ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:210/303)

Wiśniowa "Delicja" czyli biszkopt z galaretką, owocami i musem czekoladowym 311

czyli biszkopt z galaretką, owocami i musem czekoladowym Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka 100 g drobnego cukru lub 80 g cukru pudru 70 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej ½ szklanki kompotu z wiśni 10 ml wiśniówki (opcjonalnie) Galaretka pomarańczowa: 2 galaretki wiśniowe 750 ml wody 1 szklanka drylowanych wiśni z kompotu Mus czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady

Mania Gotowania
Babka piaskowa 310

Klasyczna babka piaskowa, łaciata. Odkurzony przepis ze starego zeszytu. 4 jajka 1 szklanka cukru 25 dag margaryny 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Żółtka zmiksować z cukrem. Nie przerywając miksowania dodawać małymi porcjami margarynę. Gdy masa będzie bardzo puszysta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić

Praktyczna pl
Kluski śląskie z papryką kolorową 144

głośno się śmiały. Dzisiaj polecam kluski z papryką kolorową, tak trochę inną wersję, moją dla klusek nietypową. Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków, 1 małe jajo, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, ponadto: 1 papryka żółta, 1 papryka zielona, 1 papryka czerwona, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 8 pomidorów suszonych, świeży koperek, 2 łyżki sosu chili słodko – pikantnego,   sól, pieprz

Moniki Smakołyki
Babka piaskowa 180

Miękkie masło połączyć z 4 żółtkami za pomocą miksera, następnie dodać szklankę cukru i wymieszać na gładką masę. Mąkę pszenną przesiać i połączyć z ziemniaczaną, następnie dodać łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystko razem stopniowo połączyć mikserem. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i delikatnie wymieszać z masą. Dodaj esencji waniliowej, przepis znajdziesz  tutaj . Formę wysmaruj masłem

Kredowe Menu
Najlepsza babka cytrynowa 206

Najlepsza babka cytrynowa w Środkowej Europie ;)   Wilgotna, krucha z cytrusowym aromatem. Znika zanim ostygnie. Składniki 200g maki ziemniaczanej 100g maki pszennej tortowej 200g cukru 200g margaryny 50ml oleju łyżka octu spirytusowego 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka otarta z jednej cytryny i limonki lukier: szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny

Pyry na Gaz
Krokiety ziemniaczane z kurczakiem i marchewką. 223

pokrojony Ziemniaki rozgnieść porządnie widelcem ,dodać pozostałe składniki i porządnie wymieszać .Ja łączę wszystko ,kiedy ziemniaki są jeszcze lekko ciepłe ,masło roztapia się i łatwo wchłania się w masę ziemniaczaną .Doprawiamy do smaku i tworzymy z masy niewielkie ruloniki ,które obtaczamy w mące , jajku i bułce tartej ,a następnie obsmażamy na złoty kolor ze wszystkich stron .Podajemy na ciepło

Ladylaura.
Orzechowe z brzoskwiniami 145

szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka proszku do pieczenia 5 żółtek Masa z białek : 5 białek 300 g orzechów ziemnych posiekanych 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 /2 szklanki cukru 1 puszka masy krówkowej 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 600 ml przegotowanej wody  Masa budyniowa : 600 ml mleka 2 budynie waniliowe z cukrem Winiary

Sama słodycz i szczypta chili
TĘCZOWA BABKA WIELKANOCNA 228

opakowanie cukru wanilinowego (16 g) szczypta soli 200 g masła skórka i sok z 2-ch większych mandarynek 1,25 szklanki mąki pszennej tortowej 0,75 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kolorowe barwniki spożywcze (użyłam fioletowego, różowego, żółtego i zielonego) SKŁADNIKI NA LUKIER: 1 białko * 150 g cukru pudru kolorowe barwniki spożywcze (użyłam fioletowego, różowego

Słodko-Słony Świat Ilony
Kremowa zupa porowo - ziemniaczana. 161

Zupa porowo - ziemniaczana jest rozgrzewająca więc świetnie pasuje na zimowe obiady. Jednak tym razem przygotowałam ją mimo słońca i wczesnowiosennych temperatur za oknem, bo taką miałam na nią ochotę :) Zupa jest naprawdę bardzo dobra, kremowa, sycąca, ale również świeża w smaku. Składniki: 1,2 l bulionu z kurczaka i warzyw 1 duży por   6 ziemniaków

Symfonia smakowa
Szybkie ciasto Snikers na krakersach 290

przygotowaniu, kiedy wszystkie składniki się „przegryzą”. Połączenie słodkiej masy kajmakowej i słonych krakersów bardzo dobrze się sprawdza. Składniki: Masa: 1 litr mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 jajko 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru wanilinowego 200 g masła Oraz: 400 g masy kajmakowej (dałam o smaku orzechowym) 150 g orzeszków

e-PrzepisyKulinarne
TORT PORZECZKOWY Z MASĄ CUKROWĄ 199

drogę. Usłaną dywanem z masy cukrowej. TORT PORZECZKOWY Z MASĄ CUKROWĄ /własny;/  tort o średnicy 26 cm BISZKOPT: 6 jajek 6 łyżki mąki pszennej 6 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni. Oba rodzaje mąki i proszek przesiewam do miski

W kuchni Karmel-itki
Babka Marmurkowa 174

Składniki: 1 kostka masła 1 kubek cukru 1 kubek mąki pszennej tortowej 2/3 kubka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 6 jaj  1 łyżka proszku do pieczenia cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji Przygotowanie: Masło ucieramy  z cukrem na gładką masę, dodajemy po  jednym jajku ciągle ucierając.  pomalutku przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia

Luźna Kuchnia
Pieczone ziemniaki w mundurkach zapiekane z serem. 162

Zgadnijcie co dzisiaj będzie na obiad. Znowu ziemniaki. To przecież święta tradycja. Ale nawet ziemniaki nie muszą być nudne. Dzisiaj zaproponuję Wam pyszne toasty ziemniaczane, czyli ziemniaki w mundurkach zapiekane z kozim serem. To coś dla Was jeżeli lubicie sycące rustykalne dania. Podpatrzone z kuchni francuskiej, bo francuscy górale lubują się w różnego rodzaju racklette czy tartiflette czyli ziemniakach

MODA NA BIO
Wieprzowina "szarpana" (pulled pork) 151

sprawą 24-godzinnego marynowania i dłuuugiego pieczenia. Przepis znalazłam na stronie ' Smak mojego domu '. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, jednak wymaga cierpliwości ;) Najlepiej smakuje z pieczywem lub puree ziemniaczanym. Zapraszam do pieczenia!  Składniki: 1 1/2 kg łopatki wieprzowej dobrej jakości 4 łyżki oleju 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 1/4 łyżki soli 3 łyżki papryki

My Culinary Art
Babka pomarańczowa 164

proponuję babkę z dodatkiem soku i skórki z pomarańczy. Jest bardzo aromatyczna, wilgotna i nie za słodka. Nam bardzo smakuje:) Składniki:    150g mąki pszennej,  120g mąki ziemniaczanej,  3/4 szklanki cukru pudru,  5 jajek,  200g masła lub margaryny,  pomarańcza,  2 łyżeczki proszku do pieczenia,  3 łyżki śmietany 12%,  łyżka kandyzowanej

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania