odrobina kwasowości aromat papryki.. U mnie w kuchni ma uniwersale zastosowania - i na zimno i na gorąco - dlatego naprawdę co roku robię go całe morze... Polewam nim zapiekanki przed wsadzeniem do piekarnika, duszę pulpety i gołąbki, stosuję do makaronu i ryżu. A ostatnio prosto z gara zajadałam go z bagietką! Morze sosu i ocean zastosowań... Zawsze wykonywałam
kawawszklanceKolejne maminkowe zapiekanki. Tym razem ziemniaczano-serowa z cebulką. Składniki: -0,5 kg obranych ziemniaków -0,3 kg białego sera -3 jajka -3 duże cebule -ok. 1 szklanka mąki pszennej -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi -olej -ok. 5 dkg masła -bułka tarta Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze ciepłe zgniatamy w prasce lub gnieciuchem. Cebulę kroimy
Maminek kulinarnydodatkiem natki i czosnku Dynia świetnie smakuje na surowo, wystarczy przygotować prostą marynatę i cieszyć się smakiem tego warzywa. Do tej pory przygotowałam dyniowe przepisy w formie surówek, zapiekanek czy grzanek. Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Bruschetta z cukinią i hokkaido Surówka z dyni z rukolą i orzechami
Moja smaczna kuchniaDziś zabiorę Was do Grecji! Bohaterką dzisiejszego wpisu jest moussaka - typowa, grecka zapiekanka z bakłażana, mielonego mięsa i pomidorów pod sosem beszamelowym. Najlepszą moussakę w życiu jadłam na wyspie Zakynthos w tawernie Zepos. Miała dla mnie idealne proporcje wszystkich składników, była pyszna i bardzo aromatyczna. Mimo upału nie mogłam się powstrzymać i dobierałam się do gorącej, prosto z pieca
Kulinarne InspiracjePrzygotowałam tą potrawę zainspirowana Zapiekanką z ziemniaków, dorsza, boczku i kapusty kiszonej Karola Okrasy. Miałam możliwość zobaczenia małej cząstki programu, w którym właśnie przygotowywał to danie. Urzekł mnie wygląd tej potrawy(widziałam końcówkę programu-niestety- nad wyglądem mojej muszę popracować, ale smak...) postanowiłam, więc przygotować coś w tym stylu. Co prawda tylko główne składniki są takie same- reszta
Kuchnia BeatyGratin Dauphinois, choć nazwa być może brzmi groźnie, to nic innego jak zapiekanka ziemniaczana, rodem z Francji. Ziemniaki przygotowane w ten sposób nadają się jako dodatek do wszelkiego rodzaju mies. Nie jest to niestety danie dietetyczne, ale raz na jakiś czas można pozwolić sobie na odrobinę rozpusty, a ser zapieczony na wierzchu, nadaje całej potrawie fantastyczny aromat. Dziś przygotowałam
Codzienne Gotowaniezwiązku z tym kuchenny sezon dyniowy trwa u nas około dwóch miesięcy, czasami go przedłużam jeśli mam miejsce w zamrażalniku mrożąc dynię. Przyrządzamy z dyni pyszne dania, pikantne zupy , zapiekanki i słodkie ciasta . Ale dzisiaj mam dla Was mój nowy eksperymentalny przepis na ciasto bez pieczenia z twarogu, tężejące na galaretkach cytrynowych, które można też zastąpić żelatyną, czyli dyniowy sernik
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwspaniałe sosy: sos czosnkowy ketchup premium sos salsa mexicana Na blogu będziecie mogli znaleźć wiele pysznych i ciekawych przepisów wzbogaconych o ich niepowtarzalny smak. Już dziś zapraszam Was na "Zapiekankę chlebową z boczkiem podaną z nutą meksyku" . Zapraszam Was do wypróbowania moich poprzednich przepisów z sosami Folwark: Spaghetti z sosem kukurydzianym na bazie remulady duńskiej Pierś z kurczaka z piekarnika
Słodkie okruszkiNiegdyś królowa jedzenia w budkach przy ulicach teraz zdetronizowana przez zachodnie hamburgery i hot dogi i wschodnie kebaby. Czasami nie ma nic lepszego o drugiej w nocy niż klasyczna zapiekanka ;) A jeśli najdzie nas ochota, to dobrze sprawdzi się też na zwykłą kolację, czy sycące śniadanie
Milion Smakówsmaku solą, pieprzem i ziołami. Masę włożyć do foremek na pasztet i piec ok. 1 godziny w temperaturze 180oC. Ostudzić i schłodzić. Podawać jako pastę do pieczywa lub wegetariańską zapiekankę z sosem pomidorowym lub grzybowym
Czerwień i błękitprzystąpiliśmy do dzieła. I takim też sposobem powstały: Cappuccino z grzybów leśnych i dachówką z parmezanu Makaron z sepią i krewetkami pachnący ogrodem warzywnym Perliczka duszona w cydrze z zapiekanką z kalafiorem i cebulą Wszystkie dania były przepyszne i postaram się je kiedyś odtworzyć w warunkach domowych. Chociaż może być to trudne, gdyż na warsztatach zawsze mogliśmy liczyć na cenną
karmelowykawałki naszykowanego ciasta rozłożyć po prostu na blasze. Ale polecam taką formę jednak kupić bo wierzcie mi, że się przydaje do pieczenia smakowitych muffinów a także np. małych śniadaniowych zapiekanek jajecznych . Dość gadania bo pora zagniatać ciasto i ścierać jabłka. Jestem pewna, że już podczas pieczenia będzie Wam ciekła ślinka ponieważ bułeczki cudownie pachną. Ciężko doczekać się kiedy ostygną
Smaczna PyzaDania jednogarnkowe to najlepszy pomysł na przygotowanie smacznego obiadu czy kolacji, od zapiekanek po gulasze, syte i warzywne zupy. Jesień to najlepszy okres na gotowanie w jednym garnku! Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Kalafior z cukinią
Moja smaczna kuchniadzień szukamy łatwych i szybkich pomysłów na ciepłe danie obiadowe. Dziś pragnę Wam zaprezentować niezwykle prostą w przyrządzeniu i efektowną zapiekankę uzupełnioną w bogate wita miny i minerały. Składniki: filet z kurczaka przyprawa do złotego kurczaka Knorr świeżo mielony pieprz olej – 15 mililitrów 2 pomidory 1 brokuł 2 kulki sera mozzarela makaron Garofalo – rurki Sos: śmietana 5 ząbków
Podróż w kulinariapołowę makaronu, posypujemy startym serem, pieczarki, kukurydze, szpinak posypujemy serem. Wykładamy drugą połowę makaronu, ser, pieczarki szpinak i tak do wyczerpania składników. Na wierzch posypujemy serem i polewamy naszą zapiekankę przygotowanym wcześniej sosem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze
Podróż w kulinaria