ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:191/303)

Placki ziemniaczane. Chrupiące i złociste cuda. 183

Placki ziemniaczane, takie proste, a jakie pyszne! Nie znam nikogo kto ich nie lubi, serio. Chrupiące, złociste, pachnące. . Palce lizać! Potrzebujemy: 750 g obranych ziemniaków 100 g obranej cebuli 2 ząbki czosnku 2 jaja 70 g mąki pszennej  łyżeczka soli pół łyżeczki mielonego  pieprzu czarnego olej do smażenia Ziemniaki ścieramy na tarce. Cebulę kroimy bardzo drobno

MamaOskarka
Grillowanie - czas grillowania 437

Szaszłyki z grilla   szaszłyki z ziemniaków - Kładziemy na rozgrzanego - gorącego grilla- pieczemy z dwóch stron po ok 15 min. przepisy:  Szaszłyki ziemniaczane   To tyle na dzisiaj :) Myślę że przez nadchodzący sezon grillowania dojdzie dużo pomysłów i rad.  Pozdrawiam i życzę udanego grillowania,  Edyta

Smaki Edyty
Chłodnik 271

Chłodnik jest dobrym dodatkiem do młodych ziemniaków, frytek,  placków ziemniaczanych i pyz.     Składniki: -maślanka, zsiadłe mleko lub jogurt naturalny -rzodkiewka lub ogórek -szczypiorek -koperek -sól, pieprz Rzodkiewkę, szczypiorek i koperek drobno kroimy. Wszystko mieszamy w misce. Maślankę doprawiamy do smaku solą i pieprzem  i przelewamy do miski z warzywami. Mieszamy i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Babka majonezowa 173

herbatki. O majonez nie musimy się martwić, bo w cieście po upieczeniu nie jest on wyczuwalny. Składniki: 4 jajka; 1 cukier waniliowy; 3/4 szklanki cukru kryształu; 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej; 1/2 szklanki mąki pszennej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 4-5 łyżek majonezu; kilka kropli aromatu cytrynowego, pomarańczowego lub waniliowego; Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać

In my kitchen
Surówka z buraków II, Česká Hospoda 233

się ją bardzo szybko (bez gotowania buraków, a smakuje świetnie na surowo!), ale trzeba przygotować co najmniej 2-3 godziny przed podaniem. Do tego jaja w sosie koperkowym , puree ziemniaczane i szybki obiad gotowy. P.S. Przepis na surówkę pochodzi od mojej mamy:). Składniki: 3-4 małe buraki 1 duże jabłko kilka łyżek jogurtu naturalnego chrzan (surowy, starty

Qlinarnie i Qlinarnie
Akademia na Różanej 111

najtańszych   ale zdecydowanie warte swojej ceny. Restauracja dobra na lunch jak również na niedzielny rodzinny obiad. W weekendy podawane są dania z kuchni polskiej: gołąbki, schabowe, placki ziemniaczane, flaczki…. Gotował dla nas Szef Krzysztof Kowalski. 20 letnie doświadczenie oraz gotowanie dla Pary Prezydenckiej są doskonałą rekomendacją

królestwo garów
Wigilia w królestwie garów 146

hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} śledzie zawijane sałatka śledziowa z oliwkami winegret ze śledziem i burakami sałatka śledziowa sałatka śledziowa z jajkiem   sałatka ziemniaczana z jabłkami śledź pod szubą śledź z koperkiem smażone śledzie marynowane śledzie solone smażone uszka z grzybami dorsz faszerowany na słodko karp smażony karp w marynacie karp w szarym

królestwo garów
dania z kaczki 177

imbirem  kaczka duszona z wiśniami kaczka konfitowana kaczka pieczona w niskiej temperaturze kaczka pieczona w pomarańczach  kaczka pieczona z jabłkami "szarlotką" kaczka teriyaki kaczka ze śliwkami zapiekanka ziemniaczana w kaczce   kaczka podwędzana pieczona kaczka faszerowana kaczka faszerowana z orzechami kaczka z mango kaczka z grilla   kaczka po pekińsku kacze nogi w pomarańczach nogi z kaczki

królestwo garów
karnawał w królestwie garów 150

daktyle zapiekane rosti/jajko/anchois   zapiekane tartinki z ciasta francuskiego gniazdka z ciasta filo ze szpinakiem   słodko słone poduszeczki z halloumi muffinki z serem i suszonymi pomidorami   chipsy ziemniaczane z serem mini tarty z porem i szynką mini tarty ze szpinakiem chorizo z pomidorkami koktajlowymi chorizo z krewetkami krewetki w szynce serrano małże zapiekane pierożki  z rukola

królestwo garów
dziczyzna 162

dzika w jałowcu    żeberka z dzika duszone boczek z dzika zawijany karczek cielęcy z dzikiem i grzybami pasztet z dzika młoda kapusta z dzikiem-zapiekanka zapiekanka ziemniaczana z dzikiem comber z zająca potrawka z zająca pasztet z zająca   bażant bażant w miodzie kuropatwa pieczona przepiórki faszerowane przepiórki pieczone przepiórki w ziołach przepiórki z foie gras

królestwo garów
Wina do potraw dobierają Michał Jancik i Paweł Białęcki ... 132

mnie lepsze było Sauvignon, łagodnie podkreślało smak tuńczyka, nie tłumiąc go. Natomiast szampan "przykrył" cały smak carpaccio, tuńczyk zrobił się "wyprany". II. Filet z dorsza z łuską ziemniaczaną, salsa pomidorowo-imbirowa i świeża kolendra. MJ - SCVB Alsace Riesling Grand Cru Schoenenburourg 2011 PB - Ca` di Frara Oltrepo Pavese Riesling Vendemmia Tardiva 2011 Tu nie miałam swojego faworyta. Oba wina

królestwo garów
Kluski kładzione z surowych ziemniaków 132

ziemniaków, 50 g miękkiego masła, 2 żółtka, sól, 2 - 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 - 3 łyżki mąki pszennej, Ziemniaki umyć, obrać zetrzeć na drobnej tarce. Przełożyć na sitko umieszczone nad miską, przepłukać zimną wodą, dokładnie odcisnąć. Ziemniaki przełożyć do suchej miski a wodę odstawić na 15 minut, następnie delikatnie zlać a skrobię, która zebrała się na dnie przełożyć

królestwo garów
bitki z karkówki z jelenia 463

bulion i dusić pod przykryciem. Po 20 minutach wlać wino, dusić do miękkości. W razie potrzeby doprawić solą. Bitki z karkówki z jelenia można podać z  kluskami kładzionymi ziemniaczanymi, kluskami parzonymi kładzionymi , kluskami kładzionymi z surowych ziemniaków.... zastawa

królestwo garów
Cannelloni z pora z ziemniakami 124

lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, odparować. Dodać do nich masło, śmietanę, pomidory, chilli i utłuc. Następnie wymieszać z porem, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Wypełnić rurki farszem - masę ziemniaczana włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać do rurek z pora.  Jeżeli mamy plastry pora należy układać trochę farszu na brzeg i zwijać. Formę do zapiekania posmarować oliwą, ułożyć

królestwo garów
Ziemniaki tłuczone 146

duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków - D - bardzo mączysty - bardzo mocno rozgotowujący się, ziemniaki pastewne Gościliśmy

królestwo garów