zapiekanka - 10700 przepisów (strona:425/714)

Amarantusowa „paciaja” na słodko 110

paciaja” na słodko Znajdujesz lub dowiadujesz się o jakimś produkcie i starasz się go wpleść wszędzie… tak właśnie mam obecnie z mąką z amarantusa. Dodaję ją do zapiekanek (beszamel), kisielu, budyniu, ale również do śniadania jako składnik przewodni, tak jak w tym przypadku. Trudno mi tak naprawdę nazwać to danie. Nie jest to kaszka, bo kaszki

Blendman
Zupa z fasolką i cukinią 183

lekka i prosta w przygotowaniu, dlatego najczęściej podaje się ją po prostu z podsmażoną na maśle bułką tartą. Można ją także wykorzystać do zrobienia sałatek, przetworów na zimę czy zapiekanek, albo zup. Ja ją dzisiaj połączyłam z cukinią. Wyszła prosta, szybka i smaczna zupa.Polecam. ZUPA FASOLKA z CUKINIĄ Składniki: 1 l bulionu 1 cukinia 1 duża garść fasolki szparagowej

Bon appetit mon amie
Domowa pizza 221

Domowa pizza a raczej zapiekanka jest świetnym pomysłem na obiad lub ciepłą kolację. Najważniejsze jest ciasto, natomiast dodatki dowolne, można do niej dać wszystko co się lubi. Składniki: ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży 1łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju 250 ml wody nadzienie: koncentrat pomidorowy 500 g pieczarek 1 cebula żółty ser - starty oliwki puszka tuńczyka

Mama Gotuje
Burgery z grillowanym serem, czerwoną porzeczką i szpinakiem 198

Kropką nad "i" są wyśmienite, rumiane bułki, oczywiście domowej produkcji. Mają bardzo chrupiącą skórkę, są bardzo puszyste i mają mięciutki środek. Są wręcz idealne do burgerów, hot dogów i zapiekanek. Tego typu burgery dobrze smakują także na zimno, jako zwyczajna- niezwyczajna kanapka do pracy. Składniki na 4 średnie burgery: Bułki: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki lekko ciepłego mleka

Wrzosowa Polana
Zapiekanka z cukinii 1570

Zapiekanka z cukinii to super sprawa, jest pyszna. Jednak trzeba pamiętać że jest to głównie woda i nawet gdybyśmy zjedli całą brytfankę zaraz czujemy głód, więc jest to świetny dodatek do obiadu. Czytaj więcej

Pychotkaaa
A TY CO MASZ W SWOJEJ LODÓWCE? 225

anujący bowiem chłód niszczy ich odporność na choroby ). O CZYM PAMIĘTAĆ PRZY PRZECHOWYWANIU PRODUKTÓW? Pamiętajmy przede wszystkim, aby nie przechowywać surowego mięsa tuż obok produktów gotowych do spożycia, np. zapiekanek z obiadu czy też zupy, którą mamy zamiar zjeść następnego dnia. Starajmy się także na bieżąco usuwać produkty, które się zepsuły (np. zapleśniały), aby możliwie jak najkrócej miały kontakt

Ostra na Słodko
Czy naprawdę wiesz jak przygotowywać bakłażana? 163

minut). Bakłażan może być również pieczony jako faszerowany lub pieczony w plasterkach lub w kostce (180 st C przez 25-40 minut) Świetnie sprawdzi się również jako zapiekanka (przepis tutaj ) 5. Faszerowanie To chyba najczęściej wykorzystywany sposób przyrządzania bakłażana. Najpierw musimy wydobyć ze środka miąższ i pozbawić go goryczki, jak również odsączyć z cierpkiego soku skorupy od wewnątrz

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z chorizo i mozzarellą 185

Chorizo urzeka swoim niebanalnym smakiem. Odnajduje się zarówno w zapiekankach, zupach, daniach z makaronem, jak również w sałatkach, które możemy podać jako letnie danie lub jako przekąska na spotkaniach z przyjaciółmi. Zaletą tej sałatki jest to, że przygotowuje się ją bardzo szybko. Spróbujcie :) Składniki: 100g kiełbasy chorizo 2 garści roszponki 3 jajka ugotowane na twardo 1 czerwona papryka 100g mozzarelli

ChilliJemy
Faszerowana mozarella 175

Uwielbiam mozzarellę- przede wszystkim za jej delikatny, nigdzie indziej nie spotykany smak. Używam jej do zapiekanek , wykorzystuję ją też np. do zrobienia sałatek . Zastosowań mozzarelli jest naprawdę wiele.W większości jednak przepisów z jakimi się spotkałam ser ten stanowił tylko dodatek do danego dania. Tutaj to właśnie mozzarella jest głównym jego składnikiem. Przystawka idealnie nada się zarówno na rodzinne przyjęcie

Pobite gary Barbary
Sos boloński z cukinii na zimę - nie tylko do makaronów. 325

jest pomidorowy, lekko pikantny i wyczuwalnie ziołowy - czyli taki, jaki powinien być prawdziwy sos boloński. Zastosowanie: do makaronów (wystarczy podsmażyć mięso mielone i dodać do sosu), mięs (np. tu ), zapiekanek ( tu ), jako sos do pizzy, jako ketchup a nawet jako składnik jajecznicy. A więc zacieramy rączki i do pracy! ;-) Składniki na około 6,5 litrów sosu: 6 kg cukinii/kabaczka

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kotleciki z dorsza w wersji fit 198

zdrowe kotleciki rybne? Takie danie będzie doskonałym zwieńczeniem dnia. Spróbuj! Kotleciki z dorsza w wersji fit Co zazwyczaj jadasz na kolację? Kanapki z żółtym serem i pomidorem? Sałatkę lub zapiekankę? A może nawet nie chce Ci się myśleć o złożonym posiłku i sięgasz po jogurt? Czas zapomnieć o rutynie i wypróbować coś nowego. Zastanów się, jak często jadasz ryby – bilans

Tradycyjna Kuchnia
Tarta budyniowa (bez pieczenia) 174

gotujemy do chwili aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza (tak jak normalny budyń). Odstawiamy z palnika (tak na 3 - 4 minuty).  Dno formy do tarty lub do zapiekanek posypujemy gęsto groszkiem ptysiowym, na niego wykładamy masę budyniową, a na jej wierzchu układamy owoce. Odstawiamy tartę by wystygłą, a następnie chłodzimy w lodówce. Pyszna

Czary - gary w kuchni
Cukiniowa "lasagna" 152

drugie zarazem. Najlepiej smakuje młoda, można ją jeść na surowo, nie wymaga długiej obróbki cieplnej. Warzywo-ideał, pełne witaminy C, PP, B1 i karotenu. Dzisiaj moja propozycja to warstwowa zapiekanka, taka lasagna bez makaronu. Przygotujcie następujące składniki: 2-3 średnie cukinie 6 plastrów szynki konserwowej 6 plastrów szynki długodojrzewającej ok 150 g ulubionego sera, ja użyłam cheddar 100 g parmezanu

Pichceniomania
Recenzja książki "Doskonałe przepisy Siostry Anastazji" 210

kategorie: Przystawki i przekąski Zupy i dania jednogarnkowe Dania główne Desery  Siostra Anastazja zdecydowanie stawia na proste, tradycyjne potrawy, takie jak: Gulasz, Pierogi z owocami, Zapiekanka ziemniaczana z warzywami, Żeberka z miodem czy Szarlotka. To książka w sam raz dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem a szukają sprawdzonych przepisów na tradycyjne potrawy. Znajdziemy tam również nietypowe

Z miłości do słodkości
Lazania wegetariańska 290

kocham. Kocham też świeże warzywa i makaron, więc wszystko pasuje i gra. Chodziła za mną lazania, ale nie lubię beszamelu i nie chciałam mięsa, ale za to makaron w zapiekance zawsze spoko. I tak powstała lazania wegetariańska. Lazania wegetariańska ma to do siebie, że robi się ją szybko, nie gotuje się makaronu i można przemycić trochę warzyw jakimś ortodoksyjnym wielbicielom

ladykitchen