pyszne dania powstają u Was z potrzeby zużycia składników, które zostały Wam w lodówce? Mi po przygotowywaniu posiłków na detoks, zostały ugotowane i zmiksowane brokuły. Miała powstać z tego zapiekanka, ale padło na kotlety mielone. W obawie, że eksperyment nie będzie zbyt udany, dodałam startą mozzarelle. Co z tego wyszło? Cudo! Continue Reading Artykuł Kotlety mięsno-brokułowe – sposób
Głodni Wrażeń - fit przepisyprzedostatnią warstwą makaronu. Nakładam plastry cukinii, które polewam beszamelem i przykrywam pozostałym makaronem. Wylewam resztę beszamelu i zapieka danie w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 40 minut. Gotową zapiekankę kroję i podaję od razu. Smacznego, Klaudia
Mango Papajazalewie z oliwy. Do smaku, dodałam kupioną na bazarku przyprawę – suszone pomidory, czarnuszka i czosnek niedźwiedzi. Ta przyprawa, jest po prostu idealna do dań z pomidorami – dressingów, zapiekanek itp. W przepisie pojawia się keczup. Ja użyłam ostrego domowego i dlatego dałam aż 3 łyżki. Jeśli używacie keczupu sklepowego, wystarczy pewnie dodatek 1-2 łyżki. Jeśli lubicie idealnie gładką
Mieszam w GarnkuDodatek do obiadu, makaronów, kasz, ryżu, sałatek, na kanapkę, zapiekankę na ciepło. To także ciekawa propozycja niestandardowego caprese lub carpaccio z cukinii. Wystarczy cukinia, kilka przypraw i chwila czasu na przypilnowanie ich podczas pieczenia:) Ziół możecie użyć dowolnych, w zależności jakie kompozycje lubicie, vegeta natur i lubczyk też świetnie się sprawdzą. Składniki: 1 cukinia oliwa z oliwek pieprz, słodka
Zasmakuj Kuchnimieszając, wlewać mleko. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, dodać majeranek i oregano. Po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić sos solą i pieprzem do smaku. Zapiekankę polać sosem na ok. 30 minut do piekarnika nagrzanego
Czerwień i błękitsię robił, ja mogłam wypić kawę. I to dosłownie, bo i chłopaki pozwolili ;) Taki sos serowy to nie tylko świetny dodatek do warzyw, ale też mięs, ryb czy zapiekanek, bo fajnie łączy ze sobą każdą warstwę. Możecie również modyfikować jego smak począwszy od rodzaju sera (choć tu skłaniam się raczej do twardych typu cheddar, gouda, a zdecydowanie odradzam sery
Kuchnia w czekoladzienasza propozycja na pyszne, ale lekie, fit śniadanie lub kolację. Uwielbiamy szparagi i przygotowujemy je na różne sposoby: Szparagi z sosem holenderskim Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) , Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem Pizza ze szparagami Kremowa zupa szparagowa z pestkami dyni Jaglane muffiny ze szparagami i szynką Kremowa zupa szparagowa Tarta ze szparagami Kremowa zupa szparagowa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZapiekanka z patelni - kolejne danie przygotowane wyłącznie na jednej patelni, które przygotujesz w mniej niż pół godziny (oczywiście pod warunkiem użycia ziemniaków pozostałych z obiadu, jeśli gotujesz specjalnie to czas przygotowania będzie ciut dłuższy). W przygotowaniu danie proste, a smakuje doskonale! Czy ja już mówiłam, że uwielbiam takie dania, gdzie wszystko robi się w jednym naczyniu i mam potem mało
Kolorowy PrzepisownikKolejna wegetariańska propozycja na szybki i rodzinny obiad tym razem zapiekana pod kartofelkiem. Składniki: - 1 duża cukinia - 1 duża marchew - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka
upichconapewno nie po raz ostatni. Z rezerwą podchodziłam do znalezionego w gazecie przepisu. Kocham szpinak, ale dotychczas jadłam go jedynie jako dodatek do dań mięsnych , bądź jako dodatek do zapiekanki . Moje obawy co do smaku szpinakowej zupy okazały się na szczęście niesłuszne. Zupa wyszła przepyszna. Zajadałam się nią ja i cała moja rodzinka. Gęsta, aromatyczna a dzięki dodaniu jajek
Pobite gary Barbaryczerwonej soczewicy i kaszy jaglanej 5. Bezglutenowe placuszki jaglane z nutą pomarańczy i dżemem z rokitnika 6. Placuszki jaglane z bananem i musem z mango 7. Zapiekanka z kaszy jaglanej z czarnym bzem i orzechowym krokantem
kulinarne odsłony patipierogi wszelkie to my bardzo lubimy. A mnie ostatnio naszło, żeby dzieciom na obiad zrobić takie właśnie pierogi. Aby tak naprawdę mięso mielone podać w innej formie, miała być zapiekanka były pyszne pierożki. Ciasto jeśli mamy mikser w domu, robi się wręcz samo w kilka minut. Potem chwila w lodówce, spokojne wałkowanie, sklejanie pierogów i chwila pieczenia i gotowe
Kuchnia na wzgórzuCukinia faszerowana to warzywo, które można jeść w zupach, zapiekankach, sałatkach, grillowaną, ale także można ja nafaszerować. Dowolność faszerowania sprawia, że w zależności od tego co znajdziemy w lodówce, możemy znaleźć na nią sposób :) Składniki: 4 średnie cukinie oliwa sól, pieprz, bazylia 2 ząbki czosnku 0,5 kg piersi z kurczaka łyżeczka przyprawy do kurczaka 100g kaszy jaglanej
ChilliJemymojej lodówce znajduje się jakieś mielone mięso. Jest naprawdę genialnym rozwiązaniem na szybki obiad i można je podać w setkach odsłon! Na blogu możecie spotkać je w burgerach, zapiekance, zupie czy niezwykłych kotletach mielonych (sprawdź je wszystkie TUTAJ ), a dziś do paczki dołączają smakowite i aromatyczne pieczone klopsiki w sosie pomidorowym, inspirowanym włoską Marinarą ;) Malutkie mięsne kuleczki kryją w sobie
Kuchnia w Słońcu Skąpanasera oraz cebulki i zalepiamy w kulkę obtaczając w bułce tartej. Tak postępujemy do wykończę mięska. Jeśli zostanie nam kiełbaska lub ser, mrozimy, wykorzystamy je na pewno do jakieś zapiekanki na przykład ;) Gotowe kotlety obsmażamy na oleju na rumiano z każdej strony. Podajemy z ziemniaczkami i np. zasmażanymi buraczkami <--Klik
Gotowanie...to proste !