Uwielbiam mozzarellę- przede wszystkim za jej delikatny, nigdzie indziej nie spotykany smak. Używam jej do zapiekanek , wykorzystuję ją też np. do zrobienia sałatek . Zastosowań mozzarelli jest naprawdę wiele.W większości jednak przepisów z jakimi się spotkałam ser ten stanowił tylko dodatek do danego dania. Tutaj to właśnie mozzarella jest głównym jego składnikiem. Przystawka idealnie nada się zarówno na rodzinne przyjęcie
Pobite gary Barbaryjest pomidorowy, lekko pikantny i wyczuwalnie ziołowy - czyli taki, jaki powinien być prawdziwy sos boloński. Zastosowanie: do makaronów (wystarczy podsmażyć mięso mielone i dodać do sosu), mięs (np. tu ), zapiekanek ( tu ), jako sos do pizzy, jako ketchup a nawet jako składnik jajecznicy. A więc zacieramy rączki i do pracy! ;-) Składniki na około 6,5 litrów sosu: 6 kg cukinii/kabaczka
Poezja Smaków - blog kulinarnyzdrowe kotleciki rybne? Takie danie będzie doskonałym zwieńczeniem dnia. Spróbuj! Kotleciki z dorsza w wersji fit Co zazwyczaj jadasz na kolację? Kanapki z żółtym serem i pomidorem? Sałatkę lub zapiekankę? A może nawet nie chce Ci się myśleć o złożonym posiłku i sięgasz po jogurt? Czas zapomnieć o rutynie i wypróbować coś nowego. Zastanów się, jak często jadasz ryby – bilans
Tradycyjna Kuchniagotujemy do chwili aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza (tak jak normalny budyń). Odstawiamy z palnika (tak na 3 - 4 minuty). Dno formy do tarty lub do zapiekanek posypujemy gęsto groszkiem ptysiowym, na niego wykładamy masę budyniową, a na jej wierzchu układamy owoce. Odstawiamy tartę by wystygłą, a następnie chłodzimy w lodówce. Pyszna
Czary - gary w kuchnidrugie zarazem. Najlepiej smakuje młoda, można ją jeść na surowo, nie wymaga długiej obróbki cieplnej. Warzywo-ideał, pełne witaminy C, PP, B1 i karotenu. Dzisiaj moja propozycja to warstwowa zapiekanka, taka lasagna bez makaronu. Przygotujcie następujące składniki: 2-3 średnie cukinie 6 plastrów szynki konserwowej 6 plastrów szynki długodojrzewającej ok 150 g ulubionego sera, ja użyłam cheddar 100 g parmezanu
Pichceniomaniakategorie: Przystawki i przekąski Zupy i dania jednogarnkowe Dania główne Desery Siostra Anastazja zdecydowanie stawia na proste, tradycyjne potrawy, takie jak: Gulasz, Pierogi z owocami, Zapiekanka ziemniaczana z warzywami, Żeberka z miodem czy Szarlotka. To książka w sam raz dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem a szukają sprawdzonych przepisów na tradycyjne potrawy. Znajdziemy tam również nietypowe
Z miłości do słodkościkocham. Kocham też świeże warzywa i makaron, więc wszystko pasuje i gra. Chodziła za mną lazania, ale nie lubię beszamelu i nie chciałam mięsa, ale za to makaron w zapiekance zawsze spoko. I tak powstała lazania wegetariańska. Lazania wegetariańska ma to do siebie, że robi się ją szybko, nie gotuje się makaronu i można przemycić trochę warzyw jakimś ortodoksyjnym wielbicielom
ladykitchenJAMAR to aż 500 g prawdziwych, smacznych, zdrowych pomidorów bez konserwantów, zamkniętych w stylowej, szklanej butelce. To uniwersalny dodatek pasujący właściwie do wszystkiego: kanapek, chipsów, przekąsek, pizzy, zapiekanek oraz wielu innych potraw." Buteleczka faktycznie jest tak fajna ,że spokojnie mogę ją wykorzystać jako mały wazonik :) Jeżeli chcecie poznać produkty firmy Jamar, bądź dowiedzieć się na jej temat więcej
W Moim Magicznym Domupyszne dania: lekką sałatkę dzikim ryżem, szpinakiem i kozim serem pieczonego jesiotra podanego na dzikim ryżu z grejpfrutem i pistacjami steaki z jaśminowym ryżem i sosem z kurek zapiekankę z kurczaka i warzyw z ryżem długoziarnistym Na deser natomiast dostaliśmy pyszną panna cottę z ryżu z cynamonem, przygotowaną specjalnie dla nas przez prawą rękę Józka, Arka. Deser
Kulinarne przygody GatityMakarony są świetną bazą do różnorakich dań. Wystarczy przygotować dowolny sos (np. pomidorowy, grzybowy, pesto, itp.) i wrzucić do makaronu. Danie gotowe. Dzięki makaronom przygotowuje się różne zapiekanki, te mięsne, rybne, warzywne. Podstawą jest dobry makaron. Makarony świetnie komponują się także z zupami. Ugotowany rosół czy pomidorowa bez cienkich makaronowych niteczek smakował by chyba inaczej:) Makaron można przygotować samemu
Zasmakuj KuchniProste, smaczne zapiekanki z kapusty i pęczaku ze skwarkami. Składniki: -70 dkg kapusty -50 dkg obranych ziemniaków -8 dkg pęczaku -5 dkg wędzonego boczku -2 cebule -2 jajka -ok. 10 dkg mąki pszennej -olej -bułka tarta -przyprawy: sól, pieprz ziołowy i naturalny, czosnek niedźwiedzi -bulion warzywny Kapustę sparzamy w bulionie warzywnym i odsączamy. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie
Maminek kulinarnysushi, na moim fejsbukowym fanpage’u rozbrzmiała dyskusja na temat cukinii i sposobów jej podania. Wówczas Agnieszka z Włoch (Sezze, Priverno) podzieliła się z nami przepisem na super zapiekankę z cukinii. […] Artykuł Tarta z cukinią i peperoncino pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaMoże dziś na śniadanie zamiast jajecznicy – soczewica? Nie wiem jak Wy, ale my każdego dnia jemy podobne śniadania. Postanowiłam jednak coś z tym zrobić
Wiszniówkamamy już własne z działki! Lekkie i słodkawe . Do ciasta dodałam mąki ryżowej, która sprawia, że ciasto jest bardziej chrupiące. Hania placuszki zjadła z przyjemnością, choć Franek woli zapiekankę z cukinii i ryżu ;) Składniki: 1 jajko 1 szklanka mleka ¾ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki mąki ryżowej sól i pieprz 1 średnia cukinia olej Przygotowanie: Jajko ubijamy trzepaczką, dodajemy mleko
bistro mamaprzepisy konkursowe. Nawet nie spodziewałam się, że tyle pyszności wymyślicie ! Niby kasza, wydawać by się mogło że "cóż można z niej wymyślić..." A jednak! Pojawiły się ciasta, chleby, zapiekanki, kotlety, zupy, pudding, sałatki ! Na pewno będę korzystać z waszej pomysłowości :) Jednego zwycięzcę wyłonię po waszym głosowaniu (przypominam, że jednego wybieram ja, a dwóch Wy) A teraz czas na głosowanie
Tradycyjna Kuchnia