zapiekanka - 10615 przepisów (strona:452/708)

Ziemniaczana zapiekanka z kalarepą 140

Frome do zapiekania smarujemy delikatnie olejem lub masłem roślinnym, na jej dno wylewamy trochę sosu u układamy warzywa przekładając co któreś plasterkiem sera. Gdy ułożymy już wszystkie plasterki polewamy zapiekankę resztą sosu. Tak przygotowana pieczemy max 30 minut w temp. 180 C, po czym zmieniamy opcję w piekarniku na „grill” i przyrumieniamy jeszcze 10 minut. Smacznego

greenscarf
Pyszne pierogi z żółtym serem, cebulką i ziemniakami 226

miąższ usiany nielicznymi oczkami o średnicy ziarna ryżu. Jest ceniona ze względu na swoją doskonałą topliwość, dlatego doskonale sprawdza się w daniach na ciepło, takich jak tosty, pizza czy zapiekanki. Porcja na około 20 pierogów Składniki: Ciasto: 20 dag mąki około pół szklanki ciepłej wody szczypta soli łyżka oliwy Farsz: 30 dag ziemniaków 13 dag żółtego sera pół cebuli ząbek

My simple kitchen
Piersi z kurczaka pod kremową kołderką 1505

serowej wytwarzany jest dwutlenek węgla. To jemu też ser zawdzięcza swój wyjątkowy smak. Aldamer Mońki doskonale nadaje się zarówno do przygotowania szybkiej przekąski w postaci kanapek, jak i do zapiekanek, sosów czy dań bardziej wyszukanych. Porcja dla 2osób Składniki: 2 filety z kurczaka 7-8 średnich pieczarek majonez keczup 4 plasterki żółtego sera sól, pieprz, słodka papryka W pierwszej kolejności

My simple kitchen
Pikantne serowe paluchy 159

jaka jest moja opinia? Jak najbardziej pozytywna! Sery są wyśmienite, jedne z najlepszych jakie do tej pory jadłam (to jest szczera opinia). Można wykorzystać je na wieloraki sposób - od zapiekanek poprzez naleśniki aż po zwykłe kanapki. Mi najbardziej zasmakował ser Gouda oraz Podlaski. Wiem, że jeszcze nie raz sięgnę po sery tej marki :) Bardzo gorąco wszystkim polecam sery Mońki

My simple kitchen
Szybka zapiekanka ziemniaczana z patelni 302

wspomnąc już o napisaniu posta. Life is brutal. A teraz na nogi postawiłaby mnie chyba tylko "siekiera" (czyt. bardzo mocna kawa). Dlatego dziś krótko i na temat. Poniższa zapiekanka powstała z resztek po obiedzie, a mianowicie z ziemniaków. Do tego kilka dodatków i kolacja jak marzenie. I przede wszystkim szybka. Oczywiście możecie dorzucić do niej to na co macie ochotę

My simple kitchen
Zapiekanka makaronowa z warzywami 152

końcu wsypujemy kukurydzę. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Makaron mieszamy razem z warzywami i przekładamy do naczynia żaroodpornego tworząc warstwy: makaron-ser-makaron-ser-makaron-ser. Wierzch zapiekanki posypujemy oregano. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut, aż ser się zrumieni

My simple kitchen
Pizza ze szparagami 198

książki "Mama's Italian Cookbook". A sposób krojenia szparagów podpatrzyłam na blogu  Smitten kitchen . Tak krojone szparagi są dobre nie tylko do pizzy ale także do sałatek, zapiekanek i grzanek.  składniki ciasto na pizzę ( 2 placki) 1 opakowanie suchych drożdży 1/4 łyżeczki cukru 62,5 ml letniej wody  - 4 łyżki i 1/2 łyżeczki 212 g mąki - dałam

Stare Gary
Weganizm w podróży 134

jakiejś" knajpy, gdzie chce się coś spałaszować. Miejsca wegańskie są coraz bardziej popularne i szybko można sprawdzić w internecie dostępność takiego rozwiązania. W ogólnodostępnych knajpkach znajdziemy przede wszystkim pizze, zapiekanki, kebaby i inne tego typu rzeczy. Czasami zdarza się tak, że jedyną opcją  roślinną jest sałatka, za którą zapłacimy około 20 złotych, a będzie tam kilka liści sałaty, jeden

Bananowe Pole
Wegański "SER" / SOS SEROWY Z ZIEMNIAKÓW I PŁATKÓW DROŻDŻOWYCH - do pizzy, szparagów, nachosów i innych zapiekanek :) 152

cebulka doskonale go podkreśla. Z wyglądu, smaku i klejenia się do zębów kojarzy mi się z sosem serowym robionym niegdyś z serków topionych (ło matko!) - idealny do nachosów, zapiekanek, warzyw, zupy cebulowej, itd. Same płatki drożdżowe są super również do posypywania spaghetti i innych dań makaronowo-warzywnych, fajnie podrasowują smak, a przy okazji mamy strzał witamin z grupy B, więc

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Chleb Domowy Pszenny, długo świeży 3963

przepyszny! Lekko chrupiąca skórka, mięciutki środek. Na drugi dzień nadal miękki, na trzeci dzień? Już do nie było! Pieczywo nadaje się świetnie też do zapiekania w piekarniku w formie zapiekanek. Ja z tym pieczywem zostaję na dłużej, nawet teraz jak to piszę, w kuchni w misce rośnie kolejne ciasto na chleb :) Źródło: Moje Wypieki . Na zdjęciach widzicie czarną formę

Blondynka Gotuje
Zapiekanka truskawkowa 125

myjemy, obieramy ze skóry i wszystkich włókien. Rozgniatamy widelcem. Dodajemy mąkę i zagniatamy kruszonkę. Posypujemy nią warstwę truskawkową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni i pieczemy 40 minut. Zapiekankę truskawkową podajemy lekko ciepłą lub na zimno z jogurtową polewą. Magnez, potas, wapń, żelazo, fosfor, sód, cynk, witaminy z grupy B, C, A, E - to wszystko znajduje się w jednej

My Chcemy Jeść
Zioła w kuchni - ROZMARYN 166

jest bardzo intensywny, więc należy dodawać go do potraw rozważnie. Rozmaryn w kuchni występuje zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Stosuje się go do przyprawiania dań z mięsa, zapiekanek, warzyw, makaronu, smażonych ryb, owoców morza, a także bulionów i marynat. Rozmaryn idealnie dopełnia również walory smakowe potraw z baraniny, dziczyzny, drobiu i ryb. Jest nieodzowny w potrawach z pieczonymi

Garniec Magalie
Sałatka ziemniaczana 115

ziemniaki – specjalnie wybrane małe okazy zwane „orzechem”. Obiera się je szybko, bo wystarczy przetrzeć je szmatką. Genialnie smakują samodzielnie, posypane jedynie koperkiem, ale pozwalają też na mnóstwo eksperymentów. Sałatki, zapiekanki. I dlatego dziś… sałatka ziemniaczana. Sałatka ziemniaczana zazwyczaj kojarzy się

Gotuj z Blue Raven
Grzyby z papryką do słoików na zimę 110

smaku i dusić pół godziny. Pod koniec duszenia dodać ketchup i zmiażdżony czosnek. Przełożyć do słoików i pasteryzować 20 minut. Grzyby w tej postaci są doskonałym dodatkiem do zapiekanek i pizzy na zimę

Tradycyjna Kuchnia
Puree grzybowe do słoików na zimę 126

właśnie z grzybami w roli głównej. Przetarte grzybki- puree, które używam przez całą zimę jako sos do makaronów i ziemniaków (jedynie po dodaniu śmietanki). Są również doskonałym dodatkiem do zapiekanek. Składniki: 1 kg leśnych grzybów 3 dag soli ½ łyżeczki pieprzu ½ szklanki wody Wykonanie: Oczyszczone grzyby zalać pól szklanką gorącej wody, dodać sól i pieprz i gotować aż będą prawie miękkie

Tradycyjna Kuchnia