zapiekanka - 10615 przepisów (strona:418/708)

POLĘDWICZKI W BOCZKU ZAPIEKANE Z ZIEMNIAKAMI 151

Zapiekane ziemniaki, chrupiąca cebulka i pieczarki - wszystko aromatycznie doprawione, a do tego pachnące czosnkiem polędwiczki otulone boczkiem... Taką oto zapiekankę dziś Wam proponuję na obiad :) Danie łatwe i przyjemne, nie napracujecie się przy nim dużo, a efekt jest naprawdę zaskakujący. Do tego całość pięknie wygląda na talerzu. Czego chcieć więcej! To co?! Do dzieła! :) SKŁADNIKI: 4 duże ziemniaki

Słodko-Słony Świat Ilony
Sałatka z pieczonych warzyw i komosy ryżowej 209

zimowy może być pyszny i kolorowy na talerzu. Dynie, buraki, marchewki i wszystkie pozostałe warzywa korzeniowe dają nam naprawdę spore pole do popisu. Można przygotować z nich surówki, sałatki, zapiekanki, zupy. Ja bardzo lubię przygotowywać sałatki z pieczonych warzyw. Dodaję do nich w zależności od tego co akurat zalega w kuchennej szafce: kasze, komosę, soczewicę. Jest to dobry sposób

Smakowity Blog Kulinarny
Kurczak zapiekany z chipsami + film 638

Jeżeli jesteś na diecie nie czytaj dalej. Ten przepis jest tylko dla totalnych szaleńców kuchennych. Z podanych proporcji wychodzi danie dla 2 osób. Jeżeli chodzi o smak zapiekanka jest ok jednak nie jest to coś co z chęcią jadła bym co drugi dzień, wykonanie tego dania było po prostu testem smaku. Dodam że przepis pochodzi z popularnej strony z przepisami

Pychotkaaa
PUREE Z DYNI 224

chociaż inne gatunki dyń jadalnych również z powodzeniem wchodzą w grę. Moje puree z dyni wykorzystuję do ciasta, do sosów, zup, past do chleba a nawet dodaję do różnych zapiekanek, klusek i ciast. Zamrażam dynię lub wekuję w słoikach, co jest świetnym rozwiązaniem ułatwiającym codzienne gotowanie, gdy najdzie was chęć na jakieś danie z dynią. Osobiście uważam, że jednorazowe zrobienie

Gotowanie-uk
Co zrobić z czerstwym pieczywem? 109

zrobić z czerstwym pieczywem? Pomysł na czerstwe pieczywo- najsmaczniejsza zapiekanka, smakuje jak pyszne ciasto. Jest aromatyczne, słodkie, ma dużo cennych składników odżywczych i jest przepyszne! Każdy z nas czasami zastanawia się co zrobić z bułkami czy bagietką, czy też chlebem, który pozostał i nikt już go nie chce jeść, bo w domu jest już świeżę i chrupiące pieczywo. Ten przepis

SMYKWKUCHNI
CUKINIA ZAPIEKANA Z KASZĄ JAGLANĄ 79

ratunkiem. To danie nie wymaga dużego nakładu pracy, czasu i pieniędzy. Można je nazwać potrawą dla leniuchów lub zapracowanych. Mimo prostoty wykonania, smakuje nie gorzej niż pracochłonne trzydziestoskładnikowe pasztety, zapiekanki, itp. Do wykonania potrzebujesz kilku składników, sprawnego piekarnika i pustego żołądka. A jakie jest Twoje kryzysowe danie? Składniki na 4 porcje: 2 cukinie, pół szklanki suchej kaszy jaglanej, 1 duża

Jeść, by żyć w zdrowiu
Śmietankowy dip do nachos "Wild West". 203

kilku godzinach staje się jeszcze smaczniejszy. Jest naprawdę bardzo dobry! Bardzo amerykański. I tak różny od wszelkiej maści pomidorowych i paprykowych sals. Mieszanka ziołowa, której użyłem do makaronowej zapiekanki tutaj również sprawdziła się znakomicie: pietruszka, koperek i cebula! Chili jest gdzieś na drugim planie i tylko statystuje. Tak, zdecydowanie trzeba zrobić jakieś przyjęcie, by spróbować jeszcze raz tej mieszanki śmietankowych

zadanie-gotowanie
Kapusta stożkowa 189

kruche i soczyste niż np. liście kapusty zwykłej. Ma lekko słodkawy smak. Użyłam jako składnik surówki i dania typu stir-fry . Dobrze sprawdza się również jako dodatek do sałatek, zapiekanek, można ją również ugotować na parze (wystarczy kilka minut). Kapusty stożkowej szukajcie na giełdach rolniczych (dostałam od rodziców). Pointd/sweetheart cabbage It is easier to grow and store than e.g. Chinese

Qlinarnie i Qlinarnie
Knedle z mięsem. Kluski z mięsem 206

Kości gotuję z dodatkiem liścia laurowego, soli i ziela angielskiego. Po ugotowaniu mięso wystarczy wyciąć nożem, zmielić lub poszatkować i wykorzystać jako mięsny farsz do knedli, pyz, krokietów, naleśników, zapiekanek. Smacznie i tanio! Składniki knedle: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 2 jajka, mąka ziemniaczana, ½ szkl. mąki pszennej sól. Składniki farsz: 500 g ugotowanego, posiekanego mięsa ze schabu 1 duża cebula sól

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kasza bulgur z warzywami 124

Kasza bulgur z warzywami. Pyszne danie obiadowe. Ja nie jestem miłośnikiem kasz, ale są takie, które zjem z apetytem. Najczęściej robię je z gulaszem, mięsem lub w postaci zapiekanek. Dzisiaj miałam z warzywami. Mąż i dzieci zjedli z apetytem, czyli była smaczna. Może i Wy skusicie się na taki obiad. Polecam! Składniki 200 g kaszy bulgur 2 średnie marchewki

O kuchni z uczuciem
Beszamel... szybki i najłatwiejszy przepis na pyszny sos 160

popularny sos pokazałam już tutaj w wersji na bogato. Dzisiaj mam dla Was przepis bardzo łatwy i w każdej chwili szybko można go zrobić. Taki sos pasuje do warzyw, zapiekanek, makaronu... Składniki: 3 łyżki masła (ok. 50 g) 3 łyżki mąki pszennej (ok.  50 g) ½ l mleka sól świeżo zmielony pieprz gałka muszkatołowa świeżo utarta Wykonanie: Masło przełożyłam

Kuchnia u Krysi
K- jak Kindziuk 185

cenach do 10 zł za 100 gramów. Idealnie pasuje do chleba, komponuje się doskonale z ogórkami czy piklami. www.wilno.name Jest także idealnym dodatkiem do pizzy. Można przygotować pyszną zapiekankę z kindziukiem czy też tartę lub jajka faszerowane masą jajeczną z kindziukiem. Kindziuka można także samemu przygotować w domu. Smak i zapach praktycznie nie odbiega od tego, który można spotkać

Gotuję Testuję
Serek wiejski z grzankami czosnkowymi 131

pieczywo chrupiące,  Ponadto często zostaje nam w domu pieczywo, które po dwóch dniach robi się czerstwe. Staramy się go jednak nie wyrzucać i wykorzystać do zrobienia bruschett, zapiekanek lub po prostu grzanek. Dzisiaj przygotujemy grzanki z masłem czosnkowym z czerstwej bagietki pełnoziarnistej jako uzupełnienie do sałatki z serka wiejskiego oraz z bagietki świeżej. (U nas zawsze grzanki

Kuchnia od dwojga
Gotujemy zielony groch łuskany w szybkowarze 145

Groch zielony łuskany wszystkim dobrze znany! :) Można przyrządzić z niego fantastyczną grochówkę. Z tego samego grochu, gotowanego krócej i w mniejszej ilości wody można również wyczarować smakowite kotlety, zapiekanki i sałatki. A więc do rzeczy - co zrobić, aby po ugotowaniu wyszły idealne, piękne i kształtne groszki? Kluczem do sukcesu jest odpowiednia ilość wody! Jeśli groch wchłonie

Szybko Szybkowar
Kalafior faszerowany mięsem 186

Francji, Włoszech, Indiach, Chinach, Kanadzie oraz Meksyku. Kalafior ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można go jeść na surowo, lub po ugotowaniu, jako dodatek do zup, sałatek, tart czy zapiekanek. Najpopularniejszy podawany jest po ugotowaniu z zezłoconą na maśle bułką tartą. Inną formą jego podania jest kalafior faszerowany mięsem. Składniki: - 1 średni kalafior - 600 g zmielonego mięsa (wieprzowe lub wołowo wieprzowe

mojewypiekiinietylko