zapiekanka - 10615 przepisów (strona:429/708)

,, Lasagne z chleba tostowego’’ 129

Dziś coś dla miłośników szybkich dań. Taka zapiekanka to świetny pomysł na kolację lub szybki obiad. Inspiracją do powstania dania była życzliwość marki Ole ! Składniki: 1 opakowanie chleba tostowego około 20 plasterków szynki pół papryki czerwonej pokrojonej w plasterki 1 kule mozzareli 30 dkg starego żółtego sera 2 jajka 1 szklanka śmietany 18 Sól, bazylia oliwki czarne lub zielone pomidor

Podróż w kulinaria
Sos czosnkowy z jogurtu naturalnego 141

czosnkowy, bez którego nie wyobrażam sobie pizzy, zapiekanek czy tostów  :) Składniki: - jogurt naturalny 370g (duże opakowanie) - majonez 2 duże łyżki - czosnek granulowany niecała 1 łyżeczka - vegeta ok 1 łyżeczki - pieprz - koperek Kolejny sos, który tak naprawdę każdy doprawia jak najbardziej mu smakuje. Czosnek dodaje zawsze granulowany bo smakuje jak świeży a zapach czosnku nie utrzymuje się przez kilka

Kuchnia Viki
Rabarbar zapiekany pod koglem moglem 148

długości ok. 1 cm, zasypujemy połową cukru i cynamonem, a następnie odstawiamy na 15 - 20 minut. Żółtka miksujemy z drugą częścią cukru na puszysty kogel mogel. Dno foremki do zapiekanek (21 - 23 cm) wysypujemy równomiernie granolą, na nią wykładamy rabarbar z sokiem, który się wytworzył i zalewamy to koglem moglem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut

Czary - gary w kuchni
Przepis na zapiekane warzywa, czyli szybki i zdrowy obiad 135

dodatkiem fety. Jak przygotować takie danie? To proste! By powstał taki przysmak, nie trzeba wiele. Wystarczy sprawny piekarnik, naczynie żaroodporne oraz kilka składników. Jeśli chcemy przygotować taką warzywną zapiekankę dla 3-4 osób, musimy przygotować następujące produkty spożywcze: Bakłażan – 1 sztuka; Cukinia – 2 sztuki; Czerwona papryka – 1 sztuka; Żółta papryka – 1 sztuka; Ser feta – 200 g; Oliwa z oliwek; Czosnek

Codogara
Cukinie faszerowane po meksykańsku 173

walory smakowe i odżywcze, znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju. Im młodsza - tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo, zapiekanki i piec ciasta. Jest łagodna i neutralna w smaku, dlatego też jest wyśmienitym dodatkiem do rozmaitych warzywnych kompozycji, jak i ciast. W mojej kuchni cukinia zajmuje dość wysokie miejsce. Kilka

Wędrówki po kuchni
Najlepszy sos pomidorowy do pizzy 488

podałam w przepisie (zeszklony czosnek, chilli, sos, zioła). Do czego używać? Sos pomidorowy możesz wykorzystać nie tylko do pizzy. Będzie świetną bazą do zupy pomidorowej, jajecznicy z pomidorami, makaronu, zapiekanek, lasagne i wszędzie tam, gdzie jest potrzebny smak prawdziwego pomidora. Sosu z pomidorów z działki, wygrzanych w słońcu, smacznych i zdrowych nie zastąpi żaden kupny sos. Warto zatem poświęcić godzinkę

Ale Proste
Uniwersalny sos pomidorowy 149

zagotowujemy, często mieszając. Po zagotowaniu – sos jest gotowy. Powodzenia w szukaniu zastosowań! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest uniwersalny. Spaghetti z sosem pomidorowym, lasagne, pulpety, roladki mięsne, zapiekanki, dania azjatyckie, wszelkiego rodzaju dania mięsno-warzywne, a nawet tortilla czy pizza. Zastosowania można mnożyć. Jedno jest pewne – dobry sos pomidorowy jest znany i ceniony na całym świecie. Po drugie: prosty

Proste-przepisy.pl
Zapiekany makaron z szynką i groszkiem 196

Zapiekany makaron z szynką i groszkiem to bardzo proste w przygotowaniu i pożywne danie. Przepis jak zwykle ostatnio, zaczerpnięty z książki Dieta Fit - Natalia Gacka, jednak

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka z ziemniaków z boczkiem 303

tych, którzy lubią ziemniaki z maślanką lub kefirem mam fajny pomysł na zapiekankę ziemniaczaną. To szybka i smaczna propozycja na obiad. Ziemniak nie musi być nudny. Składniki: 800 g ziemniaków (po obraniu) 150 g wędzonego boczku 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 200 ml mleka 150 g mascarpone 2 jajka sól himalajska pieprz  gałka muszkatołowa   1 łyżka masła

Ala piecze i gotuje
Smażone pieczarki w cieście z pomidorową nutą 197

Uwielbiam pieczarki. Są nie tylko doskonałym dodatkiem do pizzy, zapiekanek czy sosów. Te pyszne grzyby możecie podać również jako samodzielne danie. Dziś zapraszam Was na smażone pieczarki w cieście z pomidorową nutą. Przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Pieczarki w cieście sprawdzą się doskonale jako przekąska na przyjęciu, samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Spróbujcie. Smażone pieczarki w cieście

Słodkie okruszki
Zapiekany gyros - mini zapiekanki gyros 218

Mini zapiekanki gyros w porcji na raz. :-) Jadamy je na obiad, ale na zimno też okazały się na smaczne, więc jeśli macie kilka naczyń żaroodpornych, możecie postawić je na imprezowym stole. Oprócz tego, że ładnie się prezentują są też smaczne, bo kto z nas nie lubi gyrosa? Poniższy przepis jest na 4 małe naczynia.  500g filetów z kurczaka

Szefowa kuchni
Potrawy z grzybami – inspiracje 158

najważniejsze. Jeżeli nie mamy dostępu do grzybów możemy wybrać alternatywę w postaci dostępnych powszechnie pieczarek. Nadają się do zastosowania w wielu przepisach. Można przyrządzić na nich wyśmienitą jajecznice, zupę, zapiekankę czy też sos pieczarkowy . Są one dostępne do kupienia w większości sklepów, Więc wystarczy po prostu po nie pójść. Post Potrawy z grzybami – inspiracje pojawił się poraz pierwszy w Magazyn

Codogara
Sos beszamelowy 186

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com    Sos ten idealnie nadaje się do zapiekanek, potraw z mięsa i warzyw. Jest podstawą wielu dań kuchni europejskiej.   1/2 litra mleka 2 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej listek laurowy 4 ziarna ziela angielskiego gałka muszkatołowa sól, pieprz   Mleko zagotować z listkiem laurowym i zielem angielskim.  Pozostawić do ostudzenia

Di gotuje
Pieczarki zapiekane w cieście ziemniaczanym 234

ziemniaczane. Układamy pieczarki i przykrywamy masą ziemniaczaną. Pieczemy w temperaturze 170 st. C ok. 50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyjmujemy z piekarnika i na wierzch każdej zapiekanki nakładamy odrobinę masła. Ponownie wstawiamy do piekarnika. Upieczone wyjmujemy z piekarnika a po 2-3 minutach z foremek. Bardzo dobrze smakują z sosem czosnkowym i dowolną surówką. Smacznego

Maminek kulinarny
Jak schudnąć do lata 145

oczyszcza układ pokarmowy, dzięki czemu przyśpiesza metabolizm. Zrezygnuj z pieczonych i smażonych na tłuszczu potraw. Zaprzyjaźnij się z warzywami i owocami – pełno ich w sklepach, zwłaszcza na wiosnę. Zamiast zapiekanki na lunch do pracy, zrób sobie coś lekkiego, np. sałatkę z bakaliami. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie sałatka grecka , niż frytki z baru szybkiej obsługi. Ruszaj się nie tylko sportowo Najlepszym

Codogara