ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:156/303)

Kotlety ziemniaczane z serem żółtym 203

Kotlety ziemniaczane z serem i ogórkami chilli Składniki: kotlety: - gotowane ziemniaki (mogą być wczorajsze) - żółty ser - mąka pszenna - 1 jajko - sól, mielony pieprz czarny dodatki: - bułka tarta - olej rzepakowy do smażenia - ogórki konserwowe chilli - ketchup Przygotowanie: Ziemniaki duszę jeszcze raz. Łączę ze sobą wszystkie składniki na kotlety, dokładnie wyrabiam. Formułuję z masy kotlety przypominające schabowe. Obtaczam je w bułce

Kuchnia co dnia
Rozgrzewający placek ziemniaczany 124

Ogniste i rozgrzewające placki ziemniaczane. Ty decydujesz jaką będą miały moc.  U mnie było pół papryczki i sporo imbiru.  Składniki: 3 spore mączyste ziemniaki papryczka habanero czerwona cebula jajko łyżka maki łyżeczka soli 2 cm imbiru olej do smażenia Przygotowanie: Warzywa zetrzyj w malakserze. Jeśli chcesz dodatkowo

AZgotuj!
Cepeliny z nadzieniem z soczewicy z kminkiem 126

wczoraj się nastawiłam i zrobiłam.   Składniki: ziemniaki 1,5 kg cebula 2 sztuki marchewka 2 sztuki soczewica czerwona 3/4 szklanki jajko  mąka 300 gr mąka ziemniaczana 1 łyżka olej ok 50 ml sól  pieprz łyżeczka kminku  ziemniaki mączyste, mąka pszenna, sól morska, jajko  forma cepelina  Gotowe danie O bierz wszystkie

AZgotuj!
Budyń espresso 89

bezy. czemu nie? 200 ml mleka, mleka sojowego lub migdałowego - to co lubisz  1 mocne espresso z ekspresu łyżka cukru trzcinowego 3 łyżeczki czubate mąki ziemniaczanej  Zrób espresso. Odmierz 200 ml mleka. 3/4 wlej do garnka i zacznij podgrzewać. W reszcie mleka rozpuść cukier i skrobię. Wlej kawę. Całość wlej

AZgotuj!
Kisiel z ananasa 109

ćwiartka świeżego ananasa. Zrobiłam z niego kisiel. Włożyłam do lodówki i będzie dzisiejszym deserem. dla 2 osób ćwiartka ananasa 0,5 szklanki wody 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki gęstego jogurtu           Zmiksuj ananasa. Zacznij podgrzewać. W osobnym naczyniu rozmieszaj skrobię, wlej do ananasa i mieszaj aż zacznie się gotować

AZgotuj!
Kisiel z soku z pomarańczy 125

różnych soków owocowych. Pomarańczowy z dodatkiem skórki pomarańczowej nokautuje wszystkie z gotowej torebki.  3 pomarańcze  3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej otarta skórka z pomarańczy   Zetrzyj skórkę z jednej z pomarańczy.Wyciśnij sok i dodaj skórkę. Zacznij podgrzewać. W niewielkiej ilości wody lub soku zacznij rozprowadzać skrobię

AZgotuj!
Budyń miętowy 121

miętową nutką. Można go wykonać z każdym rodzajem mleka: sojowym, migdałowym, z orzechów laskowych i owsianym. 2 szklanki mleka 2-3 łyżki syropu miętowego 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej  pół opakowania śmietany kremówki odrobina śmietanżelu  Z podanej ilości mleka odlej odrobinę i rozprowadź skrobię oraz dodaj syrop miętowy. Na gotujące się mleko wlej przygotowany płyn.  Dekoruj

AZgotuj!
Kisiel z soku z jagód 140

jakie mam jeszcze owoce i zobaczyłam jagody. Całe 1 kg. Wzięłam opakowania:   0,5 kg jagód ( u mnie jeszcze mrożone) 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej  Wrzuć jagody do garnka. Wsyp cukier. Przykryj. Kiedy zaczyna się gotować przykryj. Wystarczy kilka minut i jagody puszcza dużo soku. Rozmieszaj w niewielkiej ilości skrobię i zagotuj. Podawaj

AZgotuj!
Miętowa panna cotta 150

pyszny orzeźwiający deser. kartonik śmietanki kremówki 100 ml mleka 1 łyżka syropu miętowego  3 łyżeczki żelatyny lub agar agar  0,5 kg truskawki 3 łyżki cukru skrobia ziemniaczana ok 1 łyżeczki Śmietankę z mlekiem wlej do naczynia i zacznij podgrzewać. Dalej łyżkę syropu miętowego. W niewielkiej ilości wody rozpuść żelatynę. Kiedy śmietanka się zagotuje zdejmij z ognia

AZgotuj!
Mini naleśniki z jagodami wg N. Lawson 142

smażyć cieniutki placuszki, bo inaczej się nie zwiną z nadzieniem. Nadzienie: 1 opakowanie twarożku 500 gram jagód  skórka z jednej cytryny 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 łyżka cukru Jagody włóż do garnka i zacznij podgrzewać. Kiedy się zagotują i puszczą sok wtedy z wierzchu zbierz owoce i przełóż do miseczki, w której zrobisz nadzienie

AZgotuj!
Tarta malinowa z kremem karpatka 161

Zagnieć ciasto z podanych składników i włóż do lodówki na pół godziny. Wyjmij i rozwałkuj. Upiecz ok 20 minut w 180 stopniach. Krem karpatka: szklanka mleka 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 2 łyzki cukru pół kostki masła żółtko  skórka z jednej cytryny cukier z prawdziwa wanilią Zagotuj mleko. W niewielkiej ilości mleka rozpuść skrobię, żółtko i dwa cukry. Kiedy

AZgotuj!
Kisiel z owoców wiśni 155

soczysty z samych wiśni i z soku z nich. Z wiśni. Gotujmy go bardzo szybko, nie traćmy witamin:)  szklanka wydrylowanych wiśni 1,5 kostki trzcinowego cukru łyżeczka skrobi ziemniaczanej odrobina wody - jeśli soku będzie za mało Ze szklanki wiśni odlej sok, który zebrał się na dnie szklanki. Wiśnie przesyp do rondla i na średnim ogniu zacznij podgrzewać. Kiedy

AZgotuj!
Chrupkie warzywa stir fry z grzybami shitake 105

jest przerośnięty przynajmniej tam gdzie ja chodzę kupować.  ok 5 suszonych grzybków shitake olej sos rybny - kilka kropel sos sojowy 2 łyzki  1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 100 gram groszku cukrowego czerwona papryka marchewka ząbek czosnku 1 cm świeżego imbiru kolendra czarny sezam papryczka chili - kawałeczek  woda z namaczania grzybków  Grzyby shitake myję i namaczam

AZgotuj!
Mus gruszkowy w czekoladzie 149

trochę roboty.  2 sztuki: 2 średnie gruszki 2 pełne łyżeczki żelatyny 100 ml wina białego 150 ml mleka 6 kostek gorzkiej czekolady łyżka masła 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Zagotować wino, dodać pokrojone gruszki. Gotować do miękkości ok 15 minut. Wyjąć gruszki do gorącego wina wsypać żelatynę. Dobrze rozpuścić. Włożyć z powrotem gruszki i zmiksować. Wylać do pojemniczków. Wystudzić

AZgotuj!
Budyń mandarynkowy 99

lodówce 4 godziny. Wyszedł bez problemu. Do tego mandarynkowy sos.  6-10 mandarynek 500 ml mleka migdałowego/ sojowego 2 łyżki płaskie ksylitolu/ cukru 2 - 3 łyżeczki czubate skrobi ziemniaczanej/ kukurydzianej miód/ cukier -  niekoniecznie Wyciśnij sok z mandarynek malakserem z nakładką na cytrusy. Odlej pół szklanki , dodaj mąkę i ksylitol. Wymieszaj. W rondelku podgrzewaj mleko, kiedy zacznie się

AZgotuj!