Bardzo dobry obiadek, mięsko, sos grzybowo śmietanowy i ser.To wszystko razem daje super kombinacje. Piersi kurze przekroić na pół w poprzek. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką
Kuchnia Pokoleńmojej działce powoli startuje sezon na cukinie. Zastanawiałam się dzisiaj co by tu z niej zrobić na obiad:) Padło na zapiekankę. Cukinia nie jest w niej postacią pierwszoplanową. Wtapia się w pomidorowe tło wraz z makaronem i mięsem mielonym. Lecz razem smakują wybornie:) Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku masło 0,5 kg mięsa mielonego 2 duże cukinie pomidory
la cucharaBardzo eleganckie. Firma nie zapomniała też o najmłodszych. Makarony dla dzieci to literki i zwierzęta. Są urocze. Nitki świetne do zup, rosołów a pozostałe np. kolanka i muszelki do zapiekanek makaronowych. Przygotowałam penne z pesto z bazylii, orzechami pistacjowymi i cytrynowym kurczakiem. Makaron penne przygotowałam według wskazówek producenta. Pesto: doniczka bazylii 2 ząbki czosnku pół łyżeczki soli garść orzeszków pistacjowych
AZgotuj!niedawna uchodził za pospolity i zwyczajny, dziś przeżywa prawadziwy boom. Dawniej jedzono go tylko na ciepło wydłubując ziarenka z łupinek. Dziś jest skladnikiem interesujących dań, składnikiem sałatek, omletów, zapiekanek i past do pieczywa. Mnie to cieszy niezmiernie, ponieważ bób uwielbiam. Warto wykorzystać krótki sezon bobowy na maksa! Ziarenka bobu to mnóstwo błonnika pokarmowego wspierającego trawienie oraz kwas foliowy, wpływający korzystnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzisiaj na ostro! Dżem/konfitura z papryczek chili - dla odważnych - z papryczek habanero ;) Idealny do wszystkiego, do czego lubicie dodawać ostrą papryczkę. Pasuje zarówno jako pasta na kanapki, do zapiekanek, jak i do mięsa. Spróbujcie i szykujcie się na ostre smaki :) Składniki (na 1 mały słoiczek jak na zdjęciu): - 300g ostrych papryczek - 100g cukru - 1/3 szklanki soku z cytryny
CookYourselfJuż nieraz Wam mówiłam ,że uwielbiam kaszę jaglaną – zarówno w wersji na słodko, jak i na ostro. Desery , ciasta , ciasteczka , zapiekanki albo kotlety z jej dodatkiem smakują fenomenalnie! Dziś mam dla Was pyszną, jaglaną propozycję. Budyń jaglany z owocami lata jest świetnym pomysłem na początek dnia. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * kasza jaglana – 200 g * mleko roślinne – 3/4 szkl * maliny
Ostra na Słodkoodrobiną soli. To chyba najbardziej popularny na niego pomysł. A gdy już się nam znudzi, możemy z niego wyczarować przeróżne pyszne dania: zupy, pasty, sałatki, jajecznice, omlety, pierogi, zapiekanki... Pamiętajmy tylko, że bób warto gotować na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych i wartościowych składników odżywczych
Kulinarne przygody GatityTęsknicie za grzankami z serem? Mam dla was super alternatywę! Zapiekanki z pieczarkami. Są bardzo sycące i pyszne. około 8 małych pieczarek pół cebuli jajko pieprz sól do smaku Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno szatkujemy. Na patelni roztapiamy łyżkę masła klarowanego i podsmażamy cebulę. Gdy zrobi się szklista dodajemy pieczarki i dusimy pod przykryciem
Dieta bez mlekaDziś szybki i pyszny omlet z serem korycińskim, prażoną cebulką i dodatkami . Prosto, a jakże smacznie. Ciekawy smak uzyskujemy dzięki dodatkowi sera korycińskiego. Uwielbiam go dodać do najróżniejszych zapiekanek, mięs (klik) , a nawet do pizzy (klik) . Jeśli jeszcze nie próbowaliście sera korycińskiego, to polecam Wam Ser Koryciński Swojski Bielec Składniki: 3 jajka 1 łyżka jogurtu naturalnego plaster (grubszy) sera
Słodkie okruszkipatyczkiem i wstawić formę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 35 - 45 minut. Ostudzić. Podawać na zimno lub po ponownym podgrzaniu. Farsz pieczarkowy sprawdzi się doskonale na klasycznych zapiekankach
zadanie-gotowanieLatem stawiajmy na lżejsze dania, to niewątpliwie takim jest:). Młode ziemniaki, kalafior i chuda drobiowa kiełbasa stanowią doskonałe połączenie. Zapiekankę popijmy szklanką zimnej maślanki:). 1 kg ziemniaków 1 kalafior 400g kiełbasy drobiowej 1 pęczek koperku 200g pomidorków koktajlowych 1 jajko L 200 g śmietany 18% sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1. Ziemniaki skrobiemy. Kalafior dzielimy na różyczki
Szefowa kuchnizapiekanka z powodzeniem może być podawana na obiad. Ma w sobie i mięsko i ziemniaki i inne warzywa. Ładnie wygląda i pysznie smakuje, więc polecam ją z czystym sercem. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieTefal CC, ale jeśli nie posiadacie owego cuda - zwykły blender wystarczy i będziecie zajadać się pysznym słodko-ostrym sosem z mango. Idealny do sałatek jako dressing, czy sos do zapiekanek. Spróbujcie! Składniki (na 100ml sosu): - 1 dojrzałe mango - 1-2 papryczki chilli z ziarnami - 1 duży ząbek czosnku - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1 łyżka miodu - 2 łyżki oliwy - sól
CookYourselfpolewamy sosem a następnie układamy mięso. Na nie układamy pokrojoną cebulę. Całość zalewamy resztą sosu. Pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Taką warzywno-mięsną zapiekankę podałam z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków. To idealne wiosenne połącznie, które smakuje wspaniale:) Smacznego
Health-Fit-Lifechemii, którą niejednokrotnie stosuje się podczas uprawy na masową skalę, a po drugie dlatego, że... są własne, wypielęgnowane, osobiście doglądane, i to jest jakaś magia :) Dzisiaj, na dobry początek, zapiekanka na francuskim cieście, której jednym z głównych składników jest cukinia właśnie. Czytaj więcej
Pichceniomania