zapiekanka - 10615 przepisów (strona:423/708)

Tosty z wędzonym kurczakiem i sosem chrzanowo-żurawinowym 208

Tosty i zapiekanki traktowane są trochę po macoszemu – uważane za łatwe, proste, niewyszukane… W zasadzie ciężko nazywać je daniem obiadowym, a można zrobić je na lunch czy późny obiad naprawdę oryginalnie – a w dalszym ciągu prosto, czyli tak jak lubię. Zderzyć ze sobą słodkie i wędzone. Kremowe i pikantne. Te tosty są jednym z naszych ulubionych „awaryjnych obiadów”. Zapisz

Karo in the Kitchen
Lasagne ze szpinakiem i prosciutto 149

Lasagne jest to rodzaj makaronu na bazie którego robi się różne zapiekanki, ale myślę, że każdy to wie :) Dziś przygotowałam dla Was przepis na lasagne ze szpinakiem jako, że szpinak nie jest sam w sobie dość wyrazisty w smaku to warto go podkręcić innymi dodatkami. Ja dodałam prosciutto, ricottę, sos pomidorowy doprawiony bazylią i wierzch posypałam mozzarellą. Czytaj więcej

Biały fartuszek
Produkty marki Seitenbacher. 128

makaron kukurydziany, dzięki czemu ma specyficzny smak, którym charakteryzuje się również makaron gryczany.  Klasyczny to makaron z pszenicy durum, świetny jako baza wszystkich sztandarowych dań kuchni włoskiej, np. zapiekanek. 7) Bio oliwa z oliwek - tłoczona na zimno, extra virgin. Ma świeży, owocowy smak, rzadko spotykany w przeciętnych oliwach z supermarketu - lubię ją w sałatkach owocowo - warzywnych, np. z rukolą

Poranek na słodko
Ekologiczne produkty Danival. 140

dobrze pasuje do pieczonej dyni i marchewki. * Sos z zielonym pieprzem - lubię zielony pieprz, dlatego ten sos również mi posmakował. Fajnie komponuje się z ziemniakami, kalafiorem i brokułem w zapiekance, ale też z potrawką z tofu i komosy. * Chili con tofu - c zyli wegetariańska wersja popularnego dania chili con carne. Wersja z wołowiną jakoś mnie nie przekonuje, tym bardziej

Poranek na słodko
Kilka słów o pastach kanapkowych NAbio. 173

czerwonej papryki, cebulki i chili. Próbowałam jej z plackami tortilla, tofu i warzywami w wersji na ciepło i muszę przyznać, że smakowały naprawdę dobrze. Świetnie nadaje się również do zapiekanek, ponieważ podgrzana smakuje o wiele lepiej! * pomidorową z łubinem Słyszeliście o łubinie? To alternatywa dla soi, dość popularna w Niemczech. U nas raczej ciężko go dostać, jednak mam nadzieję

Poranek na słodko
Surówka z pora 895

część jest łagodniejsza, zielona – ostrzejsza i niesłusznie traktowana jako bezwartościowa. W tej części również kryje się sporo składników odżywczych. W kuchni por ma bardzo szerokie zastosowanie- jest składnikiem zup, zapiekanek, surówek i wielu innych potraw. By uniknąć piekącego smaku, można go krótko zblanszować. Surówka z pora i jabłka Składniki: - 1 por - 1 większe jabłko - majonez + śmietana - cukier , sól , pieprz Pora

Aromatyczne Podróże
Domowa przyprawa grzybowo warzywna do zup i sosów 174

zawiera tylko naturalne składniki i możesz skomponować ją sam tak żeby najlepiej pasowała do Ciebie, trafiała idealnie w Twój gust. Taką domową przyprawą można dosmaczać różne zupy , sosy, zapiekanki, wiedząc dobrze, że dosypuje się tylko zdrowe rzeczy. Koniecznie zróbcie sobie swoją domową przyprawę. Macie niżej gotowy przepis czyli ulubioną wersję Smacznej Pyzy, ale jeśli chcecie to pokombinujcie z ziołami, proporcjami

Smaczna Pyza
Minimalist Baker - recenzja książki 198

też zrobiłam. Danie mi smakowało, choć w miarę jedzenia wydało mi się dosyć jednostajne. Dlatego w przyszłości pokusiłabym się na podanie go w innym towarzystwie, może jako dodatek w zapiekance warzywnej? Kiedy natknęłam się na przepis na dyniowe chai latte, wiedziałam, że muszę go wypróbować i to natychmiast. Zwieńczone kokosową bitą śmietaną na zdjęciu wygląda przepięknie! (mam nadzieję, że moje

Roślinna - blog wegański
Jak obrać skutecznie pomidora ze skórki 120

łyżką jeszcze ciepły, zanurzam na chwilę w zimnej wodzie, wyjmuję, wykrawam resztę po szypułce i obieram pomidora delikatnie ze skórki. Tak obrane pomidory używam do sałatek, pizzy, sosów czy zapiekanek. Takie potrzebne były mi do pieczonego szczupaka . Bardzo proszę o podpowiedź, co to za ozdobna roślina. Rośnie od zeszłego roku w moim ogrodzie i nie znam jej nazwy

Proste Potrawy
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 171

sosem czosnkowym Francuski pasztet z wątróbki Potrawy na ciepło Mini pizza Chili con carne Bigos Paszteciki z pieczarkami Paszteciki z brązową soczewicą Amarantusowa tarta z marchewką i fenkułem Zapiekanka z kaszanki i ziemniaków Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym Kurczak w stylu marokańskim Placuszki dyniowo-serowe z dipem czosnkowym Chorizo z cydrem Burrito z wołowiną, fasolą i papryką Daktyle w bekonie

Codziennik Kuchenny
Cukinia w zalewie curry 220

Cukinia to jedno z warzyw, które wyjątkowo lubię. Można ją przygotować na wiele sposobów: grillować, faszerować, smażyć, dodawać do makaronów, zapiekanek i przygotować przetwory na zimę. W ubiegłym sezonie podałam przepisy na sałatki słoikowe z cukinią i kiszone cukinie . Tym razem przygotowałam cukinię w zalewie z curry, prawie identycznej jak do ogórków curry . Do przepisu użyłam młodych, niewielkich cukinii

Codziennik Kuchenny
"Danie inspirowane podróżą 2." - podsumowanie akcji 168

pomidorowe (tomatokeftedes) Chleb wileński i fotki z Wilna Bomby (cepeliny lub kartacze) z grzybami i wspomnienia z Wileńszczyzny Tzatziki i "Trzynasta opowieść" Falafel i "Srebro" Melanzane alla parmigiana – ulubiona zapiekanka Ratatouille – prowansalski gulasz warzywny Insalata Caprese – sałatka z wyspy Capri Tajski rosół z makaronem, papryką i chili Łosoś w curry z czerwoną papryką i szpinakiem Zielone curry z cukinia

Weekendy w domu i ogrodzie
Podgrzewanie, rozmrażanie i gotowanie w kuchence mikrofalowej – wszystko, co musisz wiedzieć 177

energooszczędna mikrofalówka może być znacznie tańsza niż korzystanie z innych urządzeń kuchennych. W kuchence można ugotować warzywa na parze – można kupić do tego celu specjalne pojemniki, można też przygotowywać zapiekanki, mięsa oraz ryby, a nawet upiec ciasto – zarówno szybkie ciasto w kubku, jak i większe, na przykład z owocami. W internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na dania wprost z mikrofalówki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Krem kalafiorowo-serowy 163

Kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw. Świetnie komponuje się ze wszelkimi potrawkami, kotlecikami czy zapiekankami. Nadaje wtedy daniom charakterystycznego, lekko ostrego posmaku.   Kalafiorowo-serowa to mój debiut w kategorii zup krem. Nie używałam żadnego bulionu, jedynie warzywa, przyprawy i dwa rodzaje sera. Wystarczył całkiem sprawny blender w użyciu, by stworzyć niezwykle smaczny, pożywny i rozgrzewający posiłek. Polecam każdemu

Kuchnia Ellie