Gołąbki w łatwiejszej i szybszej wersji - bez zawijania. :-) Tak przygotowana zapiekanka jest przepyszna, w smaku niemal identyczna jak gołąbki. Umieściłam ją w segregatorze z ulubionymi przepisami i z pewnością jeszcze nie raz powtórzę. Polecam zwłaszcza w sezonie na młodą kapustę. 1/2 główki kapusty lub 1 mała 500g mięsa mielonego 1/2 szklanki surowego ryżu 1 cebula 500g passaty pomidorowej
Szefowa kuchnipotrawach, dlatego tak często z nich korzystam w swoich przepisach. Co powiecie na taką wersję? Marynowane w zalewie z wina białego. Idealnie pasują jako dodatek do sałatek, przystawek, zapiekanek i wiele innych! Składniki: 11/2 kg pomidorków koktajlowych 30 dag cebuli 2 łyżeczki białej gorczycy 6 listków laurowych 6 gałązek rozmarynu Składniki na zalewę: ½ litra octu ½ litra białego wina wytrawnego
Tradycyjna KuchniaDziś coś dla miłośników szybkich dań. Taka zapiekanka to świetny pomysł na kolację lub szybki obiad. Inspiracją do powstania dania była życzliwość marki Ole ! Składniki: 1 opakowanie chleba tostowego około 20 plasterków szynki pół papryki czerwonej pokrojonej w plasterki 1 kule mozzareli 30 dkg starego żółtego sera 2 jajka 1 szklanka śmietany 18 Sól, bazylia oliwki czarne lub zielone pomidor
Podróż w kulinariaczosnkowy, bez którego nie wyobrażam sobie pizzy, zapiekanek czy tostów :) Składniki: - jogurt naturalny 370g (duże opakowanie) - majonez 2 duże łyżki - czosnek granulowany niecała 1 łyżeczka - vegeta ok 1 łyżeczki - pieprz - koperek Kolejny sos, który tak naprawdę każdy doprawia jak najbardziej mu smakuje. Czosnek dodaje zawsze granulowany bo smakuje jak świeży a zapach czosnku nie utrzymuje się przez kilka
Kuchnia Vikidługości ok. 1 cm, zasypujemy połową cukru i cynamonem, a następnie odstawiamy na 15 - 20 minut. Żółtka miksujemy z drugą częścią cukru na puszysty kogel mogel. Dno foremki do zapiekanek (21 - 23 cm) wysypujemy równomiernie granolą, na nią wykładamy rabarbar z sokiem, który się wytworzył i zalewamy to koglem moglem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut
Czary - gary w kuchnidodatkiem fety. Jak przygotować takie danie? To proste! By powstał taki przysmak, nie trzeba wiele. Wystarczy sprawny piekarnik, naczynie żaroodporne oraz kilka składników. Jeśli chcemy przygotować taką warzywną zapiekankę dla 3-4 osób, musimy przygotować następujące produkty spożywcze: Bakłażan – 1 sztuka; Cukinia – 2 sztuki; Czerwona papryka – 1 sztuka; Żółta papryka – 1 sztuka; Ser feta – 200 g; Oliwa z oliwek; Czosnek
Codogarawalory smakowe i odżywcze, znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju. Im młodsza - tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo, zapiekanki i piec ciasta. Jest łagodna i neutralna w smaku, dlatego też jest wyśmienitym dodatkiem do rozmaitych warzywnych kompozycji, jak i ciast. W mojej kuchni cukinia zajmuje dość wysokie miejsce. Kilka
Wędrówki po kuchnipodałam w przepisie (zeszklony czosnek, chilli, sos, zioła). Do czego używać? Sos pomidorowy możesz wykorzystać nie tylko do pizzy. Będzie świetną bazą do zupy pomidorowej, jajecznicy z pomidorami, makaronu, zapiekanek, lasagne i wszędzie tam, gdzie jest potrzebny smak prawdziwego pomidora. Sosu z pomidorów z działki, wygrzanych w słońcu, smacznych i zdrowych nie zastąpi żaden kupny sos. Warto zatem poświęcić godzinkę
Ale Prostezagotowujemy, często mieszając. Po zagotowaniu – sos jest gotowy. Powodzenia w szukaniu zastosowań! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest uniwersalny. Spaghetti z sosem pomidorowym, lasagne, pulpety, roladki mięsne, zapiekanki, dania azjatyckie, wszelkiego rodzaju dania mięsno-warzywne, a nawet tortilla czy pizza. Zastosowania można mnożyć. Jedno jest pewne – dobry sos pomidorowy jest znany i ceniony na całym świecie. Po drugie: prosty
Proste-przepisy.plZapiekany makaron z szynką i groszkiem to bardzo proste w przygotowaniu i pożywne danie. Przepis jak zwykle ostatnio, zaczerpnięty z książki Dieta Fit - Natalia Gacka, jednak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tych, którzy lubią ziemniaki z maślanką lub kefirem mam fajny pomysł na zapiekankę ziemniaczaną. To szybka i smaczna propozycja na obiad. Ziemniak nie musi być nudny. Składniki: 800 g ziemniaków (po obraniu) 150 g wędzonego boczku 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 200 ml mleka 150 g mascarpone 2 jajka sól himalajska pieprz gałka muszkatołowa 1 łyżka masła
Ala piecze i gotujeUwielbiam pieczarki. Są nie tylko doskonałym dodatkiem do pizzy, zapiekanek czy sosów. Te pyszne grzyby możecie podać również jako samodzielne danie. Dziś zapraszam Was na smażone pieczarki w cieście z pomidorową nutą. Przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Pieczarki w cieście sprawdzą się doskonale jako przekąska na przyjęciu, samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Spróbujcie. Smażone pieczarki w cieście
Słodkie okruszkiMini zapiekanki gyros w porcji na raz. :-) Jadamy je na obiad, ale na zimno też okazały się na smaczne, więc jeśli macie kilka naczyń żaroodpornych, możecie postawić je na imprezowym stole. Oprócz tego, że ładnie się prezentują są też smaczne, bo kto z nas nie lubi gyrosa? Poniższy przepis jest na 4 małe naczynia. 500g filetów z kurczaka
Szefowa kuchninajważniejsze. Jeżeli nie mamy dostępu do grzybów możemy wybrać alternatywę w postaci dostępnych powszechnie pieczarek. Nadają się do zastosowania w wielu przepisach. Można przyrządzić na nich wyśmienitą jajecznice, zupę, zapiekankę czy też sos pieczarkowy . Są one dostępne do kupienia w większości sklepów, Więc wystarczy po prostu po nie pójść. Post Potrawy z grzybami – inspiracje pojawił się poraz pierwszy w Magazyn
Codogarawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Sos ten idealnie nadaje się do zapiekanek, potraw z mięsa i warzyw. Jest podstawą wielu dań kuchni europejskiej. 1/2 litra mleka 2 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej listek laurowy 4 ziarna ziela angielskiego gałka muszkatołowa sól, pieprz Mleko zagotować z listkiem laurowym i zielem angielskim. Pozostawić do ostudzenia
Di gotuje