ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:163/303)

Ciasto "wiśnie w czekoladzie" 215

tabliczki gorzkiej czekolady (150g) 1 paczka miękkiego  masła (250g) 1 szklanka cukru (220) 4 jajka - oddzielnie białka i żółtka czubata szklanka mąki pszennej (200g) 4 płaskie łyżki maki ziemniaczanej (40g) 4 łyżki kakao (35g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mleka 500g wiśni wydrylowanych 2 łyżki mąki Na polewę  2 tabliczki gorzkiej czekolady  1/4 śmietany

Malinowa Kawiarenka
Ziemniaczana salatka z lososiem i chrzanem czyli Srodowe Rybki odc.58 177

powstają kolejne wariacje około sałatkowe. Tym razem skorzystałam z pomysłu Jamiego Olivera zmieniając proporcje i rybę przede wszystkim. Rewelacyjne połączenie smaków dla każdego miłośnika ziemniaków i ryb.  Ziemniaczana sałatka z łososiem i chrzanem 400 g ugotowanych, ostudzonych, młodych ziemniaków, pokrojonych w kostkę 1 cebulka dymka ze szczypiorem, pokrojona w talarki mała garstka posiekanej natki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Masa cukrowa jednokolorowa (gdy nie mamy barwnika spożywczego) 142

lepka i plastyczna, coś na wzór pianek JO JO). Gotową masę przekładamy na stolnicę i zabieramy się za wałkowanie, pamiętając że masę taką podsypujemy cukrem pudrem, lub ewentualnie mąką ziemniaczaną. Masę można przygotować dzień wcześniej, nie zmienia swojej konsystencji (nawet dzień po imprezie masa była idealna). Z podanych proporcji powstaje wystarczająca ilość masy na przykrycie i udekorowanie biszkopta

Rozpustne gotowanie
Gulasz po polsku 132

danie bardzo uniwersalne i dające dużo możliwości, dlatego zawsze przygotowuję gulasz w ilości wystarczające na dwa obiady. Często podaję go z makaronem, ryżem, różnego rodzaju kluskami, z plackiem ziemniaczanym, a czasami dorzucam kilka ugotowanych ziemniaków i mamy pyszną, zawiesistą, rozgrzewającą zupę. Mąż nie bardzo przepada za papryką, dlatego nasz gulasz nie jest węgierski, tylko polski.     Bardzo lubię

Rozpustne gotowanie
Kopytka, które rozpływają się w ustach. 179

kopytka, które rozpływają się w ustach 1 kg ziemniaków (najlepsze są ugotowane dzień wcześniej, ważne jest również to, by nie były wodniste) 1 szklanka mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko (nieduże) sól 1 cebula olej      Ziemniaki przeciskamy przez praskę (jeśli nie są solone to solimy płaską łyżeczkę) i dodajemy przesiane mąki. Delikatnie mieszamy za pomocą

Rozpustne gotowanie
Ananasowiec, czyli tropikalny torcik. 130

idealnie balansując wszystkie smaki. Składniki na ananasowiec, czyli tropikalny torcik (blaszka 25x40 cm) Biszkopt: 6 dużych jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki octu 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli      Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celcjusza. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka odkładamy do głębokiego talerza

Rozpustne gotowanie
Makaron "po chińsku". 221

tarce o średnich oczkach 20 dag mrożonej fasolki szparagowej (może być oczywiście świeża, obgotowana przez 2 minuty) około 250 ml rosołu 1 łyżka siekanej natki pietruszki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w kilku łyżkach zimnej wody 1-2 łyżeczki przyprawy do potraw chińskich szczypta przyprawy chińskiej 5 smaków 2 łyżki oleju      Makaron przygotowujemy według instrukcji

Rozpustne gotowanie
Ciasto Fale Dunaju z jabłkami. 358

pieczenia 1 szklanka cukru 2 łyżeczki kakao (ciemne) 2 łyżki kwaśnej śmietany 4 jabłka KREM: 0,5 litra mleka 1 niepełna szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny POLEWA: 3 łyżki kakao 1 łyżka wody 125 g margaryny 5-6 łyżek cukru pudru wiórki kokosowe

Rozpustne gotowanie
Eklerki. 128

PARZONE: 250 ml wody 125 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli 4 jajka KREM: 500 ml mleka 1 niepełna szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny cukier puder do posypania      Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło i doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy z ognia

Rozpustne gotowanie
Chleb do żurku. 129

być typ 550 np,wrocławska lub poznańska) 100 ml ciepłego mleka 150 ml ciepłej wody 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli GLANC: 100 ml zimnej wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej      Przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem. Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy wgłębienie i wlewamy w nie rozczyn, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe

Rozpustne gotowanie
Maritozzi, czyli włoskie bułeczki z kremem i owocami. 156

masłem) 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 płaska łyżeczka soli 1 jajko do posmarowania bułeczek SYROP: 3 łyżki wody 3 łyżki cukru NADZIENIE: 500 ml mleka 30 g mąki ziemniaczanej 30 g mąki pszennej 110 g cukru 3 żółtka 1 laska wanilii 100 g masła w temperaturze pokojowej 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% owoce (u mnie jagody i małe

Rozpustne gotowanie
Kruche babeczki z budyniem i owocami. 187

łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 3 łyżki cukru waniliowego 150 g zimnego, pokrojonego w kosteczkę masła 1 żółtko BUDYŃ: 500 ml mleka 30 g mąki ziemniaczanej 30 g mąki pszennej 110 g cukru 3 żółtka 1 laska wanilii PRZYBRANIE: czarne i czerwone porzeczki maliny dżem wiśniowy (opcjonalnie-ja akurat smażyłam, wiec dodałam taki świeżutki, przestudzony, jeszcze

Rozpustne gotowanie
Galaktoboureko, czyli greckie ciasto z kremem. 547

łyżki  kandyzowanej skórki z pomarańczy lub skórka otarta z 1 pomarańczy 1 laska cynamonu KREM: 1,3 l. mleka 5 żółtek 250 g cukru 40 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 150 g kaszy manny 1,5 łyżki  cukru waniliowego 50 g masła      Przygotowujemy syrop. Do garnka wlewamy wodę, dosypujemy cukier, dodajemy ziarenka wanilii, skórkę

Rozpustne gotowanie
Bułki pszenne, jak z piekarni. 186

pszennej (ja używam tortowej) 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 100 ml ciepłego mleka 175 ml ciepłej wody 25 ml oleju 1 łyżeczka soli GLANC: płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 70 ml zimnej wody szczypta soli      Mąkę przesiewamy do sporej miski. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem, dokładnie mieszamy. W mące robimy wgłębienie i wlewamy

Rozpustne gotowanie
Cynamonowy miodownik z masą budyniowo-jabłkową. 117

piekarniku i pieczemy na jasno złoty kolor (w 190 stopniach C). Z wystudzonych placków ostrożnie zdejmujemy papier do pieczenia. NADZIENIE: 500 ml mleka 40g cukru 80 g skrobi ziemniaczanej (ewentualnie 2 budynie białe, bez cukru o wadze 40 g każdy) 50 g białej czekolady 100 masła 50 g cukru pudru 1,5-2 łyżeczki cynamonu 1 szklanka musu jabłkowego

Rozpustne gotowanie