ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:182/303)

Kartoflanka na bogato 108

Ostatnio publikowałam na blogu przepis na tradycyjną kartoflankę - innymi słowy mówiąc na zupę ziemniaczaną. Tym razem w bogatszej formie :) Żeby nie było tak ciężko na żołądku to dodałam suszone śliwki. Składniki: ½ kg ziemniaków 1 cebula 2 wędzone parówki 5 łyżek oleju 10 szt. suszonych śliwek 1 puszka czerwonej fasoli ½ litra bulionu z kostki 4 łyżki śmietany sól, pieprz ostra

Tradycyjna Kuchnia
Pizza domowa 158

koncentratem). Warzywa kroimy i podsmażamy na oleju z przyprawami. Następnie wykładamy na ciasto, posypujemy startym serem i zapiekamy ok. 40 minut w temp. 160 stopni. Polecam także: Pizza ziemniaczana Pizzerinki- mini pizza z zawijanego ciasta drożdżowego

Tradycyjna Kuchnia
Szarlotka z płatkami śniadaniowymi 124

jabłek przedostaje się do ciasta, a gotowy wypiek nie jest kruchy, a wręcz często powstaje zakalec.  Niektórzy stosują gotowe musy jabłkowe lub zagęszczają starte jabłka np. mączką ziemniaczaną. Sposobów radzenia sobie z tym problemem jest wiele :) Moim ulubionym patentem na kruche ciasto w szarlotce jest oddzielenie go od jabłek warstwą z płatków cynamonowych. Komponują się idealnie! Składniki

Tradycyjna Kuchnia
Oponki na Tłusty Czwartek 148

wyobrażam sobie Tłustego Czwartku bez pączków, chrustu i oponek :) Tym razem jednak oponki w nieco odmiennej wersji (bez twarogu) Polecam także: Pączki ziemniaczane Składniki: 2 szklanki mąki tortowej 15 dag margaryny 2 łyżki śmietany 2 jaja 1 żółtko 5 dag drożdży 1 łyżka mleka 1 łyżka spirytusu lub octu szczypta soli olej do smażenia cukier puder do posypki Wykonanie

Tradycyjna Kuchnia
Tort waniliowy na cieście majonezowym 125

którzy byli niezwykle zdziwieni jak mówiłam, że to ciasto z majonezem. Polecam, bo ciasto jest miękkie, delikatne - po prostu pyszne! Składniki na ciasto majonezowe: ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 8 jaj 1 szklanka majonezu 2 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 aromat cytrynowy Wykonanie ciasta majonezowego: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodawać powoli majonez

Tradycyjna Kuchnia
Lodowy tort truskawkowy 153

Pyszny tort na nadchodzący weekend :) Składniki: 6 jajek 20 dag cukier 15 dag mąki pszennej 5 dag mąki ziemniaczanej 3 łyżki soku z pomarańczy tłuszcz do formy bułka tarta do formy Składniki na krem: ½ kg truskawek 400 ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie biszkoptu: Żółtka utrzeć z cukrem

Tradycyjna Kuchnia
Przekładaniec kokosowy z chałwą i jabłkami 138

dodać dwie łyżki kakao i jeszcze raz wymieszać. Ciemne ciasto wylać na przygotowaną formę. Składniki na ciasto kokosowe: 4 jaja ¾ szklanki cukru 20 dag wiórków kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 5 jabłek Wykonanie ciasta kokosowego: Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia Składanie placka: Ciemne ciasto kakaowe+ ciasto

Tradycyjna Kuchnia
Placki z kapusty włoskiej 141

Placki wyglądem przypominające ziemniaczane, jednak z ziemniakiem nie mające nic wspólnego. Głównym składnikiem jest bowiem kapusta włoska. Polecam, naprawdę pyszne! Składniki: 1 główka włoskiej kapusty 1 czerstwa bułka ½ szklanki mleka 2 łyżki masła 1 cebula 2 jajka 1 szklanka kaszy manny sól do smaku pieprz ziołowy do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę pokroić i ugotować w osolonej wodzie

Tradycyjna Kuchnia
Knedle z pieczarkami 140

Pyszne knedle na słono, z nadzieniem pieczarkowym. Składniki: ½ kg ziemniaków 15 dag mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka ½ kg pieczarek 20 dag cebuli 2 łyżki tłuszczu 1 łyżka bułki tartej Sól do smaku Pieprz do smaku 10 dag żółtego sera 1 łyżka masła Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić i utłuc. Do przestudzonych ziemniaków

Tradycyjna Kuchnia
Liściaki czyli zmieniaki w kapuście 137

smaku 1 mała główka kapusty Wykonanie: Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, dodać ugotowane ziemniaki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na świeże liście kapusty kłaść po 2 łyżki ciasta ziemniaczanego, następnie zwinąć w pół i układać w naczyniu żaroodpornym, skropić olejem i piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu przekroić na pół i polać sosem sporządzonym

Tradycyjna Kuchnia
Kopytka jaglane 173

kopytka w nieco zdrowszej wersji- z kaszy jaglanej. Smakują wyśmienicie! Składniki: 40 dag kaszy jaglanej 2 szklanki mleka 3 jaja 1 łyżka masła 15 dag mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól do smaku pieprz do smaku natka pietruszki Wykonanie: Kaszę jaglaną sparzyć wrzątkiem, odcedzić, następnie zalać gorącym mlekiem i na bardzo wolnym ogniu gotować około 15 minut. Ostudzić, wbić

Tradycyjna Kuchnia
Szybkie ciasto z samych białek 177

najważniejsze pyszny! polecam także: Biszkopt z samych białek- z jabłkami Składniki: 6 białek 6 łyżek zimnej wody 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki octu 6 łyżeczek mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 2 śnieżki 400 ml mleka ½ kg dowolnych owoców tłuszcz do formy Wykonanie: Z białek ubić pianę na sztywno, dodając w międzyczasie wodę, cukier, ocet oraz cukier waniliowy. Przygotować

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto czekoladowe- tort 133

pieczenia 1 masło 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej szczypta soli Składniki na masę: 2 gorzkie czekolady 2 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 3 łyżki mąki zwykłej 3 łyżki mąki ziemniaczanej ½ litra mleka 1/3 szklanki mleka  1 masło 3 żółtka 1 szklanka cukru  Wykonanie placka: Czekolady rozpuścić w trzech łyżkach wody na bardzo wolnym ogniu, ostudzić i odstawić

Tradycyjna Kuchnia
Placki kukurydziane z serem żółtym 144

Ostatnio prezentowałam w wersji pikantnej z salsą , dziś z mocnym akcentem sera żółtego! palce lizać! Składniki: 1 szklanka kaszki kukurydzianej, 3 jajka, 10 dag żółtego sera, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki zwykłej, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, sól do smaku, ketchup, olej do smażenia, szczypta proszku do pieczenia. Wykonanie: Kaszkę ugotować w osolonej wodzie i odstawić

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto drożdżowe z owocami z kaszą manną 197

waniliowy, 10 dag cukru, 15 dag kaszy manny, 1 kg owoców świeżych lub mrożonych najlepiej mieszanych. Składniki masy śmietankowej: 1 ½ szklanki kwaśnej śmietany 3 dag cukru 5 dag mąki ziemniaczanej Wykonanie placka: Mleko zagotować z cukrami, następnie wsypywać bardzo powoli kaszę mannę , ciągle mieszając. Powstałą masę przestudzić. Następnie wylać na ciasto drożdżowe, a na nie ułożyć owoce. Śmietanę zmiksować

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania