ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:163/303)

Bułeczki drożdżowo-serowe z wiśniami. 192

białego sera (użyłam kostkę półtłustego) rozgniecionego widelcem. 3 jajka 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania bułeczek) szczypta soli. Na nadzienie: 1 kg wiśni 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na lukier : Cukier puder sok z cytryny Wykonanie : W dużej misce wymieszać mąkę , drożdże ,cukier , dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto . Najwygodniej zrobić to hakami miksera . Ciasto musi zrobić

Malinowa Kawiarenka
Tarta z jagodami 224

szklanki mąki 1/2 kostki zimnego masła 1 jajko 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki jagód 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: 1. Z mąki, masła, jajka, cukru i proszku szybko zagnieść ciasto. Wyłożyć na lekko obsypaną mąką formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego

A Ty Smakuj Mnie
Kluski z mięsem 162

Składniki: ciasto - ziemniaki 1 kg - ok 1 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 jajko - sól farsz - 1/2 kg mięsa (mielonego) - 1 cebula - sól,pieprz (do smaku) Wykonanie: Ziemniaki ugotować,przestudzić i przecisnąć przez prasę.   Wyrównujemy ziemniaki i dzielimy na cztery równe części , 1/4 część wyjmujemy i wsypujemy mąkę tak żeby przykryła dołeczek. Dodajemy jajko, sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto

magiczna kuchnia Kasi
Sernik na kruchym spodzie 138

żółtka masa serowa 1 kg sera białego (użyłam z wiaderka) 1,5 szklanki cukru 5 jajek 100 g masła 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej cukier waniliowy 1/2 szklanki rodzynek Wykonanie: Masło pokroić w kostkę,zagnieść szybko z wszystkimi składnikami. Podzielić na dwie części ,wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki

magiczna kuchnia Kasi
Biszkopt 96

Składniki: 7 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Do miski przesiewamy mąki. Żółtka oddzielamy od białek. Białka wlewamy do metalowej miski i ubijamy, aż piana będzie lekko sztywna. Stopniowo łyżka po łyżce dosypujemy cukier nie przerywając miksowania. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca zmniejszamy obroty i na najniższych małymi porcjami wlewamy żółtka

magiczna kuchnia Kasi
Babka majonezowa 169

Składniki: 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek majonezu Wykonanie: Mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną

magiczna kuchnia Kasi
Ciasto z budyniem i musem truskawkowym 145

Składnkiki: biszkopt 2 jajka 1/3 szklanki cukru 50 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej masa  2 budynie waniliowe 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru mus 400 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Wykonanie: Mąki przesiać. Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier nie przerywając miksowania. Gdy piana stanie się sztywna i lśniąca, zmniejszamy obroty

magiczna kuchnia Kasi
Tort z czereśniami. 214

wiem, że po przepis nieraz jeszcze sięgnę. Zapraszam na apetyczny tort z czereśniami. TORT Z CZEREŚNIAMI. Składniki: Ciasto: 3 duże jajka 100 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao szczypta soli 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Krem: 10 - 12 łyżek likieru śmietankowego z whisky lub innego albo sokiem z wiśni i likieru

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Sernik gotowany na czekoladowym spodzie z brzoskwiniami 357

garnka. Masę serową podgrzewać do czasu aż się zagotuje (masę serową należy stale mieszać bo lubi się przypalać). W między czasie w osobnym naczyniu wymieszać mleko, budyń i mąkę ziemniaczaną. Gdy masa serowa się zagotuje należy należy do niej dodać mieszankę mleczną. Owoce dodać do masy, wymieszać i podgrzewać całość, aż masa delikatnie zgęstnieje. Ciepłą masę wyłożyć na ciasto

Krakowskie smaki Ani
Koktajlowe kotleciki z tofu z dodatkiem paprykowej salsy 186

łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia Kotleciki: 400g naturalnego tofu 2 marchewki 2 łyżki posiekanego szczypiorku 4 cebulki dymki 2 łyżki posiekanej kolendry 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej  1/3 szklanki pełnoziarnistej mąki  1 łyżeczka przyprawy curry sól, pieprz do smaku olej kokosowy do smażenia Aby przygotować salsę, wszystkie papryki przekrój na pół, pozbądź się gniazd nasiennych

Roślinna - blog wegański
Frytki z batatów 261

wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną oliwą z oliwek. Bataty pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200C przez ok. 30 minut. Frytki z batatów stanowią smakowity zamiennik zwykłych frytek ziemniaczanych. Uwielbiam je szczególnie w towarzystwie pieczonego mięsa (np. żeberek

Emcia Pichci
Kruche z czarną porzeczką i budyniem 163

oczkach większą część ciasta, delikatnie docisnąć ręką. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem przez 15-20 minut. Całkowicie wystudzić. Budyń: 3 szklanki mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła 1 łyżka soku z cytryny 6 łyżeczek cukru kilka kropel esencji waniliowej 2,5 szklanki mleka zagotować razem z cukrem i esencją. W pozostałej ilości mleka

kulinarnyswiatdomi
Ciasto owocowo śmietankowe 260

Moje ciasto jest spore, na dużą blachę: Biszkopt ( robimy dzień wcześniej) - 8 lub 10 jaj (oddziel białka od żółtek) - 250 g mąki pszennej - 50 g mąki ziemniaczanej - łyżeczka proszku do pieczenia - 200 g cukru pudru - 2 cukry waniliowe - szczypta soli Żółtka utrzyj na puszystą masę z cukrami. Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia, białka z solą ubij na sztywną

Pasje Jolki
Pierogi ruskie 139

dość mocnym ogniu 25-30 min. Odcedziłem ,kiedy ziemniaki wystygły ,wraz z twarogiem zmieliłem. Cebulę bardzo drobno posiekałem ,zrumieniłem na maśle i razem z tłuszczem połączyłem z masą serowo-ziemniaczaną. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Na środek każdego umieściłem farsz i zlepiłem. Pierogi gotowałem ok. 3 min od wypłynięcia na wierzch

R'n'G Kitchen
Szaszłyki z matiesów z sałatką ziemniaczaną 183

jabłko pokroiłem na małe kawałki , ogórek pokroiłem w plastry. Kawałki śledzi , jabłka, ogórka oraz cebulki nabiłem na przemian na szpikulce i wyłożyłem na talerz. Obok szaszłyków wyłożyłem sałatkę ziemniaczaną . Ocet wymieszałem z olejem ,solą , pieprzem i szczyptą cukru , dodałem paprykę. Tak przygotowanym sosem polałem szaszłyki

R'n'G Kitchen