prosto z puszki bo po prostu ją uwielbia. W domu zawsze muszę mieć kilka puszek zapasu bo gotowa kukurydza przydaje się do różnych potraw. Można ją wykorzystać do zup, zapiekanek, sosów, galaretek mięsno jarzynowych . Można też posypać nią pizzę, dodać do placków a nawet zrobić z niej pastę do chleba . Dzisiaj najpierw zapraszam Was na moją pyszną, złocistą sałatkę
Smaczna Pyzabeszamelowy to kremowa tekstura i podstawa wielu dań kuchni europejskiej. Beszamel to idealny dodatek do lasagne, zapiekanek, gotowanych warzyw i wielu innych dań. Składniki: 80 g mąki 1/3 kostki masła ok. 1,5 szkl. mleka sól pieprz biały gałka muszkatołowa Przygotowanie: Z masła i mąki robimy zasmażkę - masło rozpuść w garnku i dodaj mąkę. Wszystko mieszamy do uzyskania
Alutka-Gotujebyło eksperymentalne danie, ponieważ byłam sceptycznie nastawiona do składnika jakim jest dynia, ale okazało się, że się myliłam. Danie wyszło interesujące, a przede wszystkim smaczne. Składniki na zapiekankę z dyni (4 - 5 porcji): dynia 1,6 kg 2 puszki pomidorów krojonych 2 duże cebule 2 łyżki masła szklanka śmietany 18% 500 g mielonego mięsa wieprzowego 300 g sera żółtego sól
Karola gotujeDomowe zapiekanki uważam za najlepsze.Lubię taki domowy fastwood. Zawsze to jakieś urozmaicenie kolacyjne.Można je też podawać, gdy spotykamy się z przyjaciółmi do kufla,zimnego piwa,oglądając w telewizji dobry mecz piłki nożnej.Wtedy jest naprawdę świetnie. 4 bułki 2 cebule 200g.szynki 15dag.pieczarek 2 łyzki jogurtu naturalnego 10dag.twardego żółtego sera sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Bułki przekroić ,wydrążyć.Obrać obie cebule
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipieczonego selera. Czas na zupy: tu bardzo fajne połączenia smakowe - np. dyniowa z soczewicą czy krem z pieczonych buraków z malinami. Potem bardzo ciekawe dania główne, tu m.in. zapiekanka pasterska, gulasz pieczarkowo-cukiniowy z pęczakiem. Sałatki i surówki - pełne świetnych zestawień- tęczowa sałatka, sałatka z grillowanymi warzywami i komosą. Napoje i koktajle - warzywne, owocowe i mieszane pyszności. I wisienka
Moje Kuchenne Rewelacjedopada nas nagły atak na jakąś przekąskę, zjawiają się zapiekanki w każdej formie. Wszystko zależy od tego, co mamy w lodówce. Składniki 3 cebule 2 pętka kiełbasy śląskiej 2 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego koperek 100 g startego sera mozzarella ogórki konserwowe ulubiony chleb sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebule kroimy
R'n'G KitchenUwielbiam kukurydzę – zarówno jako dodatek do zapiekanek, sałatek czy też zup. Kiedyś już pokazywałam Wam krem z kukurydzy, dziś zapraszam na jego bogatszą ( i jeszcze lepszą wersję ). Połączenie kukurydzy z czosnkiem porem, cebulką i aromatycznymi przyprawami tworzy danie, któremu nikt się nie oprze. Ja swoją wzbogaciłam jeszcze o makaron – jest tak sycąca, że śmiało wystarczy za jednodaniowy obiad
Ostra na Słodkoteż warzyw. Wystarczy wrzucić wszystko na patelnię, dobrze doprawić i podać z makaronem -"czary mary" w 15 minut dnie gotowe! Makaron to świetna baza różnorodnych zapiekanek. Nie znam osoby, która nie lubiłaby Lasagne - klasycznej zapiekanej z mięsem, pomidorami, beszamelem i serem czy też Paccheri (grube rurki) nadziewane pysznym farszem. Makaron to sposób na szybki
Gotuj Sam!ciasta - dynia makaronowa najlepsza do upieczenia a jej włóknistego miąższu użyć zamiast makaronu co możecie zobaczyć w dzisiejszym przepisie - dynia piżmowa, inaczej butternut, najlepiej sprawdza się w zapiekankach , ale mus też będzie wyśmienity Wszystkie dynie, bardziej lub trochę mniej, nadają się na zupy. Są jeszcze inne gatunki dyni, ale te wymienione chyba są u nas teraz najłatwiej dostępne i znane
Smaczna Pyzakanapek z bobu i awokado, pora i orzechów włoskich i inne zupy: np: czosnkowo - jaglana, z pieczonych buraków z malinami (chętnie, oj chętnie) i inne :-) dania główne: zapiekanka pasterska, tort kapuściany z farszem warzywno - ryżowym, klopsy z grochu z suszonymi pomidorami i jarmużem :-) sałatki i surówki: z grillowanymi warzywami i komosą ryżową, tęczowa sałatka, czy sałatka z pieczonych buraków
kruche babeczkiobiad musi być nudny? Oczywiście, że nie! Zwykłe podudzia z kurczaka można podać w niecodzienny sposób. U mnie w zapiekance marchewkowo-ziemniaczanej z sosem serowym. Składniki: Mięso • 8 podudzi z kurczaka • sól, pieprz czarny, papryka słodka • 3 łyżki oleju Warzywa • 3 duże marchewki • 6 ziemniaków Sos serowy • 200 g sera feta • 1 łyżka
To co kochamBruschetta to rodzaj włoskiej przekąski, coś jak nasza zapiekanka. Klasyczna to grzanka, której podstawą jest pieczywo. Istnieje wiele wariantów tego dania. Najczęściej podawana jest z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów z oliwą i czosnkiem. Oryginalnie czosnkiem naciera się podpieczoną grzankę, ja dodałam go do pomidorów. Wersja na bogato – z serem mozzarella
To co kochamjako samodzielny posiłek i jako dodatek do obiadu. Cukinia im młodsza, tym smaczniejsza. Można jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać popularny gulasz – leczo, zapiekankę, placuszki, ratatouille i dodawać do wypieków. Jest uniwersalnym, łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem o wysokiej wartości dietetycznej. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę
To co kocham