ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:154/303)

Sos tzatziki 141

ponownie odciskamy. Do jogurtu dodajemy ogórek, koperek i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podawać jako dodatek do mięs i warzyw grillowanych, placków ziemniaczanych oraz kebabików na patyku , pieczonymi młodymi ziemniakami

Atlas Smaków
Tarta z malinami i jeżynami 194

margaryny, pokrojonej w kostki 1/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 łyżki zimnej wody Krem: 250 ml mleka sojowego waniliowego 2 żółtka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki margaryny Owoce: owoce leśne - maliny i jeżyny w dowolnej ilości ;) W misce połączyć suche składniki. Stopniowo dodawać wodę, zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić

Atlas Smaków
Knedle ze śliwkami 195

ziemniaki ( ugotowane najlepiej poprzedniego dnia, przecisnięte przez praskę ) śliwki ( dojrzałe, wydrylowane, opruszone cukrem; zimą można użyć mrożonych ) mąka pszenna ( dosypujemy stopniowo do uzyskania porządanej konsystencji ciasta ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka ( dla nie alergików ) Do miski wkładamy zmielone ziemniaki i wyrównujemy wierzch. Ziemniaki dzielimy na 4 części, jedną wykładamy na pozostałe ziemniaki a puste miejsce uzupełniamy mąką pszenną

Atlas Smaków
Kopytka ziołowe 172

dokładnie startych lub przeciśniętych przez praskę - mogą być z poprzedniego dnia) żółtko ( lub całe jajko dla niealergików) mąka pszenna (  tyle by powstało kleiste ciasto ) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki pestek dyni, zrumienionych na suchej patelni  pół "doniczki" świeżej bazylii, drobno posiekanej sól i pieprz Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Ciepłe przecisnąć przez praskę i ostudzić

Atlas Smaków
Jagodzianki z czekoladą 126

mleka jajko 1/4 szklanki oleju rzepakowego pół szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego szczypta soli Nadzienie: 1,5 szklanki jagód 100 g posiekanej mlecznej czekolady łyżka  cukru łyżka mąki ziemniaczanej Lukier: szklanka cukru pudru kilka łyżek gorącej wody Mąkę połączyć z drożdżami, szczyptę posolić. Wlać mleko, dodać jajko i wymieszać dokładnie. Dolać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne

Atlas Smaków
Placki cukiniowo-ziemniaczane z tzatziki 345

Dzień zapowiadał się dość intensywnie, więc ciocia musiała stanąć na wysokości zadania i przygotować pożywne śniadanko. W oko wpadły ziemniaki ("Młody lubi placki ziemniaczane" - pomyślałam), a chwilę później wzrok spoczął na cukinii. A ponieważ mamy wysyp ogórków, postanowiłam przygotować tzatziki, czyli typowy w Grecji dip na bazie ogórków, jogurtu greckiego i czosnku. Przepis pozwala na wykorzystanie cukinii, które nadmiernie

Weekendy w domu i ogrodzie
Tarta z budyniem, rabarbarem, truskawką i bezą 134

gładką masę. Wyrobione ciasto wkładamy na 30 min. do lodówki do schłodzenia. Rabarbar obieramy i kroimy na drobne kawałki razem z truskawkami obtaczamy w mące ziemniaczanej, dzięki temu nie puszczą soku. Foremkę natłuszczamy. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i nakłuwamy radełkiem (widelcem). Pieczemy w nagrzanym piekarniku w tem. 180 stopni  10 min. Wyciągamy i wylewamy

Lili w kuchni
Biszkopt z jabłkami 130

Składniki: 6 jajek niecała 1 szklanka mąki pszennej 6 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru 2 jabłka Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki. Dno tortownicy o średni 26 wyłożyć papierem

The Sweet Damsel
Przydatny przelicznik kulinarny 118

Mąka orkiszowa razowa (typ 2000) 1 szklanka = 150 g 1 łyżka      =  9 g 1 łyżeczka =  3 g Mąka ziemniaczana 1 szklanka = 200 g 1 łyżka      = 12 g 1 łyżeczka = 4 g Cukier: 1 szklanka = 240 g 1 łyżka

The Sweet Damsel
Ciasto z jagodami wg Ani 179

zarumienienia ciasta. U mnie około 40 min.                       Jagody po ułożeniu na ciasto posypałam przez sitko odrobiną  mąki ziemniaczanej.                                   Ciasto pieczemy w foremce

Proste Potrawy
z budyniem, wiśniami drożdżówka... 170

Składniki: budyń śmietankowy 1 opakowanie, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, cukier 4 łyżeczki, mleko 3,2% 500 ml, drożdże 30 gram, mleko ciepłe 1/2 szklanki, mąka pszenna 500 dag, cukier 5 łyżek, jajka 2 sztuki, masło lub margaryna 12,5 dag, wiśnie 25 dag do misy robota wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko, cukier, mąkę, jajka i wyrabiać ciasto, w trakcie

W Mojej Kuchni Lubię
Napoleonki z owocami, z jagodami 146

jagód* 2 łyżki cukru, opakowanie ciasta francuskiego, 2 szklanki mleka, 25 g masła, laska wanilii, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej, 100 g cukru, Oczywiście można zrobić ciasto francuskie, ale można skorzystać z gotowego. Ja często korzystam z gotowego, a dlaczego? Czas, czas, czas... Ważne, aby ciasto było z masłem! Owoce wymieszać

królestwo garów
Kubusiowe ciasto 205

puszyste, wielosmakowe, i wielokolorowe. To wszystko sprawia, że ciasto jest bardzo atrakcyjne, a wszystkie te wymienione cechy, to jego niezaprzeczalne  walory...  Składniki : 4 jajka 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa  2 budynie śmietankowe 1 litr soku przecierowego np. Kubuś 0,5 kostki masła Masa z śmietanowa

kgwjanczewo
Placki ziemniaczane 195

Sezon na ziemniaki więc zapraszam na placki ziemniaczane Składniki - 5-6 ziemniaków - 2 jajka średnie - 1 mała cebula - 1 ząbek czosnku - kilka listków pietruszki i seler - pieprz - sól - 1 marchew - 2 łyżki mąki - olej Sposób przygotowania 1. - ziemniaki i marchew zetrzeć na drobnej tarce odcisnąć wodę do szklanki - Do masy dodać jajka mąkę  startą na drobnej tarce cebulę

W królestwie smaków Beaty
Ciasto poezja smaku 1595

Przepyszne ciasto o delikatnym wyglądzie           Składniki Biszkopt - 3 jajka - 3 łyżki mąki - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru Krem - 1 l mleka - 3 budynie - 6 łyżek cukru - 300 g masła Galaretka - 3 galaretki truskawkowe - 3 jabłka posypka kokosowa - 300 g kokosu - 150 g masła - 4 łyżki cukru

W królestwie smaków Beaty