ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:178/303)

Proste ciasto "Dziadek" 240

słoika dżemu niskosłodzonego (użyłam wiśniowego, ale może być dowolny) 1 łyżeczka sody oczyszczonej ewentualnie 1 czubata łyżka kakao Masa karpatkowa: 2 szklanki mleka pół szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 kostka masła 1 cukier waniliowy (16 g) 1 żółtko Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, ciasto wylać na przygotowaną wcześniej formę (użyłam dużej tortownicy

Domowa Cookierenka Agi
Karpatka no. 1 182

szklanka wody 125 g margaryny (pół kostki) 4-5 jaj (w zależności od wielkości) 1 szklanka mąki Masa: 2 szklanki mleka pół szklanki cukru pudru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 kostka masła 1 cukier waniliowy (16 g) 1 żółtko Przygotowanie: Ciasto: Zagotować wodę z margaryną, dodać mąkę i dalej gotować rozcierając masę. Po dokładnym wystudzeniu

Domowa Cookierenka Agi
Różyczki - tort czekoladowo-pomarańczowy w stylu angielskim 178

wyczuwalną pomarańczową nutą. Składniki: Biszkopt (na tortownicę 22-24 cm): 5 jajek szczypta soli 3/4 szklanki (160g) cukru 3/4 szklanki (100g) mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki (35g) mąki ziemniaczanej Masa czekoladowa: 1 budyń waniliowy 1 - 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka masła Mus pomarańczowy: miąższ z 4 pomarańczy, bez błonek 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku

Domowa Cookierenka Agi
RAFAELLO na krakersach (bez pieczenia) 351

niebo w gębie, a do tego nie namęczycie się w kuchni :) Składniki: 2 żółtka 16 g cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 litra mleka 250 g masła 200 g wiórków kokosowych 1 paczka krakersów (180 g, najlepsze Lajkonik) Przygotowanie: 1. Żółtka utrzeć mikserem razem z cukrem waniliowym

Domowa Cookierenka Agi
Tort urodzinowy Pomponiki 195

nadrobić - połączenie rewelacyjne. Składniki: Biszkopt (na tortownicę 22-24 cm): 5 jajek szczypta soli 3/4 szklanki (160g) cukru 3/4 szklanki (100g) mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki (35g) mąki ziemniaczanej Masa serowa: 0,5 kg twarogu śmietankowego, półtłustego (dobrze zmielony, z wiaderka) 0,5 l śmietany 30 lub 36% 2 łyżki żelatyny  2 czubate łyżki cukru pudru 2 duże

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto Shrek 188

smakuje wybornie - jest delikatne, niezbyt słodkie, orzeźwiające. Polecam serdecznie :) Składniki (na blachę o wym. 23x39 cm): Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju pół łyżeczki ekstraktu z wanilii Masa budyniowa: 1 butelka (900 ml) soku Pysio zielonego (banan, jabłko, kiwi) 3 budynie śmietankowe

Domowa Cookierenka Agi
Przekładaniec Agi 141

robi się szybciej niż Shreka, także zachęcam do spróbowania :) Składniki (na blachę 23x39 cm): Biszkopt: 4 jajka pół szklanki * cukru  3 czubate łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa budyniowa:  2 budynie śmietankowe  3 łyżki cukru (pominąć, jeśli budyń zawiera cukier) 0,5 l mleka

Domowa Cookierenka Agi
Tort Honda 200

przełożony rewelacyjną masą delikatnie czekoladową, co ważne - niezbyt słodką :) Składniki: Biszkopt (blaszka 24x24 cm): 7 jajek szczypta soli 240 g cukru 150 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki ziemniaczanej Masa delikatnie czekoladowa: 700 g śmietany kremówki 30% lub 36% 2 łyżki żelatyny 50 ml likieru czekoladowego 60 g gorzkiej czekolady Masa maślana (pomijamy, jeśli nie robimy dekoracji

Domowa Cookierenka Agi
Rolada bezowo-cytrynowa 166

lekkie i orzeźwiające. Niebo w gębie. A wykonanie banalnie proste, przekonajcie się sami :) Składniki: 7-8 białek 150 g cukru pudru + dodatkowo 2 łyżki do posypania 1 łyżka mąki ziemniaczanej Nadzienie: ok. 150-200 g lemon curd 200 ml zimnej śmietanki kremówki 30 lub 36% 1 łyżka cukru pudru  Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury

Domowa Cookierenka Agi
Tort a la Jack Daniel's 230

Kakaowy biszkopt przełożony masą malinową. Pycha. Składniki: Biszkopt (na blachę o wymiarach 35x25 cm, odmierzałam miarką z ml): 12 jajek 440 ml cukru 440 ml mąki 150 ml mąki ziemniaczanej 175 ml kakao Krem malinowy: 500 g malin garść jagód (dla koloru) 1 szklanka cukru sok z połowy cytryny 4 łyżeczki pektyny 400 ml śmietany kremówki

Domowa Cookierenka Agi
Pijany przekładaniec (Pijak) 228

cukru pudru 150 g maku 150 g wiórków kokosowych łyżeczka proszku do pieczenia III warstwa (masa budyniowa): 6 żółtek 100 g cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 torebka cukru waniliowego 1,5 szklanki mleka 200 g masła IV warstwa: 200 g okrągłych biszkoptów pół szklanki alkoholu - u mnie likier

Domowa Cookierenka Agi
Tropikalny sernik (z mango) 208

puszki lub zmiksowane na gładką masę 3 dojrzałe owoce mango) 1,5 szklanki cukru (jeśli używamy słodzonego przecieru z mango to zmniejszamy ilość cukru o połowę) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii skórka otarta z 1 pomarańczy (ew. cytryny, limonki) Tropikalna galaretka: 2 puszki po 425 g (230 g bez zalewy) owoców tropikalnych w puszce (można

Domowa Cookierenka Agi
Pieczony sernik truskawkowy 265

roztopionego masła   Masa serowa: 500 g mielonego twarogu 250 g serka mascarpone 200 g kwaśnej śmietany (12%) 4 duże jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 700 g truskawek 2 łyżeczki ekstraktu miętowego Galaretka truskawkowa: 350 g truskawek + 8 szt. do dekoracji 3 łyżki cukru 2 torebki herbatki miętowej 1 szklanka wody 2,5 łyżeczki agaru Przygotowanie

Domowa Cookierenka Agi
.579. najlepsze placki na świecie 140

jeśli już o przepisach mowa, do wczorajszego wpisu dodałam przepis na ciasto :) PRZEPIS /1 porcja/ ~100g ricotty ~jajko ~25g mąki pszennej razowej ~15g mąki pszennej 'zwykłej' ~10g mąki ziemniaczanej ~cukier/stevia ~40ml mleka (u mnie sojowe) ~3/4 łyżeczki proszku do pieczenia ~2-3 łyżki soku z cytryny + kawałek startej skórki Żółtko oddzielić od białka i wymieszać je z ricottą, sokiem

breakfast of dreams
lekkie ciasto na lato. biszkopt kakaowy z galaretką i owocami 230

obie w 600ml wody) i odstawić do stężenia. Owoce pokroić. ~3 jajka ~2 płaskie łyżki mąki pszennej ~1 1/2 płaskiej łyżki kakao ~czubata łyżeczka kakaowego proszku budyniowego lub mąki ziemniaczanej ~szczypta soli ~szczypta proszku do pieczenia ~4 łyżki cukru pudru Przygotować tortownicę - wyłożyć ją papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać mąką. Białka oddzielić od żółtek i ubić

chili & sugar

Proponowane wyszukiwania