zapiekanka - 10615 przepisów (strona:430/708)

Kuchnia francuska w pigułce 159

jego próbowanie to nie lada przyjemność. Francja słynie również z ciasta francuskiego oraz bagietek, które są popularne w naszym kraju w różnych formach, na przykład na śniadanie, do zapiekanek czy do małych kanapeczek. Widać, więc wyraźnie, że specjałów kuchnia tego typu ma bardzo dużo, ale od nas samych zależy czy ją wybierzemy i stanie się nasza ulubioną, czy też jednak

Codogara
Dip czosnkowo-pietruszkowy 159

zapiekanek,pizzy,słonych przekąsek czy warzyw. Idealny,czosnkowo pietruszkowy. SKŁADNIKI: 3 Ząbki czosnku  pęczek pietruszki  200 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki majonezu ja daje zawsze Kielecki  sól i pieprz do smaku  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Czosnek przeciskam przez praskę Natkę drobno siekam  Dodaję jogurt i majonez oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszam ze sobą. Wkładam do lodówki

Gotowanie Patki
Kluski śląskie – miękkie, delikatne, idealne 1438

się podczas gotowania. Jeśli przekroicie ziemniaka na pół, potrzecie połówki i się skleją to ziemniaki powinny być odpowiednie – jeśli pokaże się woda, to lepsze będą na sałatkę lub zapiekankę. Kluski śląskie: 1 – 1,5 kg ziemniaków (najlepiej mączyste, typ C) 1 jajko mąka ziemniaczana (ilość zależna od ziemniaków: patrz przepis) sól morska listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7

Poezja smaku
ROLADKI Z BAKŁAŻANA 134

indyjskiej, afrykańskiej czy śródziemnomorskiej oberżyny stanowią istotny składnik jadłospisu i są tam wykorzystywane w różnorodny sposób,np. są podstawą greckiej moussaki, składnikiem prowansalskiego rattatoile, kryją się też we włoskiej zapiekance makaronowej, w bałkańskim ajwarze, czy w indyjskim burtha, bywają zapiekane razem z mięsem czy serem feta, a także w grillowanych szaszłykach. U mnie dziś, w formie roladek. Bakłażany opłukujemy, osuszamy

Markowy smak
Jakie jedzenie pasuje do piwa? 155

sery polskie np. oscypek, paluszki z makiem lub sezamem, łazanki, kapusta z grochem, bigos. Amercinan Pale Ale / Imperial APA / West Coast IPA: Burgery wołowe, kuchnia meksykańska, orzeszki ziemne solone, zapiekanki, naleśniki z syropem klonowym, sery francuskie, grzanki z ostrą pastą, strogonow. Black IPA: Żeberka w miodzie i musztardzie, żeberka po szanghajsku, dorsz lub flądra smażona, sery angielskie i francuskie, smażony

Kuchnia PROzdrowotna
Kotlety z kaszy gryczanej i ziemniaków 133

domowy recycling" ;-) Dlaczego? Bo powstał w chwili gdy wyjęłam z lodówki trochę kaszy z poprzedniego dnia zastanawiając się do czego ją wykorzystać. Przypomniało mi się, że kiedyś czytałam o zapiekance z kaszy i ziemniaków. Było tam całe mnóstwo dodatków, których nie zapamiętałam, ale myśl przewodnia przetrwała - kaszę trzeba połączyć z ziemniakami, a reszta jakoś sama się pojawi ;-) Dogotowałam więc ziemniaki

Czary - gary w kuchni
Pieczarki w delikatnym cieście z pomidorową nutą 304

Uwielbiam pieczarki. Są nie tylko doskonałym dodatkiem do pizzy, zapiekanek czy sosów. Te pyszne grzyby możecie podać również jako samodzielne danie. Dziś zapraszam Was na pieczarki w delikatnym cieście z pomidorową nutą. Przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Pieczarki w cieście sprawdzą się doskonale jako przekąska na przyjęciu, samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Spróbujcie. Pieczarki w delikatnym cieście

Słodkie okruszki
Dip czosnkowy 180

swój smakuje najlepiej. Wiecie co włożyliście i w jakich proporcjach - taki dip można przecież dowoli przyprawiać, dawać różne proporcje, smakować, doprawiać. Pasuje do mięs, warzyw, pieczywa różnego rodzaju, zapiekanek, hamburgerów. Można go zrobić z samym jogurtem naturalnym albo z jogurtem naturalnym wymieszanym z majonezem. Oczywiście wersja bez majonezu jest lżejsza, lecz czasem dodanie łyżki majonezu nie zaszkodzi

Zasmakuj Kuchni
Dip pomidorowy 172

Smakuje wyśmienicie na pizzy, hot dogach, sałatkach, suchych przekąskach, jako dodatek do mięs czy warzyw. Można go użyć jako sos do gołąbków, makaronu, czy też do domowych zapiekanek. Jest uniwersalny, szybko się wykonuje i smakuje bardzo dobrze. Chyba każdy go lubi:) Polecam i życzę smacznego:) Składniki: 2 duże i dojrzałe pomidory pół szklanki passaty 1 duża cebula 1 ząbek czosnku

Zasmakuj Kuchni
Zapiekanki 82

Składniki na dwie zapiekanki  100 g pieczarek mała cebula masło   1/2 pęczka szczypiorku   mała bagietka   ser   przyprawy: oregano, pieprz, sól ketchup   Przygotowanie Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę oraz pieczarki. Dusimy do czasu aż wszystko zmięknie, przyprawiamy pieprzem i solą. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Ser trzemy na grubych oczkach

Kukuleczki
Pierożki schabowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami 229

Mozzarella to pyszny serek, który często gości w mojej kuchni. Jest idealny do wszelakich sałatek oraz zapiekanek bo wspaniale rozpływa się pod wpływem temperatury. Właśnie tego pysznego serka użyłam do moich schabowych pierożków. Chciałam aby mozzarella pod wpływem temperatury nie wypłynęła i została w środku mięska dlatego też ser zamknęłam w środku. składniki: 7 grubszych plastrów schabu 14 kulek mini

Monia miesza i gotuje
Zapiekanka z wędzoną makrelą, szpinakiem i puree ziemniaczanym 177

Wędzona makrela najczęściej ląduje w paście kanapkowej. Z tej popularnej ryby możesz również wyczarować tani, pożywny i smaczny obiad. Polecam zapiekankę, bez jajek, kubka śmietany, prostą do przygotowania, o wspaniałym smaku i aromacie dymu wędzarniczego. Składniki: 250 g szpinaku 800 g ziemniakow 1 duża wędzona makrela 1 cebula 1 ząbek czosnku mleko lub śmietana 1 łyżka masła sól, pieprz gałka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowy ser żółty 3514

sery topione: Serek topiony (domowy) Twarogi: twaróg od podstaw i z ziołami Labneh (arabski serek jogurtowy) Ser ricotta (domowa ricotta na serwatce) Domowy ser żółty jest idealny do kanapek, zapiekanek, czy tarty do pizzy. Polecam! Składniki: ½ kg sera białego półtłustego (twaróg) 400ml mleka 3,2% 50 g masła 1 żółtko ½ łyżeczki sody sól do smaku Przygotowanie: Twaróg rozdrabniamy widelcem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz wołowy z makaronem i grzybami 101

Niesamowita rozkosz dla podniebienia. Takie danie można podać jako zapiekankę, przekładając do naczynia żaroodpornego i posypując żółtym serem typu salami (nie zabije smaku).   Składniki 500 mięsa wołowego 400 g makaronu muszle 2 łyżki oleju 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 ogórki konserwowe 2 łyżki mąki 200 g mrożonych grzybów 400 ml wody 2 liście laurowe 100 ml passaty

R'n'G Kitchen
HAUL ZAKUPOWY - Sklep wegański, Wiatraczna i inne 140

zakupami: W wegańskim sklepie "Tofu"  kupiłam ser, który był mi potrzebny do przygotowania lasagne. Sery z "Violife", kupowałam już wcześniej i wykorzystywałam do różnych zapiekanek, dlatego wiedziałam, że to będzie dobry wybór. Rozczarowałam się jedynie ceną sera, ponieważ kosztował 6.99 zł.  Jest to  cena  dość wygórowana zwłaszcza, że  "Evergreen" można

wegujemy