ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:156/303)

MUSZLE NADZIEWANE BUDYNIEM CYTRYNOWYM I OWOCAMI 128

opróżnione do zera! SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * muszle makaronowe – ok. 10 szt BUDYŃ: * mleko – 1,5 szkl * sok z cytryny – 4-łyżki * cukier – 2 łyżki * mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżka * mąka pszenna – 1 płaska łyżka * masło – 1 płaska łyżka * skórka cytrynowa – 1 łyżka * żółtko – 1 szt DODATKOWO: * owoce – borówki , brzoskwinie

Ostra na Słodko
Kokosanki 147

więc można je zabrać na przegryzkę na spacer lub do pracy czy szkoły. Mniam, mniam :) SKŁADNIKI: 250 g wiórków kokosowych 60 g masła 150 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 białka 2 łyżki mleka w proszku szczypta soli WYKONANIE: Masło rozpuszczamy w garnuszku, następnie dodajemy 100 g cukru i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia. Dodajemy wiórki kokosowe i mleko

Cakes By Kejt
Biszkopt z musem truskawkowym 147

kwaskowatą nutką z owoców. Na niedzielę dla gości jak i na co dzień dla domowych łasuchów. Składniki: (23 cm) BISZKOPT: 5 jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru kryształu KREM: 2 tabliczki czekolady (u mnie jedna gorzka a jedna mleczna) 330 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone  MUS: 300 g truskawek (świeże

Cakes By Kejt
Malinowa kopuła 114

delicje! Biszkopt, czekolada i owoce/galaretka. Trochę pracochłonny, ale efekt jest wart zachodu, bez dwóch zdań! Składniki: CIASTO: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej WARSTWY: 1 galaretka brzoskwiniowa lub morelowa + 200ml wrzątku 1 galaretka owoce leśne lub jagodowa + 200ml wody 300g czarnych porzeczek 5 brzoskwiń (bez pestek i obrane ze skóry) 300ml kremówki

Cakes By Kejt
Tort czekoladowy 119

moimi licznymi modyfikacjami) oraz domowego dżemiku. Razem daje smak idealny. Polecam!  Składniki: BISZKOPT (tortownica 22cm): 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej KREM: 400g czekolady (200g mlecznej i 200g gorzkiej) 400ml kremówki 250g mascarpone DODATKOWO: słoiczek konfitury czereśniowej sok z jednej cytryny 200ml gorącej wody 4 łyżki cukru 3 łyżki rumu wiśnie

Cakes By Kejt
Wytrawne gofry ziemniaczane ze szczypiorkiem i serem 188

Pogoda nam ostatnio nie dopisuje dlatego na pocieszenie przedstawiam Wam wytrawne gofry ziemniaczane z serem i szczypiorkiem. To propozycja na idealne i smaczne rozpoczęcie dnia. Takiego gofra chwytacie zamiast chleba czy bułki i komponujecie sobie swoją kanapkę. Świetnie smakują same dlatego jak nie lubicie dodatków to zdecydowanie Was zaspokoją.  Porcja 5 dużych gofrów Składniki: 1 duży

Niezły Młynek
Sernik z ciastem kakaowym 99

szklanki cukru - 3 czubate łyżki kakao - 3 żółtka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa: - 7 sztuk po 150g - 10 dag masła - 2 łyżki mąki pszennej - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 6 białek - 3 żółtka - 1/2 szklanki cukru - 10 dag rodzynek (u mnie melelaye) - cukier waniliowy - 1/2 szklanki wiórków kokosowych   dodatki: - tłuszcz i mąka do wysmarowania formy Forma: duża

Kuchnia co dnia
Kotlety ziemniaczane z serem żółtym 197

Kotlety ziemniaczane z serem i ogórkami chilli Składniki: kotlety: - gotowane ziemniaki (mogą być wczorajsze) - żółty ser - mąka pszenna - 1 jajko - sól, mielony pieprz czarny dodatki: - bułka tarta - olej rzepakowy do smażenia - ogórki konserwowe chilli - ketchup Przygotowanie: Ziemniaki duszę jeszcze raz. Łączę ze sobą wszystkie składniki na kotlety, dokładnie wyrabiam. Formułuję z masy kotlety przypominające schabowe. Obtaczam je w bułce

Kuchnia co dnia
Rozgrzewający placek ziemniaczany 113

Ogniste i rozgrzewające placki ziemniaczane. Ty decydujesz jaką będą miały moc.  U mnie było pół papryczki i sporo imbiru.  Składniki: 3 spore mączyste ziemniaki papryczka habanero czerwona cebula jajko łyżka maki łyżeczka soli 2 cm imbiru olej do smażenia Przygotowanie: Warzywa zetrzyj w malakserze. Jeśli chcesz dodatkowo

AZgotuj!
Cepeliny z nadzieniem z soczewicy z kminkiem 115

wczoraj się nastawiłam i zrobiłam.   Składniki: ziemniaki 1,5 kg cebula 2 sztuki marchewka 2 sztuki soczewica czerwona 3/4 szklanki jajko  mąka 300 gr mąka ziemniaczana 1 łyżka olej ok 50 ml sól  pieprz łyżeczka kminku  ziemniaki mączyste, mąka pszenna, sól morska, jajko  forma cepelina  Gotowe danie O bierz wszystkie

AZgotuj!
Budyń espresso 81

bezy. czemu nie? 200 ml mleka, mleka sojowego lub migdałowego - to co lubisz  1 mocne espresso z ekspresu łyżka cukru trzcinowego 3 łyżeczki czubate mąki ziemniaczanej  Zrób espresso. Odmierz 200 ml mleka. 3/4 wlej do garnka i zacznij podgrzewać. W reszcie mleka rozpuść cukier i skrobię. Wlej kawę. Całość wlej

AZgotuj!
Kisiel z ananasa 98

ćwiartka świeżego ananasa. Zrobiłam z niego kisiel. Włożyłam do lodówki i będzie dzisiejszym deserem. dla 2 osób ćwiartka ananasa 0,5 szklanki wody 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki gęstego jogurtu           Zmiksuj ananasa. Zacznij podgrzewać. W osobnym naczyniu rozmieszaj skrobię, wlej do ananasa i mieszaj aż zacznie się gotować

AZgotuj!
Kisiel z soku z pomarańczy 115

różnych soków owocowych. Pomarańczowy z dodatkiem skórki pomarańczowej nokautuje wszystkie z gotowej torebki.  3 pomarańcze  3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej otarta skórka z pomarańczy   Zetrzyj skórkę z jednej z pomarańczy.Wyciśnij sok i dodaj skórkę. Zacznij podgrzewać. W niewielkiej ilości wody lub soku zacznij rozprowadzać skrobię

AZgotuj!
Budyń miętowy 111

miętową nutką. Można go wykonać z każdym rodzajem mleka: sojowym, migdałowym, z orzechów laskowych i owsianym. 2 szklanki mleka 2-3 łyżki syropu miętowego 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej  pół opakowania śmietany kremówki odrobina śmietanżelu  Z podanej ilości mleka odlej odrobinę i rozprowadź skrobię oraz dodaj syrop miętowy. Na gotujące się mleko wlej przygotowany płyn.  Dekoruj

AZgotuj!
Kisiel z soku z jagód 130

jakie mam jeszcze owoce i zobaczyłam jagody. Całe 1 kg. Wzięłam opakowania:   0,5 kg jagód ( u mnie jeszcze mrożone) 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej  Wrzuć jagody do garnka. Wsyp cukier. Przykryj. Kiedy zaczyna się gotować przykryj. Wystarczy kilka minut i jagody puszcza dużo soku. Rozmieszaj w niewielkiej ilości skrobię i zagotuj. Podawaj

AZgotuj!