ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:181/303)

Sernik z kaszą manną bez spodu 183

Składniki: 1 kg twarogu  20 dag masła 25 dag cukru(próbować do smaku)  4 jaja L (w temperaturze pokojowej) 50 g kaszy manny  2 łyżki mąki ziemniaczanej aromat  rumowy  łyżeczka proszku do pieczenia  Przygotowanie:   Masło utrzeć z cukrem, aby tworzyło gładką masę. Dodać po jednym żółtku (białka wlać do oddzielnej miseczki

ChilliJemy
Pieczona łopatka z indyka z kuskusem oraz gotowaną marchewką z groszkiem 147

sojowego łyżka soku z cytryny łyżka oregano, bazylii i ziół prowansalskich sól, pieprz pół łyżeczki papryki ostrej łyżeczka masła kuskus 3 duże marchewki puszka groszku szklanka wody łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mięso myję, oczyszczam Do miski wlewam oliwę, sok z cytryny, sos sojowy, oraz wsypuję wszystkie przyprawy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam. Wkładam mięso i czystymi dłońmi obracam

ChilliJemy
Jaglane placuszki z bananami 138

dorosłego, ale i przede wszystkim dziecko do spróbowania i rozkochania w sobie tych placuszków. Polecam :)     Składniki: 100g kaszy jaglanej 2 banany jajko 16g cukru waniliowego łyżka mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki mąki pszennej 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (można zastąpić smietaną, ale ja wole delikatniejszy smak jogurtu) Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie ze szczyptą soli

ChilliJemy
Domowy kisiel z pomarańczy 132

drugie śniadanie.  Możemy dodać oczywiście więcej cukru, jeżeli nie lubimy delikatnej goryczki pomarańczy. Składniki: 4 duże pomarańcze  3 łyżki cukru 16g cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Wyciskamy sok z 4-5 pomarańczy tak aby wyszło nam ok 600ml soku pomarańczowego. Sok wlewamy do rondelka i delikatnie mieszając doprowadzamy do wrzenia, odlewając około 1/3 szklanki soku

ChilliJemy
Mazurek pomarańczowy 155

wiosennych, rześkich tym razem propozycji jest pomarańczowy biszkopt, z jakiegoś powodu zwany mazurkiem.. o wdzięcznym tytule "Pani Chorążyna". 2 duże pomarańcze 200g cukru 6 jajek 200g mąki ziemniaczanej Pomarańcze dokładnie myjemy i obieramy lub starkowujemy z nich skórkę tak, by razem z nią zebrać jak najmniej białej błonki. Usuwamy pestki i kroimy w dość drobną kostkę. Przekładamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Zrazy schabowe z ananasem i rzeżuchą 134

Szczególnie zalecana jest cukrzykom, ze względu na zdolności obniżania cukru we krwi i wspomagania pracy trzustki. W kuchni pasuje świetnie do delikatniejszych mięs. Te schabowe zrazy podaję z puree ziemniaczanym ze szczypiorkiem, cebulką i natką pietruszki. Potrawa iście wiosenna. :) 1kg schabu bez kości plastry ananasa z puszki twardy ser żółty garść świeżej rzeżuchy 4 ząbki czosnku sól, pieprz olej

Kuchenna Kontrrewolucya
Pierogi ruskie 94

Ziemniaki gotujemy w słonej wodzie do miękkości i mielimy/przeciskamy przez praskę/ugniatamy widelcem razem z twarożkiem. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na złoty kolor i dorzucamy do masy ziemniaczanej. Doprawiamy całość solą, pieprzem i majerankiem. Majeranku powinno być naprawdę sporo, podobnie zresztą z pieprzem. Nie raz zdarzyło mi się trafić u kogoś na pierogi ruskie z mdłym nadzieniem

Kuchenna Kontrrewolucya
Kluski śląskie 151

Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez prasę lub mielimy w maszynce, przez sitko z małymi oczkami. Zmielone przekładamy na stolnicę posypaną mąką. Robimy zagłębienie i wkładamy w nie trzy łyżki mąki ziemniaczanej oraz sól. Ugniatamy wszystko razem i w miarę wyrabiania ewentualnie dogniatamy większą ilość mąki. Ciasto powinno być nieklejące i dawać dobrze się formować. Po wyrobieniu, z gotowego ciasta odrywamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Chrupiące krokieciki jabłkowe z cynamonem 87

również w tym czasie pojawiać się zaczynają najlepsze jabłkowe odmiany i pomysły na ich wykorzystanie. Ah! Antonówki... Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce do ziemniaków (jak na placki ziemniaczane). Odciskamy z nich dokładnie sok i mieszamy z przesianą mąką pszenną oraz cukrem i cynamonem. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, warto podsypać je większą ilością mąki, by kotleciki

Kuchenna Kontrrewolucya
Koszyczki ziemniaczane z twarożkiem, rzodkiewką i wędzonym pstrągiem 210

minut do zrumienienia. Wyjąć i przestudzić. Twaróg rozgnieść, wymieszać ze śmietaną, posiekanym szczypiorkiem i pokrojoną w kostkę rzodkiewką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Napełnić koszyczki ziemniaczane. Udekorować plastrami rzodkiewki, gałązkami szczypiorku i kawałkami wędzonego pstrąga

Czerwień i błękit
Budyń czekoladowy 127

szczególnie polecam go osobom będącym na diecie. Jeśli natomiast wolicie słodsze dania, budyń można wzbogacić o dodatek miodu :) Składniki : 250 ml mleka 1 łyżeczka ciemnego kakao 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ew. 1 łyżeczka miodu  Mleko wlać do garnka z grubym dnem i zagotować. Odlać 50 ml i rozmieszać mąkę. Wlać mieszankę do garnka, zmniejszyć ogień i mieszając gotować

Chocolate Muffin Blog
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem 208

startym serem, solą , pieprzem, gałką muszkatołową i wlać na wierzch zapiekanki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż ziemniaki będą miękkie , a góra lekko zarumieniona. zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

O kuchni z uczuciem
Ziemniaczana zapiekanka z kalarepą 140

danie określiła cyt. „nawet przyjemne”. Składniki na 4 porcje: 800 g ziemniaków 3 kalarepki 2-3 marchewki 500 ml mleka sojowego 40 g mąki ziemniaczanej 100 g wegańskiego sera typu mozarella łyżeczka gałki muszkatołowej, soli, czosnku suszonego pęczek bazylii Ziemniaki, marchew i kalarepę obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, Wrzucamy je do lekko posolonej wrzącej wody

greenscarf
pyszne trio: czekoladowe ciasto z kremem i musem truskawkowym 2662

środek za bardzo wyrósł, wyrównujemy ścinając nożem. składniki na masę budyniową: 1 budyń waniliowy 1/2 l mleka 140 g cukru 2 płaskie łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła wykonanie: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy budyń oraz mąki i dodajemy do gotującego się mleka z cukrem. Gotujemy i cały czas

Domowy Smak Jedzenia
Lekki tort z pianką i opłatkiem 136

normalną, to obrazek jest nadal taki sam jak przed nałożeniem na tort, nic się nie rozpływa, ani nie zlewa - ideał. Potrzebujemy: Biszkopt: 8 jaj szklanka cukru 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia Jaja ubijamy z cukrem na puszystą jasną masę. Pamiętacie? Wspominałam kiedyś, że jajka na biszkopt są już dobrze ubite

MamaOskarka