Sprzątanie lodówki może skutkować znalezieniem różnych resztek, których szkoda wyrzucić, bo nadają się jeszcze do jedzenia. Można przygotować z nich zapiekankę, potrawkę lub wrzucić na ciasto i upiec placek. Jeśli mamy obawy, że placek będzie wyglądać mało zachęcająco, można go przykryć ( podwójna zakręcona margherita ) lub zwinąć. Składniki : Ciasto na pizzę (na podwójną ilość; wychodzi bardzo puszyste; nadmiar ciasta można przechować
Weekendy w domu i ogrodzieKolejna zapiekanka Maminka. Tym razem z rybą. Składniki: -1/2 kg filetów rybnych (u nas mintaj) -1,5 szklanki mąki -3/4 szklanki mleka -3 jajka -2 łyżki oleju -2 średnie cebule -szczypior -1 dkg drożdży -1/2 płaskiej łyżeczki cukru -sól -pieprz ziołowy i naturalny -przyprawa do ryb -przyprawa warzywna -olej do smażenia -bułka tarta do posypania
Maminek kulinarnydużych muszli makaronowych można wyczarować efektowne danie. Ja zrobiłam nadzienie z mięsa mielonego a do tego sos pomidorowy. Robiąc zapiekankę z makaronu i mięsa nie zawsze wychodzi to efektownie. Natomiast w tej wersji śmiało możemy zrobić również dla gości. Składniki: 15 dużych muszli makaronowych 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 500 g sosu
Ala piecze i gotujeCebularze z pieczarkami Cebularze , to takie malutkie pizze tyle że z większa dawką cebuli . Nie wszyscy są ich fanami , ale moja rodzinka jak najbardziej , szczególnie na
Ogrodnik w podróżyprzewód pokarmowy. Dla osób cierpiących na nadkwaśność żoładka jest jednym z niewielu leków roślinnych, które powinny spożywać. Podsumowując: k minek dodawać do dań z kapusty (zwłaszcza kiszonej), pieczywa, ziemniaków, zapiekanek, słodkich i słonych wypieków. Idealnie komponuje się z cebulą, czosnkiem, pieprzem Cayenne i majerankiem. W kombinacji z innymi przyprawami należy go używać z umiarem. Nasiona należy przechowywać w szczelnie zamkniętych
greenscarfKartoflak czyli zapiekanka ziemniaczana to super propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Kartoflak podajemy ciepłe z surówką, polane keczupem lub innym ulubionym sosem. Składniki: 1 kg ziemniaków 2 pętka ulubionej kiełbasy 20 dkg wędzonego boczku 2 jaja 2 ząbki czosnku 5 łyżek mąki sól pieprz plasterki szynki Przygotowanie: Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce (można na średniej wielkości oczkach albo
Smaczne Potrawymiałam na nie taką ochotę, że stwierdziłam, że dłużej nie będę czekała i je zrobię ;) a że nie bardzo chciało mi się je zawijać zrobiłam je w formie lazanii, zapiekanki, jak kto woli ;) Do gołąbków zrobiłam pyszny sosik z grzybków leśnych i mogłam się rozkoszować wspaniałym obiadkiem :))) Wam też polecam! ;) Danie podałam na talerzu z serii "Jesień" Porcelana Bogucice. Farsz
Smakołyki AsiOboje uwielbiamy makarony – pod każdą postacią. Czy to w sosie (najczęściej nasz ulubiony, pomidorowy), w zupie, zapiekance itp. Nie jemy ich za często, ale jak już ugotujemy to przeważnie
Szybko Tanio SmacznieZapiekanka z makaronu Gdy nie mam zbyt dużo czasu na obiad to zazwyczaj robię takie cuda. Można to robić dosłownie ze wszystkiego i dodawać to na co ma się właśnie ochotę. Czas, który jest potrzebny na przygotowanie to czas gotowania makaronu i włożenia wszystkich składników do naczynia żaroodpornego i wstawienia do piekarnika. Obstawiam 20 - 30 min + czas pieczenia
Tanio smacznie i prostopolewamy sosem, posypujemy serem. Wykładamy ostatnią warstwę makaronu, obficie polewamy pozostałym sosem beszamelowym i posypujemy pozostałym serem. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez około 40 minut. Lasagne, jak większość zapiekanek, najlepiej smakuje odgrzewana :) Smacznego
My Culinary Artsię adresy ;) Dziś po raz pierwszy od powstania bloga pojawia się na nim coś zupełnie nie związanego z wypiekami i deserami :) Chociaż myśl o zamieszczaniu tu przepisów na zupy, zapiekanki, czy inne tego typu dania chodziła mi po głowie już od dłuższego czasu, ale… Continue reading Rozgrzewająca zupa z soczewicą i warzywami
brunetkawkuchniKolejne, tym razem owocowe Maminkowe zapiekanki. Składniki: -40 dkg ugotowanych ziemniaków -20 dkg twarogu -2 jajka -garść suszonej żurawiny -1/2 szklanki mąki kukurydzianej -6 połówek brzoskwiń z puszki -6 łyżeczek smażonych wiśni lub czereśni -bułka tarta do posypania foremek Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki zgniatamy gnieciuchem. Gnieciuchem zgniatamy też twaróg. Do miski z ziemniakami dodajemy twaróg, jedno jajko
Maminek kulinarnywersję to się okazało, że niezbędne są pewne modyfikacje tego przepisu. Na przykład dodanie sera żółtego, który sprawi, że składniki się lepiej połączą a danie będzie bardziej sycące. Ta zapiekanka zdecydowanie lepiej smakuje na ciepło niż kiedy wystygnie, na szczęście dobrze się odgrzewa w piekarniku czy mikrofali
Milion Smakównatknęłam się na ten przepis na stronie http://kobieceinspiracje.pl/ . Pizza na otrębowym spodzie – a czemu nie? „Pizza” nie smakuje dokładnie tak, jak pizza, bardziej jak zapiekanka z chleba otrębowego, nie mniej jest pyszna i zaspokoiła mój głód :D Ba, nawet mojemu chłopakowi smakowała! (a nie jest on wielkim fanem zdrowej żywności). Dodatki mogą być właściwie wedle uznania
Jak gotować i nie zwariowaćsolą oraz pieprzem, mieszamy i wylewamy masę na wierzch makaronu z łososiem. Następnie całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez piętnaście, dwadzieścia minut. Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika, dzielimy na porcje, rozkładamy na talerze, posypujemy posiekanym szczypiorem i podajemy
Miód i pieprz