Składniki: 5 jajek 1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 / 2 szklanki mąki pszennej 3 / 4 szklanki cukru 3 / 4 kostki margaryny 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 2 łyżki ciepłej wody Przygotowanie: Kawę rozpuścić w wodzie. Jeśli esencja jest zbyt słaba można dodać więcej kawy lub odwrotnie, gdy dla nas jest zbyt można dodać odrobię
Ciastka - domowe słodkościłyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny 1 - 2 łyżek kakao 1 łyżka cukru waniliowego Pianka: 3 / 4 szklanki cukru 4 białka 1 / 2 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Dżem: według uznania np. jabłkowy, czarnej porzeczki, wiśniowy, kiwi z limonką Przygotowanie: Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, dodajemy cukier i cukier
Ciastka - domowe słodkościpięknie wyrasta, po upieczeniu bardzo puszysty, a przekrojenie go 3 blaty nie sprawia żadnego problemu. SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać
RAROSSAplacuszki te zachorowalismy jakieś 3 lata temu, kiedy to zaczęliśmy je robić na potęgę przy cukiniowym sezonie. Placuszki są dużo lżejsze od ziemniaczanych, choć także smażone na tłuszczu. Smakują na prawdę wybornie i zachęcam do wypróbowania, bo warto :) Czytaj więcej » Skomentuj
MamaOskarkaspaetzle z Alzacji. Jajko sadzone na grzance z bobem Ratatuja z bobem Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Ziemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową Zupa
Moja smaczna kuchniatabliczki gorzkiej czekolady (150g) 1 paczka miękkiego masła (250g) 1 szklanka cukru (220) 4 jajka - oddzielnie białka i żółtka czubata szklanka mąki pszennej (200g) 4 płaskie łyżki maki ziemniaczanej (40g) 4 łyżki kakao (35g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mleka 500g wiśni wydrylowanych 2 łyżki mąki Na polewę 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/4 śmietany
Malinowa Kawiarenkapowstają kolejne wariacje około sałatkowe. Tym razem skorzystałam z pomysłu Jamiego Olivera zmieniając proporcje i rybę przede wszystkim. Rewelacyjne połączenie smaków dla każdego miłośnika ziemniaków i ryb. Ziemniaczana sałatka z łososiem i chrzanem 400 g ugotowanych, ostudzonych, młodych ziemniaków, pokrojonych w kostkę 1 cebulka dymka ze szczypiorem, pokrojona w talarki mała garstka posiekanej natki
Dzieje kuchennej Wiewiórylepka i plastyczna, coś na wzór pianek JO JO). Gotową masę przekładamy na stolnicę i zabieramy się za wałkowanie, pamiętając że masę taką podsypujemy cukrem pudrem, lub ewentualnie mąką ziemniaczaną. Masę można przygotować dzień wcześniej, nie zmienia swojej konsystencji (nawet dzień po imprezie masa była idealna). Z podanych proporcji powstaje wystarczająca ilość masy na przykrycie i udekorowanie biszkopta
Rozpustne gotowaniedanie bardzo uniwersalne i dające dużo możliwości, dlatego zawsze przygotowuję gulasz w ilości wystarczające na dwa obiady. Często podaję go z makaronem, ryżem, różnego rodzaju kluskami, z plackiem ziemniaczanym, a czasami dorzucam kilka ugotowanych ziemniaków i mamy pyszną, zawiesistą, rozgrzewającą zupę. Mąż nie bardzo przepada za papryką, dlatego nasz gulasz nie jest węgierski, tylko polski. Bardzo lubię
Rozpustne gotowaniekopytka, które rozpływają się w ustach 1 kg ziemniaków (najlepsze są ugotowane dzień wcześniej, ważne jest również to, by nie były wodniste) 1 szklanka mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko (nieduże) sól 1 cebula olej Ziemniaki przeciskamy przez praskę (jeśli nie są solone to solimy płaską łyżeczkę) i dodajemy przesiane mąki. Delikatnie mieszamy za pomocą
Rozpustne gotowanieidealnie balansując wszystkie smaki. Składniki na ananasowiec, czyli tropikalny torcik (blaszka 25x40 cm) Biszkopt: 6 dużych jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki octu 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celcjusza. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka odkładamy do głębokiego talerza
Rozpustne gotowanietarce o średnich oczkach 20 dag mrożonej fasolki szparagowej (może być oczywiście świeża, obgotowana przez 2 minuty) około 250 ml rosołu 1 łyżka siekanej natki pietruszki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w kilku łyżkach zimnej wody 1-2 łyżeczki przyprawy do potraw chińskich szczypta przyprawy chińskiej 5 smaków 2 łyżki oleju Makaron przygotowujemy według instrukcji
Rozpustne gotowaniepieczenia 1 szklanka cukru 2 łyżeczki kakao (ciemne) 2 łyżki kwaśnej śmietany 4 jabłka KREM: 0,5 litra mleka 1 niepełna szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny POLEWA: 3 łyżki kakao 1 łyżka wody 125 g margaryny 5-6 łyżek cukru pudru wiórki kokosowe
Rozpustne gotowaniePARZONE: 250 ml wody 125 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli 4 jajka KREM: 500 ml mleka 1 niepełna szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny cukier puder do posypania Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło i doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy z ognia
Rozpustne gotowaniebyć typ 550 np,wrocławska lub poznańska) 100 ml ciepłego mleka 150 ml ciepłej wody 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli GLANC: 100 ml zimnej wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem. Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy wgłębienie i wlewamy w nie rozczyn, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe
Rozpustne gotowanie