sery topione: Serek topiony (domowy) Twarogi: twaróg od podstaw i z ziołami Labneh (arabski serek jogurtowy) Ser ricotta (domowa ricotta na serwatce) Domowy ser żółty jest idealny do kanapek, zapiekanek, czy tarty do pizzy. Polecam! Składniki: ½ kg sera białego półtłustego (twaróg) 400ml mleka 3,2% 50 g masła 1 żółtko ½ łyżeczki sody sól do smaku Przygotowanie: Twaróg rozdrabniamy widelcem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNiesamowita rozkosz dla podniebienia. Takie danie można podać jako zapiekankę, przekładając do naczynia żaroodpornego i posypując żółtym serem typu salami (nie zabije smaku). Składniki 500 mięsa wołowego 400 g makaronu muszle 2 łyżki oleju 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 ogórki konserwowe 2 łyżki mąki 200 g mrożonych grzybów 400 ml wody 2 liście laurowe 100 ml passaty
R'n'G Kitchenzakupami: W wegańskim sklepie "Tofu" kupiłam ser, który był mi potrzebny do przygotowania lasagne. Sery z "Violife", kupowałam już wcześniej i wykorzystywałam do różnych zapiekanek, dlatego wiedziałam, że to będzie dobry wybór. Rozczarowałam się jedynie ceną sera, ponieważ kosztował 6.99 zł. Jest to cena dość wygórowana zwłaszcza, że "Evergreen" można
wegujemyzwolennicy i przeciwnicy sosu czosnkowy. Niektórym osobom przeszkadza dosyć specyficzny i ostry smak. Ale są też osoby takie jak ja, które go uwielbiają. Lubię go jako dodatek do pizzy, zapiekanek, frytek, wędlin, kiełbasek z grilla a także do kurczaczków. Mój jest mocno czosnkowy, bo taki lubimy. Składniki: 3-4 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej śmietany 18% 4-5 ząbków czosnku
Ala piecze i gotujeUwielbiam pieczarki. W sosach, na zapiekankach, pizzy, a także w wersji smażonej. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pieczarki w chrupiącej panierce z czosnkową nutą. To danie przypomina mi dawne czasy. Tak przygotowane grzyby możecie podać jako samodzielne danie lub dodatek do innej potrawy. Spróbujcie. Pieczarki w chrupiącej panierce z czosnkową nutą – przepis własny Pieczarki w chrupiącej
Słodkie okruszkiimprezę opierają się na wędzonym lub dojrzewającym boczku. Większość z nas uważa na kalorie, ale prawda jest taka, że dodatek tego składnika nawet niewielkiej ilości do sałat czy zapiekanek nadaje im niezrównany aromat i smak. To dlatego boczek jest podstawą kuchni południowej Europy, a także krajów anglosaskich. Warto podkreślić że jako jeden z nielicznych producentów, w dalszym ciągu wędzimy drewnem
Kuchcik gotujehasło danie warstwowe. W takiej wersji są o wiele bardziej fotogeniczne. Wymieszane wyglądają niemalże jednakowo. Czy tylko o sałatki mi chodzi? Oczywiście, że nie! Niech to będą ciasta, muffinki, zapiekanki, napoje, burgery... Niech będzie kolorowo, różnorodnie i smacznie. Może przygotujemy jakieś lekkie danie na wynos i udamy się na majówkę. Albo warstwową sałatkę, która będzie towarzystwem dla grillowanego mięsa
zadanie-gotowaniepoinformowała. Otrzymałam propozycję podmiany dania na inne, w tym przypadku na droższe - bez jakiejkolwiek dopłaty. Przyznam, że to miły gest i dzięki temu nie rozczarowałam się brakiem zapiekanki. Jedzenie dostarczono ciepłe i pachnące. Szkoda tylko, że zostało spakowane zestawami. Mąż dostał mięso z kopytkami, mama rybę z frytkami męża, a u mnie były ziemniaczki mamy. Zestaw surówek miał być wspólny
Di gotujebeszamelowy jest zrobiony z zasmażki z masła, mąki i mleka z dodatkiem soli. Idealny do zapiekanek. Składniki: * 3 łyżki masła * 3 łyżki mąki * 2,5 szklanki mleka * sól * opcjonalnie można dodać gałkę muszkatołową Wykonanie: Masło rozpuścić w garnuszku na małym ogniu, dodać mąkę i energicznie wymieszać do połączenia aż powstanie gładka, jednolita masa. Ciągle mieszając wlewać powoli, stopniowo mleko
Zrób to smacznieniego odejść. Nawet ostatnio jakby bardziej go polubiła. Ale żyję i mam się dobrze :) Innym razem spróbuję ze startym żółtym serem. Sos super pasuje do warzyw, do ryżu, makaronu, zapiekanek... Sam/a sprawdź, z czym skomponuje się najlepiej! I nie przejmuj się, gdy po odleżeniu w garnku zrobi się na nim kożuszek i mocno zgęstnieje. Wystarczy dobrze wymieszaj, podgrzać i podawać
Anioszek w kuchnibeszamelowy jest zrobiony z zasmażki z masła, mąki i mleka z dodatkiem soli. Idealny do zapiekanek. Składniki: * 3 łyżki masła * 3 łyżki mąki * 2,5 szklanki mleka * sól * opcjonalnie można dodać gałkę muszkatołową Wykonanie: Masło rozpuścić w garnuszku na małym ogniu, dodać mąkę i energicznie wymieszać do połączenia aż powstanie gładka, jednolita masa. Ciągle mieszając wlewać powoli mleko
Zrób to smacznieplusem ! Jako blogerka kulinarna dużo czasu spędzam w kuchni i dobry piekarnik to dla mnie podstawa. Piekłam już w nim chleby, różne rodzaje ciasta, mięsa i zapiekanki, oraz oczywiście pizzę. Piekarnik spisuje się doskonale i z czystym sumieniem mogę go Wam polecić. Oto cechy, które go charakteryzują: kształt HomeMade , co oznacza, że piekarnik posiada
Kulinarne przygody GatitySezon na szparagi w pełni. Przyznaję otwarcie – uwielbiam. Pod każdą postacią. W zupie, na omlecie czy tarcie, w zapiekance i w sałacie. Lekko zblanszowane lub surowe. Dziś propozycja na szybką, niemal błyskawiczną zupę-krem. Podbita odrobiną śmietanki, wiórkami parmezanu i kilkoma kroplami oleju sezamowego to moja domowa klasyka. 500 g świeżych zielonych szparagów 3 średnie ziemniaki... Czytaj dalej
Mam To Na WidelcuZapiekanki inspirowane anglosaskimi pajami robiłam do tej pory z wykorzystaniem ziemniaków, jako warstwy wierzchniej. Tym razem użyłam ciasta francuskiego i była to bardzo fajna odmiana. Zwłaszcza, że chrupiąca skorupka pomaga zgarniać pyszny sos. Taki paj można też przygotować z wyprzedzeniem - ostudzoną potrawkę przykryć surowym ciastem i po prostu zamrozić szczelnie owinięte folią. Potem zamrożone wstawić do piekarnika. Wygodne jest też
Eksperyment sobotnicytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy dokładnie i wykładamy na wystudzone bakłażany, dekorujemy granatem. Prawda że proste ? A jakie pyszne. ZOBACZ TEŻ PIECZONE BAKŁAŻANY Z INDYKIEM MOUSSAKA – GRECKA ZAPIEKANKA KASZA BULGUR I ZAPIEKANE BAKŁAŻANY Artykuł BAKŁAŻANY PIECZONE Z JOGURTEM GRECKIM I GRANATEM pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM
Markowy smak