Proste, smaczne zapiekanki z kapusty i pęczaku ze skwarkami. Składniki: -70 dkg kapusty -50 dkg obranych ziemniaków -8 dkg pęczaku -5 dkg wędzonego boczku -2 cebule -2 jajka -ok. 10 dkg mąki pszennej -olej -bułka tarta -przyprawy: sól, pieprz ziołowy i naturalny, czosnek niedźwiedzi -bulion warzywny Kapustę sparzamy w bulionie warzywnym i odsączamy. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie
Maminek kulinarnysushi, na moim fejsbukowym fanpage’u rozbrzmiała dyskusja na temat cukinii i sposobów jej podania. Wówczas Agnieszka z Włoch (Sezze, Priverno) podzieliła się z nami przepisem na super zapiekankę z cukinii. […] Artykuł Tarta z cukinią i peperoncino pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaMoże dziś na śniadanie zamiast jajecznicy – soczewica? Nie wiem jak Wy, ale my każdego dnia jemy podobne śniadania. Postanowiłam jednak coś z tym zrobić
Wiszniówkamamy już własne z działki! Lekkie i słodkawe . Do ciasta dodałam mąki ryżowej, która sprawia, że ciasto jest bardziej chrupiące. Hania placuszki zjadła z przyjemnością, choć Franek woli zapiekankę z cukinii i ryżu ;) Składniki: 1 jajko 1 szklanka mleka ¾ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki mąki ryżowej sól i pieprz 1 średnia cukinia olej Przygotowanie: Jajko ubijamy trzepaczką, dodajemy mleko
bistro mamaprzepisy konkursowe. Nawet nie spodziewałam się, że tyle pyszności wymyślicie ! Niby kasza, wydawać by się mogło że "cóż można z niej wymyślić..." A jednak! Pojawiły się ciasta, chleby, zapiekanki, kotlety, zupy, pudding, sałatki ! Na pewno będę korzystać z waszej pomysłowości :) Jednego zwycięzcę wyłonię po waszym głosowaniu (przypominam, że jednego wybieram ja, a dwóch Wy) A teraz czas na głosowanie
Tradycyjna Kuchnianich to standardowe tofu wędzone o wadze 180 gram. Miałam okazję je wcześniej próbować i uważam, że jest pyszne i idealnie nadaję się do zapiekanek czy pizzy. Oprócz tofu wędzonego znalazłam również tofu naturalne, które używałam już niezliczoną ilość razy do przeróżnych dań. Świetnie sprawdza się zarówno do tofucznic jak i tofurników :) Kolejnym tofu
wegujemypapier kredowy, a kartki szyte. W książce znalazłam ponad sto przepisów, podzielonych na kategorie: Święta i tradycje Meze i przekąski Śniadanie Sałatki Zupy Ryby Mięsa Street Food Dania Wegetariańskie Zapiekanki i Placki Wypieki Dodatki Każdy przepis oznaczony jest symbolem wskazującym na święto żydowskie związane z daną potrawą, a także opisem jak dużo danej potrawy wychodzi
Blondynka GotujeCrumble to "danie", do którego przymierzałam się od dawna, by zrobić i spróbować. W tradycyjnej wersji to nic innego jak owoce zapieczone pod kruszonką, której głównymi
Cynamonowe szczęściesię ich najsmaczniejszą wersją. Obowiązkowy dodatek większości deserów, słodkich wypieków, galaretek czy lodów. Co ciekawe, dobrze komponują się również w potrawach wytrawnych, sprawdzając się w sałatkach, mięsnych sosach czy zapiekankach. Sprawdź swoją wiedzę i dowiedz się, czy wiesz już wszystko o owocach. Na początek maliny , te drobne czerwonawe owoce to przede wszystkim bogactwo antyoksydantów , pektyn i witamin. Spożycie
Tradycyjna KuchniaZapiekanka spokojnie starczy dla 3 - 4 osób, na niedzielną kolację idealna. Moja wygłodzona rodzina, zwabiona zapachem tak szybko się na to rzuciła, ze nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia :) 4 średnie ziemniaki 15 kurek połowa brokuła pół puszki groszku 2-3 jaja łyżka masła 300 ml śmietany 30% starty żółty ser sól pieprz Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem
Pora na poraZapiekanka spokojnie starczy dla 3 - 4 osób, na niedzielną kolację idealna. Moja wygłodzona rodzina, zwabiona zapachem tak szybko się na to rzuciła, ze nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia :) 4 średnie ziemniaki 15 kurek połowa brokuła pół puszki groszku 2-3 jaja łyżka masła 300 ml śmietany 30% starty żółty ser sól pieprz Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem
Pora na poraKlasyczna bruschetta to zapiekanka na pieczywie z oliwą i pomidorami, najczęściej z dodatkiem bazylii. I tu pojawia się pewien problem jeśli chodzi o mnie, bo ani nie jestem miłośniczką bazylii, ani pomidorów na ciepło :-( Ale ogólna koncepcja dania bardzo mi się podoba :-) Dlatego też wymyśliłam sobie taką trochę inną bruschettę bez bazylii, a ponad to oliwę zastąpiłam awokado, bo też
Czary - gary w kuchnizapiekanka z boczkiem i kalafiorem Zapieczone warzywa, pod kołderką z sera, połączone z przesmażonym boczkiem. To propozycja posiłku, który świetnie się sprawdzi w te deszczowe dni. składniki dla czterech osób 200 g podwędzanego boczku 1 papryka żółta 1 kalafior 5-6 młodych ziemniaków 1 cebula 100 g miękkiego żółtego sera 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła
Miód i pieprzProsta zapiekanka ziemniaczana , kiedy już tradycyjne ziemniaczki z wody wam się znudzą .Warzywa dowolne ,ulubione . Ale czy jest coś lepszego od kalafiora z piekarnika? Składniki: 1kg ziemniaków 100 g sera żółtego ,tarty 2 łyżki masła sól ,pieprz ulubione ziarna ,słonecznik ,orzechy ,dynia kalafior ,kilka różyczek brokuł ,kilka różyczek Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości . Zdejmujemy skórkę i przeciskamy przez praskę
Ladylaura.