proszku do pieczenia sól szczypta Lukier 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki mleka około 0,5  szkl cukru pudru żółty barwnik* Przygotowanie: Białka

Ala piecze i gotuje
Karpatka 442

jajek szczypta soli szczypta proszku do pieczenia Masa I : 3 szklanki mleka 250g masła lub margaryny ¾ szklanki cukru cukier wanilinowy 4 czubate łyżki mąki pszennej 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka Masa II : 500 ml zimnej śmietanki 30% lub 36% cukier puder do smaku czubata łyżka żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia. Ciasto parzone: Wodę zagotować

kuchcikownia

Proponowane wyszukiwania