podałam z czekoladą i sezonowymi owocami, trafiło na maliny ... Domowy waniliowy budyń z czekoladą i malinami SKŁADNIK: 900 ml mleka 3 duże żółtka 4 łyżki maki ziemniaczanej 1 łyżka cukru waniliowego (z )prawdziwa wanilia 250-300 g świeżych malin 1 łyżka tartej gorzkiej czekolady świeża mięta do dekorowania 3 łyżki cukru pudru PRZYGOTOWANIE: Do rondla wlewamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżki soku pomarańczowego 100% lub świeżo wyciśniętego 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w łyżce zimnej wody pieprz Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchewkę, cebule, papryki, ananasa, pierś pokroić. Rozgrzać olej i wrzucić na patelnie cebule wraz z marchewką
Moja Galeria SmakuSkładniki: Biszkopt (średnica tortownicy 26 cm) 6 jajek (w temperaturze pokojowej) osobno białka i żółtka 280 g cukru pudru 100 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 4 łyżki kakao Żółtka utrzeć z połową cukru pudru przez około 8 minut. W drugiej misce ubić białka z pozostałą ilością cukru pudru przez około 8 minut. Oba rodzaje mąki przesiać
Moja Galeria Smakuśmietany 30% lub 36% 5 dużych jajek 180 g cukru 2 łyżeczki aromatu migdałowego (można dać mniej, gdyż jest dosyć migdałowy) 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 300 g malin (u mnie mrożone) 1/2 szklanki płatków migdałowych Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka roztrzepać w misce ręczną trzepaczką. Dodać cukier i wymieszać. W misie
Moja Galeria Smakupianka na kakaowym biszkopcie znaleziona u Eweliny z Anyżkowa . Gorąco polecam! Składniki (na formę 24x29 cm): Biszkopt: 4 jajka 80 g cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżki stopionego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oba rodzaje mąk przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę
Moja Galeria SmakuBiszkopt: z przepisu ze strony Kwestia Smaku 4 jajka w temperaturze pokojowej, osobno białka i żółtka 120 g cukru pudru 70 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao Nasączenie : 1/3 szklanki zaparzonej herbaty z cytryną Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia tylko na spodzie. Boki natrzeć masłem i posypać bułką tartą. Żółtka
Moja Galeria Smakujedno dziecko będzie tym tortem zachwycone. Polecam! Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm: 5 jajek 2 żółtka 3/4 szklanki cukru 3/4 mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę, następnie dodać łyżka po łyżce cukier. Zmiksować, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać żółtka jedno po drugim. Zmiksować do połączenia
Moja Galeria SmakuSkładniki: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek (osobno białka i żółtka) niepełna szklanka cukru 200 g miękkiego masła 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masło utrzeć z cukrem na jasna masę. Dodać żółtka. Zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, kakao i szczypta
Moja Galeria Smakuwyłożyć na dno szklanki. Twaróg wymieszać z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym i jogurtem greckim. Nałożyć na ciasteczka. Sos truskawkowy: 200 g truskawek 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Truskawki odszypułkować. Rozgnieść widelcem, dodać cukier, mąkę, sok z cytryny. Zagotować, ostudzić. W zależności od preferencji zmiksować lub pozostawić truskawki w kawałkach. Nałożyć
Moja Galeria Smakupapryki mielonej 1/2 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka kminku mielonego 1 łyżeczka tymianku sól do smaku 4 - 5 łyżek oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mięso umyć, oczyścić z wszelkich chrząstek, pokroić na drobne kawałeczki, lekko obsmażyć. Włożyć do garnka podlewając 1 szklanką gorącej wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zagotować, zmniejszyć
Kuchcik gotujewindow.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z kremem karpatkowym i wiśniami – lepsze niż niejeden tort! :) Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Składniki na krem: 500ml mleka 6 łyżek cukru 1 opakowanie budyniu 3 łyżki mąki tortowej 200 g masła Dodatkowo: ok. 600-700g wiśni mrożonych wypestkowanych
Kulinarne PrzebojeSkładniki: 1,5 litra wody 1/2 litra czarnych borówek miąższ z 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej kilka goździków ok. 1 płaska łyżeczka cynamonu szczypta soli cukier do smaku 1 szklanka drobnego makaronu Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i ostudzić. Wodę wlać
Czerwień i błękitodrobina chęci. :) Zapraszamy do wypróbowania naszego prostego deseru: Składniki: (na formę o średnicy 18cm) masa serowa: 0,5kg twarogu półtłustego 2 jaja 1 niepełna łyżka mąki ziemniaczanej 50g białej czekolady 1/4 szklanka cukru 1 laska wanilii (nasionka) 200g czerwonej porzeczki mięta do dekoracji spód: 100g herbatników 40g roztopionego masła Przygotowanie: Całą pracę rozpoczynamy od roztopienia masła
Symfonia Smakówleśnych jagód... Jagodowy curd Składniki: (na 350 g curdu) 300 g jagód/borówek amerykańskich 2 jajka 2 żółtka 100 g cukru sok z 1/2 cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka oleju Jagody/borówki zmiksować blenderem na gładką masę, przetrzeć przez sitko. Umieścić w garnuszku razem z jajkami, żółtkami, cukrem, sokiem z cytryny i mąką. Dokładnie wymieszać. Podgrzewać
Pożeraczka, czyli raz adobrzefolię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20-30 minut Krem: 3 szklanki mleka 3 żółtka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki masła Bita śmietana
w mojej kuchni