ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:170/303)

Babka ziemniaczana 254

się tylko zeszkliła). Zdjąć z ognia, wystudzić, dodać pokrojone na mniejsze kawałki pomidory, wymieszać doprawić odrobiną soli i pieprzu. Ziemniaki obrać i zetrzeć - tak jak na placki ziemniaczane. Odcisnąć nadmiar soku.  W większej misce połączyć ze sobą wszystkie składniki. Doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Natkę też drobno posiekać. Blachę wysmarować masłem lub margaryną, obsypać bułką tartą

Gaździnka warzy
10 trików kuchennych, które powinna znać każda gospodyni 262

wystarczy już tylko naciąć skórkę. 4. Jeżeli przechowywana przez nas zielenina zwiędła i jej chwile wydają się policzone – wystarczy zanurzyć ją w zimnej wodzie wymieszanej z łyżką mąki ziemniaczanej. Zielenina odżyje! 5. Jeżeli chcemy, aby grzyby lub pieczarki zachowały swój kolor w sałatce lub po gotowaniu, wystarczy wcześniej skropić je sokiem z cytryny. 6. Aby zapobiec kiełkowaniu ziemniaków

Bon Ton Italia
Klasyczny biszkopt na roladę 192

internetach" ;) Potrzebujemy: 5 jaj 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ja użyłam proszku do pieczenia od  Przyprawy Premium 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dobrze ubite jajka można sprawdzić poprzez "pisanie" cyfry 8 na masie mieszadłem, jeśli wzór zostaje na czas pisania, mamy dobrze ubite jaja. Pozostałe

MamaOskarka
Sernik w polewie z mlecznej czekolady 194

sernik za szybko wyrasta i potem opada. Jeżeli ubijemy ją dodając część cukru przeznaczoną do masy, sernik będzie jeszcze bardziej puszysty. Sernikowi dobrze robi także dodatek mąki pszennej, ziemniaczanej, budyniu lub gotowanych ziemniaków. Zapobiega jego kruszeniu się i poprawia strukturę". Czytaj więcej

Wiem co jem
Babka marmurkowa 151

również ilość cukru. Jego nadmiar bowiem hamuje wyrastanie ciasta, powodując nadmierne przypalenie skórki, a nawet klajstrowaty zakalec. Natomiast korzystny wpływ na strukturę ciasta i jego wilgotność ma dodatek mąki ziemniaczanej i słodkiej śmietanki. Bardzo ważna jest również foremka. Musi być koniecznie z kominkiem, aby ciasto upiekło się zarówno w środku jak i po brzegach. Z dzieciństwa pamiętam

Wiem co jem
Placki ze szpyrkami 156

jako danie regionalne. Pierwszy spróbował go mój mąż podczas naszego pierwszego pobytu w Wiśle kilka lat temu i bardzo mu posmakowało, chociaż do tej pory nie był miłośnikiem placków ziemniaczanych. Czytaj więcej

Wiem co jem
Wieprzowina z fasolką szparagową i ananasem 137

ryżem. Dzisiejszy przepis pochodzi z miesięcznika „Smaki i aromaty”. Robiłam to danie już wielokrotnie. Tym razem postanowiłam dokonać pewnych zmian. Ananas z puszki zastąpiłam świeżym i zamiast mąki ziemniaczanej użyłam kukurydzianej, która mi bardziej odpowiada. Potrawa jest mniej słodka ale za to kwaskowata i pikantna." Czytaj więcej

Wiem co jem
Zapiekanka z tartych ziemniaków 155

Coś dla tych, którzy lubią placki ziemniaczane. To taka ich pieczona wersja, trochę wzbogacona smażonym boczkiem i cebulką. Danie z kategorii tych tanich, prostych i smacznych" Czytaj więcej

Wiem co jem
Przepisy na placki 173

Placki zwane "kozami" Racuchy z jabłkami Cukiniowe talarki Placki z cukinii Placki ze szpyrkami Placki ziemniaczane z otrębami i dipem chrzanowym Ziołowe placki ryżowe Zobacz także: Przepisy na naleśniki Przepisy na zapiekanki Przepisy na sałatki

Wiem co jem
Przepisy na knedle i pierogi 169

Kokosowe knedle z truskawkami Knedle serowe z jabłkami i cebulką Pierogi z jagodami Pierogi z serem i cynamonem Derelye-wegierskie pierogi z dżemem Pierogi z farszem mięsno-gryczanym Knedle ziemniaczane ze śliwkami Knedle serowe ze sliwkami Ziołowe knedle z anchois i pesto z rukoli Pełnoziarniste knedle serowe z konfiturą porzeczkową Owsiane leniwe z syropem klonowym

Wiem co jem
Placki ziemniaczane z otrębami i dipem chrzanowym 147

gatunku użytych ziemniaków. U mnie przy porcji na dwie osoby było to prawie sześć łyżek stołowych. Część mąki którą zazwyczaj dodajemy do placków zastąpiłam otrębami. Uzupełniłam też skrobię ziemniaczaną, bo pewnie jej część została usunięta z odlaną wodą. Wszystkie te zabiegi sprawiły, że placki wyszły bardzo smaczne, mięsiste i pulchne. Zdecydowanie lepsze niż z ziemniaków do pieczenia

Wiem co jem
Knedle serowe ze śliwkami 156

Wykorzystując ostatnie śliwki, które o tej porze są naprawdę wyjątkowo słodkie, zrobiłam dziś na obiad knedle ze śliwkami, ale nie takie tradycyjne ziemniaczane, tylko serowe i jeszcze dosypałam do ciasta otrąb owsianych. Podałam je s sosem jogurtowym i cynamonem. Były przepyszne. Coraz bardziej się do nich przekonuję (knedli oczywiście, a nie otrąb bo te jak wiecie wciskam gdzie się

Wiem co jem
Ciasteczka pomarańczowo-czekoladowe 168

czekoladowych urzekły i mnie. Trzymane na wierzchu w kuchni, gdzie ulatnia się dużo pary wodnej w czasie gotowania, nawet po kilku dniach nie straciły swej kruchości dzięki zawartości mąki ziemniaczanej. Myślę, że wejdą na stałe do kolekcji moich świątecznych wypieków, bo mnie Święta Bożego Narodzenia nie kojarzą się z aromatem przypraw korzennych ale właśnie z zapachem czekolady i pomarańczy

Wiem co jem
Pierogi z jagodami 138

straganie. I chociaż to zajęcie nie należy do najprzyjemniejszych, to smak świeżych owoców rekompensuje mi ten trud. Przepis banalnie prosty. Klasyczne ciasto na pierogi wypełnione jagodami wymieszanymi z mąką ziemniaczaną podane z sosem jogurtowym. Proste a jakże smaczne.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Frużelina wiśniowa 158

Reszta domowników zresztą też. Jest znakomitym dodatkiem do naleśników, lodów, deserów i chrupkiego pieczywa. Bardzo prosta w przygotowaniu. Powinna się znaleźć w każdej spiżarni. Podaną w przepisie ilość mąki ziemniaczanej należy traktować orientacyjnie, bowiem zależna jest od tego jak dużo soku mają wiśnie. Moje wiśnie były też dość kwaśne, stąd taka ilość cukru.” Czytaj więcej

Wiem co jem