ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:164/303)

Piaskowe, waniliowe ciasto z rabarbarem i truskawkami. 401

opcjonalnie) 250 g śmietany kwaśnej 12 lub 18 % 125 ml oleju 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru (35 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 85 g mąki ziemniaczanej 380 g mąki pszennej cukier puder      Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C. Rabarbar myjemy i dzielimy na 2-3 cm kawałki. Truskawki myjemy, oczyszczamy

Rozpustne gotowanie
Pyszne Lemon Curd 110

Curd pyszny krem cytrynowy. Składniki :  3 cytryny (otarte z  nich skórki i sok z nich wyciśnięty) 2 żółtka 2 całe jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka oliwy z oliwek Wrzucamy wszystko do jednego garnka - wszystko oprócz oliwy. Gotujemy, ciągle mieszając. Z czasem, nasza mikstura zacznie gęstnieć i  należy ją uważnie mieszać

dlaSmaQ
Zupa cytrynowa na bazie mleka kokosowego 127

bulionu. Wycisnąć sok z cytryn i dodać do bulionu. Doprawić dla smaku magi, pieprz, sól etc. Aby nieco zagęścić zupę, w 1/4 szklance wody rozpuszczamy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, dolewamy 1/2 szklanki naszej zupy. Mieszamy, następnie wlewamy to do zupy - mieszamy, do zagotowania. Następnie 4 żółtka mieszamy z 1/3 szklanki śmietany - następnie dodajemy do zupy, mieszamy

dlaSmaQ
Brownie z waniliową ricottą 142

pieczenia Warstwa serowa: 50 dag sera ricotty lub twarogowego 1 jajo 1/3 szklanka cukru pudru świeża wanilia z 2 lasek  1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej  Opcjonalnie do polania: świeże owoce lub konfitury 1.  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem, kawą i kakao.Ostudzić do temperatury pokojowej. 2. Jaja miksujemy z cukrem, dodajemy

Apetyczna babeczka
Ciasto z czerwonymi porzeczkami i słodką bezą 119

słodka beza. Nic więcej nie piszę, zapraszam na przepis. Składniki: 1 margaryna 1 i 3/4 szklanki cukru 2 jaja 3 żółtka 2 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mleka 1 opakowanie proszku do pieczenia szczypta soli 1 kg porzeczek Miękką margarynę ucieram ze szklanką cukru. Gdy masa będzie w miarę jednolita nie przestając ucierać dodaję

Cynamonowe szczęście
Berner Roesti 217

Szwajcarska zapiekanka ziemniaczana, prosto z patelni. Składniki 1 kg ziemniaków 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła 100 g boczku parzonego 2 łyżki mleka Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem w mundurkach poprzedniego dnia. Obrałem je i starłem na tarce o dużych oczkach. Posoliłem i delikatnie wymieszałem. Boczek pokroiłem w drobną kostkę i wrzuciłem na patelnię na gorące masło. Dodałem ziemniaki, mieszałem przez

R'n'G Kitchen
Schab faszerowany cukinią 174

każdej strony pod przykryciem, to wszystko. Ściągamy z patelni i zostawiamy, aby chwilkę mięso odpoczęło, możemy przekroić roladki schabowe na pół. Ja podałam Schab faszerowany cukinią z letnią sałatką ziemniaczaną z bobem, pomidorami i mozzarellą. The post Schab faszerowany cukinią appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
CZEKOLADOWA MALINKA 262

mleczną czekoladą, a  w towarzystwie przepysznego kremu ciasto to smakuje wybornie. SKŁADNIKI: (forma 22 x 22 cm) BISZKOPT 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia DODATKOWO 200 g czekolady mlecznej koszyczek malin KREM 350 g mascarpone 250 ml śmietanki 36% 100 g jogurtu naturalnego 1,5 łyżki żelatyny

RAROSSA
wiśniowa frużelina 149

Składniki: 1kg kg wiśni 1 szkl.cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej  4 łużki zimnej wody sok z 1 cytryny   Wykonanie Wydrylowane wiśnie przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem, delikatnie mieszamy i odstawiamy je na 2 godziny aby puściły sok a następnie wstawiamy je na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Owoce gotujemy około 2-3 minuty, po czym powoli dodajemy

w mojej kuchni
Gołąbki cygańskie 1506

ognia. Dodajemy pomidory i natkę pietruszki. Przygotowanym sosem polewamy gołąbki. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Wkładamy gołąbki i pieczemy 35-45 minut. Najlepiej smakują podane z puree ziemniaczanym lub pieczywem. Smacznego

My Culinary Art
Jagodzianki odrywane z kruszonką i lukrem 179

być też tortowa) Ciasto: 80 g stopionego letniego masła 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Nadzienie: 25 dag jagód (12 czubatych łyżek) 1 białko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru pudru Wierzch: olej do smarowania bułeczek 1 białko  1 łyżka mleka Kruszonka: 60 g masła 1/2 szkl mąki 1/2 szkl cukru Lukier: 2/3 szkl cukru

Kto ugości moich gości?
Gryczanki Maminka 161

pieprzem. Ziemniaki tarte i gotowane łączymy razem i dokładnie mieszamy. Dodajemy też krochmal, który osiadł na dnie miseczki, po odsączeniu ziemniaków. Naczynka na gryczanki smarujemy tłuszczem. Napełniamy je masą ziemniaczaną tak, aby ziemniaki wypełniały dno i brzegi. Następnie wypełniamy naczynka mięsem. Przykrywamy warstwą ziemniaków, na wierzch kładziemy odrobinę masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Gotowany serniczek bananowy z jagodami 176

smak banana i dodają ciekawego, kwaskowatego posmaku. Zapraszam do wypróbowania gotowanego serniczka bananowego :) Składniki : 100 g twarożku 1 banan 1 łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru lub 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + kropelka aromatu waniliowego 1 jajko 1/2 łyżeczki cynamonu pół szklanki jagód Wszystkie składniki oprócz jagód miksujemy na gładką masę. Gotujemy na małym ogniu ok. 10-15 minut. Pod koniec

Chocolate Muffin Blog
Placuszki śniadaniowe 154

papryka i mozzarella. SKŁADNIKI: (12 malutkich lub 6-8 większych placuszków) 1 jajko 1/4 szkl mleka 1/4 szkl wody 2 łyżki oleju* 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag szynki 4 łyżki kukurydzy kawałek papryki czerwonej 1 mozzarella (można zastąpić 10-15 dag sera żółtego) + ewentualnie pieczarki, cebula itp. * jeśli zamierzamy

Kto ugości moich gości?
Kotlety mielone grillowane w liściach winogronowych z sosem koperkowym 176

dużych liści winogronowych 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki łyżka masła sól, pieprz Sos koperkowy: Około 35 g masła 2 spore łyżki mąki pszennej (ja używam ziemniaczanej) Pęczek koperku 500 ml bulionu (u mnie rosół) 100 ml śmietany    12 lub 18% Sól, pieprz Na rozgrzanym maśle podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie do mielonego

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania