zapiekanka - 10615 przepisów (strona:427/708)

Zawijana zapiekanka makaronowa z cukinią 136

Taka zapiekanka spodoba się każdemu. Moja rodzina w niej się zakochała. Kochają cukinię i makaron, zawsze twierdzili, że nic nie pobije lasagne  z cukinią  , a tutaj taka miła niespodzianka :) Składniki:  2 duże cukinie 300 g makaronu rurki ugotowanego al dente 200 g mielonego mięsa wołowego puszka pomidorów 2 ząbki czosnku 1 cebula  1 łyżeczka papryki czerwonej

Niezły Młynek
Amarantusowa „paciaja” na słodko 116

paciaja” na słodko Znajdujesz lub dowiadujesz się o jakimś produkcie i starasz się go wpleść wszędzie… tak właśnie mam obecnie z mąką z amarantusa. Dodaję ją do zapiekanek (beszamel), kisielu, budyniu, ale również do śniadania jako składnik przewodni, tak jak w tym przypadku. Trudno mi tak naprawdę nazwać to danie. Nie jest to kaszka, bo kaszki

Blendman
Recenzja książki "Polskie jabłka" i konkurs 188

przepisów na rozmaite dania z tymi pysznymi owocami. Są to między innymi: - napoje (soki, smoothie, cydr) - sałatki i surówki - zupy (chłodniki i te na ciepło) - potrawy bezmięsne (śniadania, zapiekanki) - potrawy z mięsem (wieprzowina, drób, ryby) - sosy, dipy, musy - ciasta (drożdżowe, kruche, ucierane) - desery (puddingi, musy, jabłka pieczone, lody) - przetwory (dżemy, kompoty, marmolady z nietypowymi dodatkami) oraz dział poświęcony popularnym odmianom

Smakołyki Asi
Pieczona cukinia 161

Warto pamiętać, że cukinia działa alkalizująco, zapobiegając   zakwaszeniu organizmu , a  potas w niej zawarty zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie. Ja uwielbiam cukinię pod każdą postacią, w zapiekance lub smażoną w panierce z bułki tartej, a dzisiaj mam dla was przepis na pyszną pieczoną cukinię. Składniki: cukinia majeranek bazylia sól pieprz starty żółty ser Przygotowanie: Cukinię obieramy

Wołowina od rekina
przetwory na zimę - bardzo łatwe pomidory 152

łatwe w przygotowaniu, bardzo przydatne zimą. Pomidory - bez przecierania, bez gotowania, tylko pasteryzowane. Przepis od lat funkcjonujący w naszej rodzinie. Sprawdzają się jako baza do pomidorówki, dodatek do sosów, zapiekanek czy faszerowanych naleśników albo po prostu do kanapek - jako alternatywa dla zimowych "pomidorów" ;-) W tym roku zaprawiłam pięć kilogramów pomidorów lima. Sparzyłam je wrzątkiem, obrałam ze skórek i pokroiłam

babka w formie
„Dziecięce menu dla całej rodziny”-recenzja 97

więcej witamin niż obrane. Największym atutem potraw z tej książki jest jednak to, że samemu ma się ochotę je zrobić tylko dla siebie. Dobrze wygląda szafranowy ryż z marchewką, zapiekanki i słodkie ziemniaki po meksykańsku czy kuskus z awokado. Na pewno przyda mi się też kalendarz sezonowy sadzenia warzyw w ogródku, bo zwykle biorę się za ten temat w lipcu

Ugotowane pozamiatane
Sałatka z kaszy bulgur – Tabbouleh 187

już 4000 tysiące lat temu! Najpopularniejsza w krajach Dalekiego Wschodu. Wspaniała na słodko oraz jako część drugiego dania z mięsem i zawiesistym sosem. Można z jej udziałem przygotowywać zapiekanki, sałatki oraz farsze do drobiu. Nie tylko niezwykle łatwo ją przygotować, ale też warto spożywać ze względu na wysoką zawartość witamin, minerałów i protein. Sałatka z kaszy bulgur – Tabbouleh (arab

mojewypiekiinietylko
Amarantusowa „paciaja” na słodko 77

paciaja” na słodko Znajdujesz lub dowiadujesz się o jakimś produkcie i starasz się go wpleść wszędzie… tak właśnie mam obecnie z mąką z amarantusa. Dodaję ją do zapiekanek (beszamel), kisielu, budyniu, ale również do śniadania jako składnik przewodni, tak jak w tym przypadku. Trudno mi tak naprawdę nazwać to danie. Nie jest to kaszka, bo kaszki

Blendman
Zupa z fasolką i cukinią 156

lekka i prosta w przygotowaniu, dlatego najczęściej podaje się ją po prostu z podsmażoną na maśle bułką tartą. Można ją także wykorzystać do zrobienia sałatek, przetworów na zimę czy zapiekanek, albo zup. Ja ją dzisiaj połączyłam z cukinią. Wyszła prosta, szybka i smaczna zupa.Polecam. ZUPA FASOLKA z CUKINIĄ Składniki: 1 l bulionu 1 cukinia 1 duża garść fasolki szparagowej

Bon appetit mon amie
Domowa pizza 186

Domowa pizza a raczej zapiekanka jest świetnym pomysłem na obiad lub ciepłą kolację. Najważniejsze jest ciasto, natomiast dodatki dowolne, można do niej dać wszystko co się lubi. Składniki: ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży 1łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju 250 ml wody nadzienie: koncentrat pomidorowy 500 g pieczarek 1 cebula żółty ser - starty oliwki puszka tuńczyka

Mama Gotuje
Burgery z grillowanym serem, czerwoną porzeczką i szpinakiem 172

Kropką nad "i" są wyśmienite, rumiane bułki, oczywiście domowej produkcji. Mają bardzo chrupiącą skórkę, są bardzo puszyste i mają mięciutki środek. Są wręcz idealne do burgerów, hot dogów i zapiekanek. Tego typu burgery dobrze smakują także na zimno, jako zwyczajna- niezwyczajna kanapka do pracy. Składniki na 4 średnie burgery: Bułki: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki lekko ciepłego mleka

Wrzosowa Polana
Zapiekanka z cukinii 1539

Zapiekanka z cukinii to super sprawa, jest pyszna. Jednak trzeba pamiętać że jest to głównie woda i nawet gdybyśmy zjedli całą brytfankę zaraz czujemy głód, więc jest to świetny dodatek do obiadu. Czytaj więcej

Pychotkaaa
A TY CO MASZ W SWOJEJ LODÓWCE? 189

anujący bowiem chłód niszczy ich odporność na choroby ). O CZYM PAMIĘTAĆ PRZY PRZECHOWYWANIU PRODUKTÓW? Pamiętajmy przede wszystkim, aby nie przechowywać surowego mięsa tuż obok produktów gotowych do spożycia, np. zapiekanek z obiadu czy też zupy, którą mamy zamiar zjeść następnego dnia. Starajmy się także na bieżąco usuwać produkty, które się zepsuły (np. zapleśniały), aby możliwie jak najkrócej miały kontakt

Ostra na Słodko
Czy naprawdę wiesz jak przygotowywać bakłażana? 127

minut). Bakłażan może być również pieczony jako faszerowany lub pieczony w plasterkach lub w kostce (180 st C przez 25-40 minut) Świetnie sprawdzi się również jako zapiekanka (przepis tutaj ) 5. Faszerowanie To chyba najczęściej wykorzystywany sposób przyrządzania bakłażana. Najpierw musimy wydobyć ze środka miąższ i pozbawić go goryczki, jak również odsączyć z cierpkiego soku skorupy od wewnątrz

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z chorizo i mozzarellą 160

Chorizo urzeka swoim niebanalnym smakiem. Odnajduje się zarówno w zapiekankach, zupach, daniach z makaronem, jak również w sałatkach, które możemy podać jako letnie danie lub jako przekąska na spotkaniach z przyjaciółmi. Zaletą tej sałatki jest to, że przygotowuje się ją bardzo szybko. Spróbujcie :) Składniki: 100g kiełbasy chorizo 2 garści roszponki 3 jajka ugotowane na twardo 1 czerwona papryka 100g mozzarelli

ChilliJemy