pozostałą masą i bajaderki . Tort ze względu na masę jogurtową trochę się skrzywił, ale i tak był pyszny i robił wrażenie. Składniki: - Na 1 biszkopt: 10 jajek ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 szklanki mąki pszennej 2 ½ szklanki cukru pudru 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 ½ łyżeczki octu - Masa jogurtowa: 3 jogurtu 400g (u mnie o smaku owoce leśne) 6 galaretek
Mama Gotujeposmarować masą maślaną, bo niektóre kremy (np. śmietana) rozpuszczają masę cukrową i tort może w rezultacie źle wyglądać. Składniki: - biszkopt: 160 g mąki pszennej (1 ¼ szklanki) 60 g mąki ziemniaczanej (¼ szklanki) 6 jajek 200 g cukru pudru (1 ½ szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 ½ łyżeczki octu - krem: zasmażka: - 3 łyżki margaryny - 3 łyżki mąki - ¾ szklanki gorącego mleka
Mama Gotujekonkretnym kształcie tortu to trzeba się trochę namęczyć, ponieważ przed włożeniem do lodówki na kilka godzin tort się dość mocno chwieje. Składniki: biszkopt: ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki octu masa: 1 jogurt naturalny (400g) 2 galaretki o dowolnym smaku do nasączenia: mocna herbata sok z cytryny Wykonanie
Mama Gotujemigdałów (1 szklanka po posiekaniu) Sos: 600 g śmietany 36% ¼ szklanki brandy 1 cukier z prawdziwą wanilią 6 żółtek 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek mleka Wykonanie: Migdały zalać wrzątkiem, gdy woda ostygnie ściągnąć skórkę. Migdały, daktyle i morele posiekać. Wszystkie bakalie zalać brandy i odstawić na noc. Masło utrzeć z cukrem. Dalej ucierając wbijać
Mama Gotujepierwszych pieczonych przeze mnie szarlotek. Ciasto to jest łatwe do zrobienia i bardzo dobre. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki pszennej ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 - 1,5 kg jabłek cynamon Wykonanie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Jabłka smażyć na suchej patelni razem
Mama Gotujemusztardą, jajkiem, bułką tartą i ziołami i ogórkiem pokrojonym w kosteczkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotleciki. Smażymy do zarumienienia z obu stron. Podajemy z puree ziemniaczanym i surówką z por. Smacznego
MarciochaKucharzyrazem trochę inaczej podane placki ziemniaczane. Chciałam spróbować pieczarek brunatnych.. ale tym razem zdecydowałam się na boczniaki :D SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 3 łyżki maki pszennej 1 jajko 1 cebula olej do smażenia 200 g boczniaków 1 cebula 1 mała czerwona papryka 2 łyżki masła 0,5 szklanki bulionu warzywnego (suszone warzywa, nie kostka
MarciochaKucharzydomku... myślałam co upiec w nowo zakupionej foremce. Tej babki nie jadłam już kilka lat... Piegowata babka makowa SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 4 jajka 1/3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250g szklanka maku 250g margaryny kilka kropel aromatu migdałowego kropla aromatu waniliowego cukier puder
MarciochaKucharzyminut. Odkryć, dodać garść posiekanego koperku i jeszcze przez chwilę podgrzewać - by zgęstniał i nabrał koperkowego smaku. Zdjąć z ognia i dodać resztę koperku. Podawać z puree ziemniaczanym:) I jak wyszło? Pysznie
MarciochaKucharzyWiadomo kto robił :) Babka kakaowa z bakaliami SKŁADNIKI: szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej szklanka cukru opakowanie cukru waniliowego 4 jajka kostka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao prawdziwego łyżeczka cynamonu bakalie polewa z gorzkiej czekolady świąteczna posypka Obie mąki i kakao wsypać do miski, wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno
MarciochaKucharzyłyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 200 g masła 2-3 łyżki śmietan Beza: 3-4 białka 100 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 4 łodygi rabarbaru 2 łyżki cukru Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem lub rozetrzeć zimnymi palcami na kruszonkę. Dodać żółtka, śmietanę
MarciochaKucharzygrzybowym SKŁADNIKI: 5 kawałków schabu (jak na kotlety) kilka grzybów garść suszonych grzybów 2-3 łyżki śmietany 1 cebula pietruszka sól, pieprz czarny,chilli, pieprz czosnkowy, tymianek, majeranek puree ziemniaczane surówka z pora Plastry schabu lekko rozbić tłuczkiem, przyprawić solą, pieprzem i chilli. Na patelni rozgrzać olej i obsmażamy kotlety z obu stron na średnim ogniu
MarciochaKucharzymoim ulubionym osiedlowym warzywniaku zauważyłam mąkę kukurydzianą. Doktor Google upewnił mnie co do wyboru:) Naleśniki z mąki kukurydzianej z kurczakiem i brokułami SKŁADNIKI: 200g mąki kukurydzianej 80g mąki ziemniaczanej spora szczypta soli 2 jajka szczypta pieprzu woda, olej 2 piersi z kurczaka brokuł 2 łyżki śmietany sól, pieprz, papryka, ząbek czosnku, ulubione przyprawy śmietanowy sos czosnkowy, szczypiorek Zmiksować
MarciochaKucharzyżaroodpornego . Piwo połączyć z musztardą, zalać miksturą żeberka. Dusić pod przykryciem około 50 minut w piek arniku nastawionym na 180-190 stopni . Żeberka w piwie podawać z pure ziemniaczanym. Smacznego
MarciochaKucharzyzrobienia w 30 minut. Łososia można podawać z samym puree, ale pyszny będzie także z dodatkiem chrupiącej surówki czy pieczonych warzyw. Puree kalafiorowe jest znacznie delikatniejsze niż to tradycyjne ziemniaczane, dlatego warto przyprawić je wyrazistym parmezanem i gałką. Idealnie komponuje się z rybą. Łosoś na puree z kalafiora: 4 filety z łososia oliwa z oliwek (np. aromatyzowana truflą) skórka
Poezja smaku