ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:162/303)

Tarta białkowa na bezach z malinami 97

Ciasto z masy białkowej z bezami i malinami- pyszne, lekkie i słodkie ! Składniki: 8 białek jaja, 30 dag cukru, 12 dag margaryny, 5 dag mąki ziemniaczanej, 10 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 20 dag małych bezików, tłuszcz do formy. Składniki na masę: 1 owoców sezonowych, 1 opakowanie śmietanki w proszku, 200 ml mleka, Wykonanie: Ubić pianę

Tradycyjna Kuchnia
Wiśnie na zimę 170

się identycznie, zalewa się słodkim syropem i pasteryzuje. Syrop zamiast cukrem posłodziłam ksylitolem. Kompot jest wyjątkowo esencjonalny, a frużelinę przygotujesz błyskawicznie. Odmierzoną ilość zalewy z kompotu wymieszaj z mąką ziemniaczaną, umieść w garnuszku z wiśniami i mieszając doprowadź do wrzenia. Gorąca frużelina jest idealna do gofrów. Ksylitol polecany jest dbającym o zdrowie osobom, które chcą ograniczyć spożycie cukru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybka tarta z owocami lata - bez pieczenia 341

fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} 500 ml mleka 100 g cukru 6 dużych żółtek 45 g mąki ziemniaczanej 45 g mąki pszennej 1 laska wanilii. oraz: około 400 g dowolnych owoców (borówki, porzeczki, maliny, jagody, truskawki) Mleko wlać do garnka. Laskę wanilii przekroić, zeskrobać z niej ziarenka. Wrzucić

maniapieczenia
cukinia zapiekana z pomidorami 192

się roztopi. Podajemy na ciepło. składniki na panierkę z płatków owsianych: 100 g płatków owsianych 2 łyżeczki siemienia lnianego 2 łyżeczki sezamu 3 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej zioła prowansalskie sól, pieprz wykonanie: Płatki owsiane, siemię lniane oraz sezam wkładamy do naczynia blendera i miksujemy, aż płatki się rozdrobnią. Dodajemy pozostałe składniki, przyprawy wg uznania i mieszamy

Domowy Smak Jedzenia
Biszkopt jasny 110

opada! Doskonały do ciast i tortów. Polecam wypróbować...obiecuję, że będziecie wracać do tego przepisu ;)  Składniki: 5 jajek w temperaturze pokojowej ¾ szkl. cukru ¾ szkl. mąki pszennej ¼ szkl. mąki ziemniaczanej Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę (bardzo ważne). Stopniowo, łyżka po łyżce dodać cukier, cały czas miksować. Żółtka roztrzepać

Nastoletnie Wypiekanie
BABKA PIASKOWA Z KAWĄ 136

Składniki: 5 jajek 1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 / 2 szklanki mąki pszennej 3 / 4 szklanki cukru 3 / 4 kostki margaryny 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 2 łyżki ciepłej wody Przygotowanie: Kawę rozpuścić w wodzie. Jeśli esencja jest zbyt słaba można dodać więcej kawy lub odwrotnie, gdy dla nas jest zbyt można dodać odrobię

Ciastka - domowe słodkości
PLEŚNIAK 150

łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny 1 - 2  łyżek kakao 1 łyżka cukru waniliowego Pianka: 3 / 4 szklanki cukru 4 białka 1 / 2 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Dżem: według uznania np. jabłkowy, czarnej porzeczki, wiśniowy, kiwi z limonką Przygotowanie: Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, dodajemy cukier i cukier

Ciastka - domowe słodkości
BISZKOPT KAKAOWY RZUCANY-IDEALNY 181

pięknie wyrasta, po upieczeniu bardzo puszysty, a przekrojenie go 3 blaty nie sprawia żadnego problemu. SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) 5 jajek ¾  szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Żółtka  oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać

RAROSSA
Placuszki z cukinii 1205

placuszki te zachorowalismy jakieś 3 lata temu, kiedy to zaczęliśmy je robić na potęgę przy cukiniowym sezonie. Placuszki są dużo lżejsze od ziemniaczanych, choć także smażone na tłuszczu. Smakują na prawdę wybornie i zachęcam do wypróbowania, bo warto :) Czytaj więcej » Skomentuj

MamaOskarka
12 zdrowych przepisów z bobem i fasolką szparagową 123

spaetzle z Alzacji. Jajko sadzone na grzance z bobem Ratatuja z bobem Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Ziemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową Zupa

Moja smaczna kuchnia
Ciasto "wiśnie w czekoladzie" 218

tabliczki gorzkiej czekolady (150g) 1 paczka miękkiego  masła (250g) 1 szklanka cukru (220) 4 jajka - oddzielnie białka i żółtka czubata szklanka mąki pszennej (200g) 4 płaskie łyżki maki ziemniaczanej (40g) 4 łyżki kakao (35g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mleka 500g wiśni wydrylowanych 2 łyżki mąki Na polewę  2 tabliczki gorzkiej czekolady  1/4 śmietany

Malinowa Kawiarenka
Ziemniaczana salatka z lososiem i chrzanem czyli Srodowe Rybki odc.58 183

powstają kolejne wariacje około sałatkowe. Tym razem skorzystałam z pomysłu Jamiego Olivera zmieniając proporcje i rybę przede wszystkim. Rewelacyjne połączenie smaków dla każdego miłośnika ziemniaków i ryb.  Ziemniaczana sałatka z łososiem i chrzanem 400 g ugotowanych, ostudzonych, młodych ziemniaków, pokrojonych w kostkę 1 cebulka dymka ze szczypiorem, pokrojona w talarki mała garstka posiekanej natki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Masa cukrowa jednokolorowa (gdy nie mamy barwnika spożywczego) 149

lepka i plastyczna, coś na wzór pianek JO JO). Gotową masę przekładamy na stolnicę i zabieramy się za wałkowanie, pamiętając że masę taką podsypujemy cukrem pudrem, lub ewentualnie mąką ziemniaczaną. Masę można przygotować dzień wcześniej, nie zmienia swojej konsystencji (nawet dzień po imprezie masa była idealna). Z podanych proporcji powstaje wystarczająca ilość masy na przykrycie i udekorowanie biszkopta

Rozpustne gotowanie
Gulasz po polsku 139

danie bardzo uniwersalne i dające dużo możliwości, dlatego zawsze przygotowuję gulasz w ilości wystarczające na dwa obiady. Często podaję go z makaronem, ryżem, różnego rodzaju kluskami, z plackiem ziemniaczanym, a czasami dorzucam kilka ugotowanych ziemniaków i mamy pyszną, zawiesistą, rozgrzewającą zupę. Mąż nie bardzo przepada za papryką, dlatego nasz gulasz nie jest węgierski, tylko polski.     Bardzo lubię

Rozpustne gotowanie
Kopytka, które rozpływają się w ustach. 183

kopytka, które rozpływają się w ustach 1 kg ziemniaków (najlepsze są ugotowane dzień wcześniej, ważne jest również to, by nie były wodniste) 1 szklanka mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko (nieduże) sól 1 cebula olej      Ziemniaki przeciskamy przez praskę (jeśli nie są solone to solimy płaską łyżeczkę) i dodajemy przesiane mąki. Delikatnie mieszamy za pomocą

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania