ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:171/303)

Czekoladowo – Śmietankowy Tort z Owocami Lata 180

Frużelina owocowa: 350 g owoców np. mix owoców lata świeżych lub mrożonych 2 płaskie łyżeczki żelatyny 150 g cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej Do garnka wsypujemy owoce i cukier. Stawiamy na palniku o średniej mocy i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru (nie gotować). Dodajemy cytrynę i mąkę wymieszaną z 1 łyżką wody

Made By Mom And Son
Mini Pavlova z Kiwi 147

szalejemy za wszystkim co bezowe. Czasami boję się robić tego typu deser, gdyż smakowania nie ma końca Składniki na bezę: 6 białek 300 g cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Ciągle ubijając powinniśmy uzyskać lśniącą, sztywną pianę. Następnie dodajemy mąkę

Made By Mom And Son
Placuszki serowe z truskawkami 401

jako deser czy podwieczorek. Jestem pewna, że dzieci nie odmówią drugiej porcji! :) Składniki:   4 jajka,  500g białego sera,  4 łyżki mąki pszennej,  2 łyżki mąki ziemniaczanej,  2 łyżki cukru, łyżka cukru waniliowego,  szczypta soli,  300g truskawek. Wykonanie Biały ser rozgnieść widelcem. Białka ubić ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą

Z miłości do słodkości
Ciasto- biszkopt, bita śmietana i truskawki 316

obowiązkowo... przepis nie jest skomplikowany, wystarczy tylko upiec biszkopt, ubić kremówkę z mascarpone, położyć truskawki i zalać galaretką :) Składniki: biszkopt: 3 jajka, 50 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 100 g cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. krem: 300 ml śmietanki 30%, 1 łyżka cukru pudru, 120 g mascarpone, galaretka:  2 galaretki truskawkowe, ok. 400 g truskawek

Aga w kuchni
Marchewkowe kluseczki 119

podsmażoną cebulką, ale najlepiej będą smakować na słodko, posypane cukrem, z syropem owocowym czy jogurtem. Składniki: 650 g marchewki ok. 400 g mąki pszennej jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól Przygotowanie Marchewki obieramy gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane marchewki wystudzamy, następnie miksujemy, przepuszczamy przez praskę albo ubijamy tłuczkiem na gładką masę. Do zmielonej marchewki dodajemy mąki, sól

e-PrzepisyKulinarne
Bóbgery, czyli burgery z bobem 140

Przepis na ok. 3-4 burgery Potrzebujemy: - ok. 10 dkg obranego ze skórki bobu - pół szklanki nieugotowanego ryżu (u mnie jaśminowy) - 1-2 ząbki czosnku - ok. 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka siemienia lnianego mielonego - ok. 2 łyżki prażonego słonecznika - 1 łyżka oliwy - odrobina bazylii i ziół prowansalskich - szczypta curry - sól, pieprz ziołowy Przygotowanie: 1. Bób gotujemy w osolonej

Bananowe Pole
Ciasto Shrek - na różowo 243

być zawsze zielone ! Hmmm.... tylko teraz może powinno nazywać się inaczej? Pani Shrekowa, Shrekusia ? Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki  pszennej tortowek 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jajka ubić do białości z cukrem. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia - przesiać przez sito. Do ubitych jajek dodać mąki - delikatnie wymieszać. Masę

kolorowotorcikowo
Ziemniaczane gołąbki 181

suche. Ziemniaki gotowane i tarte łączymy razem, dodajemy skwarki i szczypiorek, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie sparzamy kapustę. Z liści ścinamy zgrubienia, nakładamy masę ziemniaczaną i zwijamy gołąbki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy gorącym rosołem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut. Wyłączamy piekarnik i naczynie pozostawiamy jeszcze

Maminek kulinarny
Mini Pavlova z Kiwi 176

szalejemy za wszystkim co bezowe. Czasami boję się robić tego typu deser, gdyż smakowania nie ma końca Składniki na bezę: 6 białek 300 g cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Ciągle ubijając powinniśmy uzyskać lśniącą, sztywną pianę. Następnie dodajemy mąkę

Made By Mom And Son
Porzeczka smakuje- produkty firmy SYS 157

Zdarza mi się liczyć kalorie i lubię wiedzieć ile ich siedzi w moim obiedzie ;) Poniżej mam dla Was kilka zdjęć dań które przygotowałam . Najbardziej przypadły mi do gustu placki ziemniaczane ze szpinakiem, po prostu "niebo w gębie" ;) Chciałam też Wam wspomnieć o zupie z soczewicy, której zapach przywiedzie do kuchni każdego głodomora ;) A dzięki temu daniu, polubiłam zielony groszek

Czerwona Porzeczka
Torcik z Kremem Patissiere Toffee i Musem Malinowym 189

pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. KREM PATISSIERE TOFFEE: 350 ml mleka 250 ml likieru Toffee Canari 6 żółtek 80 g cukru 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Mleko zagotować. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić na bok, wymieszać z likierem. Cukier utrzeć z żółtkami do białości ( ja robię to mikserem końcówką do ubijania białek), wsypać wymieszane

Blondynka Gotuje
ciasto czekoladowe z mascarpone i truskawkami 1003

składniki na biszkopt kakaowy: 135 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 20 g kakao 5 jajek 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijamy, dodajemy również stopniowo żółtka i miksujemy. Następnie mieszamy mąkę pszenną z kakao oraz proszkiem

Domowy Smak Jedzenia
Torcik czekoladowy z truskawkami 262

Potrzebujemy: BISZKOPT: 4 jaja 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki mąki pszennej typ 450, u mnie od Pliczko Najpierw przesiewamy przez sitko suche składniki, oprócz cukru. Jaja ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę.  Następnie powoli dosypujemy nasze przesiane składniki, delikatnie mieszając, aby nie opadła nam piana

MamaOskarka
Młoda kapusta z rabarbarem 163

Nietypowy przepis na kapustę - idealny dodatek do obiadu. Składniki: 1 główka kapusty, 1 cebula, 2 łodygi rabarbaru, 1 pęczek koperku, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 4 łyżki oleju, 2 łyżeczki cukru, sól do smaku, pieprz ziołowy do smaku. Wykonanie: Kapustę obrać, umyć, poszatkować, zalać wrzątkiem z solą i gotować. Pod koniec gotowania dodać pokrojony rabarbar z cukrem. Cebulę obrać, drobno

Tradycyjna Kuchnia
Grillowe warsztaty z Jakością QAFP 208

dresing malinowo chrzanowy (chrzan tarty , ocet malinowy , konfitura malinowa ) w misce łączymy chrzan, ocet ,konfiturę i maliny, doprawiamy sokiem z cytryny f )maliny, kilkoma malinami dekorujemy danie 4. Sałatka ziemniaczana  z grillowanym kabanosem   a) ziemniaki Amandine  b) francuskie truflowe ziemniaki  c) kabanos z szynki QAFP, kabanos grillujemy i kroimy w plasterki  d) majonez

upichcona