zapiekanka - 10700 przepisów (strona:410/714)

RUSTYKALNA TARTA Z CUKINIĄ 166

nutą papryki, z nutą grzybów leśnych oraz o smaku grillowanego kurczaka. Pasty mają bardzo dobry skład, nie zawierają konserwantów, ani glutaminianu monosodowego. Mogą być pysznym dodatkiem do kanapek, zapiekanek, tart, jajek, makaronów, sałat, serów... Dziś postanowiłam wykorzystać pastę z czosnkiem niedźwiedzim i zrobić pełnoziarnistą, rustykalną tartę z cukinią i fetą oraz nutą czosnku niedźwiedziego. Pasta ta to mieszanka brokułów, szpinaku

Kuchnia MagdaLeny
Bagietki bez wyrabiania 372

leniwych dziś mam do pokazania. Te bagietki zarabia się wieczorem, one sobie rosną a potem drugiego dnia można je upiec. Mają chrupiącą skórkę i mięciutkie wnętrze, są idealne na zapiekanki czy z samym masłem, polecam. Bagietki bez wyrabiania. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Szparagi z pesto z rukoli i kurczakiem 170

stopni, wstawiam pokrojoną bułkę na kromki. Jak będą chrupiące wyjmuję je z piekarnika i wstawiam naczynie do zapiekania i piekę 20 minut. Na końcu dodaję mozzarellę pokrojoną do zapiekanki. Grzanki smaruję pesto, układam na nich mozzarellę i wstawiam jeszcze do piekarnika, dosłownie na 3 minuty. Przed podaniem posypuję natką

wesoła kuchnia
Polędwiczka wieprzowa po grecku i recenzja "Filozofii smaku" Teo Vafidisa 190

grecka fasolowa, z cukinii czy rybna), dania mięsne (klasyczny gyros, musaka, dania z królika i jagnięciny), ryby i owoce morza (świetne przepisy na krewetki, ośmiornicę czy mule), dania warzywne (zapiekanki, faszerowane cukinie) i oczywiście desery (lody, suflety czy ciasteczka).  Wszystkie dania są proste w przygotowaniu - bo grecka kuchnia jest prosta, aromatyczna  i tak, jak cała kuchnia śródziemnomorska - oparta

Moje Kuchenne Rewelacje
Kuchenne gadżety, które umilą i ułatwią pracę 181

kilka z nich, które wpadły mi w oko Tarka do sera U nas, to podstawa. Bardzo często w raz z mężem przygotowujemy domową pizzę (polecam ten przepis ) lub najróżniejsze zapiekanki czy makarony. Ser, jest ich podstawowym składnikiem. A taka tarka nie dość, że nie zajmie w mojej szufladzie dużo miejsca. Jest też odpowiedzią na pytanie jak szybko zetrzeć skórkę

Słodkie okruszki
Pieczona papryka nadziewana kaszą jaglaną, soczewicą i mozzarellą 107

Połączenie kaszy jaglanej, szpinaku, czosnku i soczewicy pod pierzynką z mozzarelli dało pyszny efekt. Paprykowe kolory tylko zachęcały do skosztowania dania, które wcale nie jest pracochłonne. Te małe paprykowe zapiekanki mogą być daniem samym w sobie lub dodatkiem do mięs. Zachęcam do wypróbowania!       Składniki na 2 porcje: 2 kolorowe papryki 1 szklanka kaszy jaglanej 200g świeżego szpinaku

Raj dla Podniebienia
Ziemniaczany krem z boczkiem 114

zupa powstała w zasadzie przez przypadek. Miałam sporo ziemniaków, które chciałam połączyć w gęstym kremie z kalafiorem i chorizo. Ale uprościłam składniki. Kalafior z chorizo wykorzystałam do zapiekanki, a zupę-krem pysznie ugotowałam z boczkiem i czosnkiem. Krem jest gęsty i pożywny, czasem jego spora porcja z pajdą chleba wystarczy za cały obiad! Wypróbujcie! Składniki: (na 4 porcje) 5 dużych

Raj dla Podniebienia
Kotlety mięsno-brokułowe – sposób na przemycenie warzyw 252

pyszne dania powstają u Was z potrzeby zużycia składników, które zostały Wam w lodówce? Mi po przygotowywaniu posiłków na detoks, zostały ugotowane i zmiksowane brokuły. Miała powstać z tego zapiekanka, ale padło na kotlety mielone. W obawie, że eksperyment nie będzie zbyt udany, dodałam startą mozzarelle. Co z tego wyszło? Cudo!  Continue Reading Artykuł Kotlety mięsno-brokułowe – sposób

Głodni Wrażeń - fit przepisy
Makaron lasagne ze szpinakiem i cukinią pod beszamelem 192

przedostatnią warstwą makaronu. Nakładam plastry cukinii, które polewam beszamelem i przykrywam pozostałym makaronem. Wylewam resztę beszamelu i zapieka danie w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 40 minut. Gotową zapiekankę kroję i podaję od razu. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami 155

zalewie z oliwy. Do smaku, dodałam kupioną na bazarku przyprawę – suszone pomidory, czarnuszka i czosnek niedźwiedzi. Ta przyprawa, jest po prostu idealna do dań z pomidorami – dressingów, zapiekanek itp. W przepisie pojawia się keczup. Ja użyłam ostrego domowego i dlatego dałam aż 3 łyżki. Jeśli używacie keczupu sklepowego, wystarczy pewnie dodatek 1-2 łyżki. Jeśli lubicie idealnie gładką

Mieszam w Garnku
Sos serowy do warzyw i mięsa (z delikatną nutą czosnku) 208

się robił, ja mogłam wypić kawę. I to dosłownie, bo i chłopaki pozwolili ;) Taki sos serowy to nie tylko świetny dodatek do warzyw, ale też mięs, ryb czy zapiekanek, bo fajnie łączy ze sobą każdą warstwę.  Możecie również modyfikować jego smak począwszy od rodzaju sera (choć tu skłaniam się raczej do twardych typu cheddar, gouda, a zdecydowanie odradzam sery

Kuchnia w czekoladzie
Naleśniki ze szparagami 198

nasza propozycja na pyszne, ale lekie, fit śniadanie lub kolację. Uwielbiamy szparagi i przygotowujemy je na różne sposoby: Szparagi z sosem holenderskim Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) , Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem Pizza ze szparagami Kremowa zupa szparagowa z pestkami dyni Jaglane muffiny ze szparagami i szynką Kremowa zupa szparagowa Tarta ze szparagami Kremowa zupa szparagowa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekanka z patelni 800

Zapiekanka z patelni - kolejne danie przygotowane wyłącznie na jednej patelni, które przygotujesz w mniej niż pół godziny (oczywiście pod warunkiem użycia ziemniaków pozostałych z obiadu, jeśli gotujesz specjalnie to czas przygotowania będzie ciut dłuższy). W przygotowaniu danie proste, a smakuje doskonale! Czy ja już mówiłam, że uwielbiam takie dania, gdzie wszystko robi się w jednym naczyniu i mam potem mało

Kolorowy Przepisownik
Wegetariańska zapiekanka pod kartofelkiem 214

  Kolejna wegetariańska propozycja na szybki i rodzinny obiad tym razem zapiekana pod kartofelkiem. Składniki: - 1 duża cukinia - 1 duża marchew - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka

upichcona
Zupa szpinakowa 169

pewno nie po raz ostatni. Z rezerwą podchodziłam do znalezionego w gazecie przepisu. Kocham szpinak, ale dotychczas jadłam go jedynie jako dodatek do dań mięsnych , bądź jako dodatek do zapiekanki . Moje obawy co do smaku szpinakowej zupy okazały się na szczęście niesłuszne. Zupa wyszła przepyszna. Zajadałam się nią ja i cała moja rodzinka. Gęsta, aromatyczna a dzięki dodaniu jajek

Pobite gary Barbary