szklanki mąki. Wychodzi bardzo puszysty i delikatny, po wystudzeniu można go przekroić na 2-3 blaty. A o to przepis: 4 jajka 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Przygotowanie: Białka z cukrem ubić na sztywno, dodać żółtka; zmiksować. Dodać proszek do pieczenia, mąki i ocet wymieszać
Motylkowa Kuchniaziemnych - 2 garście 5 łyżek lub 3 garście świeżego szpinaku 3 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki sezamu 1 łyżka płatków migdałowych 2 łyżki płatków zbożowych 1 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka sosu sojowego Natka pietruszki 1 łyżka oleju + olej do smażenia woda Przyprawy: Pieprz
Bananowe Polegalaretką malinową. Ciasto samo w sobie nie jest mocno słodkie, a maliny dodają mu dodatkowego smaczku. Biszkopt: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą na pianę, a następnie stopniowo wsypujemy cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca
Cynamonowe szczęścieserową: 750 g twarogu z wiaderka dobrej jakości 150 g serka mascarpone 150 g drobnego cukru do wypieków 50 g stopionego masła 4 jajka + białko 30 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao ziarenka z 1/2 laski wanilii CZAS PRZYGOTOWANIA: 130 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. 1. Składniki
My Culinary Artlekko się zagęścił . Gotowe , teraz wystarczy pokroić mięso , które zdążyło odpocząć po duszeniu , ułożyć na warzywach w których się piekło i polać pysznym sosem..polecam podać z pure ziemniaczanym z dodatkiem bobu i mięty . Smacznego Post Łopatka duszona w winie pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżySkładniki: Ciasto: mąka kukurydziana (1 szklanka) mąka ziemniaczana (2 łyżki) mleko sojowe (1/2 szklanki) woda (1/2 szklanki) sól Farsz: pieczarki (10 dag) jarmuż (10 dag) oliwki (10 szt.) czosnek (3 ząbki) sól pieprz ziołowy oliwa z oliwek Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 2 (4 szt.) Przygotowanie: Wszystkie składniki ciast na naleśniki mieszamy w dużej misce. Solimy. Smażymy
Weganka gotujeorzechową nutą - lubicie masło orzechowe? CTo ciasto zasmakuje Wam na pewno! A zresztą sami oceńcie i dajcie znać! Składniki na sernik orzechowy 7 żółtek 7 białek 4 łyżki maki ziemniaczanej 4 łyżki maki pszennej 100 g cukru 3 łyżki cukru waniliowego 4 łyżki masła orzechowego Garść orzechów włoskich Sposób przygotowania sernika Żółtka wymieszać z cukrem na puszystą masę
Słodkie Przyjemnościkażda (mi wyszło 13 bułeczek). Uformować z nich kule i zostawić na 15 minut do napuszenia. Nadzienie: 250 g borówek 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Składniki na nadzienie wymieszać. Każdy kawałek ciasta delikatnie rozwałkować, na środek nałożyć nadzienie i złożyć jak pieroga sklejając dokładnie brzegi. Pierogi zrolować aby uzyskać kształt podłużnej bułeczki. Przełożyć na blachę wyłożoną
kulinarnyswiatdomiwięc największy komplement. Sernik potrójnie truskawkowy z bzowym aromatem Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) biszkopt: 2 jajka 75 g cukru 45 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej masa serowa: 400 g serka kremowego 400 g serka skyr 150 g mascarpone 200 ml syropu z kwiatów czarnego bzu 6 listków żelatyny masa truskawkowa: 450 g truskawek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiejszą propozycją są krokiety ziemniaczane z pieczarkami z dodatkiem sera żółtego. W odróżnieniu od tradycyjnych krokietów te są pieczone, co nie ujmuje im nic ze smaku, a zmniejsza nieco kaloryczność tej potrawy. Są pyszne podawane na gorąco, a ja je lubię w obecności barszczyku czerwonego. Smacznego! Składniki: Ciasto: 1 kg ziemniaków 2 jajka 15 dag mąki sól, pieprz szczypta
psgotujemyutrwali to pianę i nie dojdzie do ich przebicia, MĄKA Do ciast biszkoptowych najlepsza jest mąka pszenna (typ 450 lub 500) Niektóre przepisy zakładają dodanie oprócz mąki pszennej również ziemniaczaną - sprawi to, że nasz biszkopt będzie miał delikatniejszą strukturę (ponieważ będzie mniejsza zawartość glutenu w cieście), Zbyt mała ilość mąki w cieście spowoduje nierównomierną porowatość biszkopta, Wymieszanie
psgotujemytemp. ok.170 stopni przez 30-40 min. Wystudzony budyń musimy przekroić na dwie części. BISZKOPT JASNY Składniki: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i żółtka. Potem dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem i mieszamy masę. Wylewamy na formę
psgotujemynajszybciej móc się cieszyć tym ciastkiem, zaparzać pyszną, aromatyczną kawę i jeść! :D Smacznego! BISZKOPT: Składniki: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju kilka kropel aromatu do ciast Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier, żółtka, aromat i olejem. Następnie małymi porcjami
psgotujemydziś Dzień Zwycięstwa, a ja jestem w Moskwie, czas biec na paradę :) Smacznego! Składniki: 500 g białego sera 150 g ziemniaków 2 jajka 2 łyżki oliwy ok.100 g mąki ziemniaczanej (zależnie od wilgotności sera) Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy. Ugotowane i przestudzone mielimy w maszynce razem z serem. Dodajemy jajka, mąkę i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy wałek
psgotujemy