zapiekanka - 10615 przepisów (strona:453/708)

Marynowana dynia 211

robiłam. Nawet nie wiecie, jak żałuję; z pewnością jest to jedna z niezbędnych rzeczy w spiżarce - nadaje się do sosów, wędlin, serów, wspaniale łączy się z serami, makaronem i zapiekankami. Znajdziecie na pewno dla niej zastosowanie w kuchni, a jeżeli nie, to prawdopodobnie zjecie wszystkie marynowane kostki dyni prosto ze słoika. Tak jak ja... :)   Przepis , z moimi zmianami cytuję

Kuchnia Prezydentowej
Pasta z wędzonej makreli 179

Pasty na kanapki, to rytuał na równi z niedzielnymi zapiekankami taty w każdą niedzielę ;) Smaki dzieciństwa, w przerobionej przeze mnie formie. Wędzona makrela - dawno miałam smaka na taką pastę, aczkolwiek przerażało mnie wyjmowanie malutkich ości. Kiedyś okrutnie bałam się rybich ości, teraz żyję z nimi w zgodzie :P Potrzebujemy: 1 wędzona makrela 4 jaja 1 cebula 2 łyżki keczupu

MamaOskarka
Pieczarki 178

najsmaczniejszych grzybów. Do celów kulinarnych najlepsze są młode o białych kulistych kapeluszach i grubym trzonie. Można je spożywać na surowo. W kuchni stosuje się je jako dodatek do zapiekanek i pizzy, składnik farszu do uszek lub krokietów , do przyrządzania sosów

Wiem co jem
Wieprzowina z fasolką szparagową i ananasem 111

pojemnikach pienną. Fasolki było tyle, że trudno ją było zjeść na bieżąco. Nadmiar został więc zamrożony i jest teraz wykorzystywany przeze mnie albo jako jarzynka do obiadu albo do zapiekanek, bądź też szybkich dań z ryżem. Dzisiejszy przepis pochodzi z miesięcznika „Smaki i aromaty”. Robiłam to danie już wielokrotnie. Tym razem postanowiłam dokonać pewnych zmian. Ananas z puszki zastąpiłam świeżym

Wiem co jem
Przepisy na placki 142

kozami" Racuchy z jabłkami Cukiniowe talarki Placki z cukinii Placki ze szpyrkami Placki ziemniaczane z otrębami i dipem chrzanowym Ziołowe placki ryżowe Zobacz także: Przepisy na naleśniki Przepisy na zapiekanki Przepisy na sałatki

Wiem co jem
Przepisy na dania z ryżem 127

Risotto z kurczakem i dynią Kurczak po chińsku Zapiekanka ryżowa z jabłkami i kurczakiem Zobacz także: Przepisy na zupy Przepisy na makarony Przepisy na desery

Wiem co jem
Omlet makaronowy z szynką parmeńską i oliwkami 127

mnie w domu dość często się zdarza, że zostaje makaron z obiadu. Zawsze staram się go jakoś zagospodarować na drugi dzień. Zazwyczaj jest to uwielbiana przez młodszego syna zapiekanka, która szczerze mówiąc już mi się trochę znudziła. Trzeba więc było wymyślić coś nowego. W ten sposób powstał omlet makaronowy z tym co akurat udało mi się znaleźć w lodówce

Wiem co jem
Faszerowane kacze udka na sałatce z pieczonych buraków z olejem rzepakowym 142

Inspiracją do tego dania była zapiekanka z ryżu i jabłek. Pomyślałam, że ten ryż z owocami byłby świetnym farszem do pieczonej kaczki, a dokładnie kaczych udek. Miałam zamiar podać je z czerwoną kapustą, ale ostatecznie zdecydowałam się na pieczone buraki. Skropione sokiem cytrynowym i olejem rzepakowym z dodatkiem czerwonej cebuli i orzechów włoskich okazały się być doskonałym dodatkiem do pieczonych

Wiem co jem
Zapiekanka śniadaniowa z kaszy jaglanej i twarogu 157

Dzisiejszy dzień rozpoczęłam od bardzo smacznej i zdrowej zapiekanki. Uwielbiam kaszę jaglaną, choć przyznam, że wcześniej jej nie doceniałam. Czy wiecie, że  odkwasza i oczyszcza organizm, wzmacnia odporność, dodaje energii, a także jest źródłem cennych substancji odżywczych? Więcej o właściwościach kaszy jaglanej można przeczytać np. tutaj . Zatem zachęcam do uwzględnienia jej w codziennym menu :) Składniki (na formę

Domowa Cookierenka Agi
Babka jaglana (bezglutenowa) 202

dowód na to, że wielkanocne wypieki można przygotować w zdrowszej wersji - na mące jaglanej, bez glutenu. O właściwościach kaszy jaglanej (z której mąka powstaje) wspominałam przy okazji zapiekanki śniadaniowej , więc teraz skupię się wyłącznie na walorach smakowych: Babka jest miękka, wilgotna, lekka, nie za słodka, po prostu pychota :) Mąka jaglana nadała babce orzechowy posmak, który bardzo przypadł mi do gustu

Domowa Cookierenka Agi
Garnek rzymski 124

wyjątkowy smak i aromat dzięki materiałowi, z którego wykonana jest jego pokrywka, czyli porowatej, silnie wypalonej naturalnej glinie bez żadnych dodatków. W garnku można piec: pieczenie mięsne, drób, ryby, zapiekanki, chleb, dania warzywne, risotto i lasagne. Garnek w środku jest powleczony warstwą ceramicznej glazury, dzięki czemu potrawy w nim przygotowywane nie przywierają do dna i boków. Pokrywka zaś jest wykonana

Marder&Marder Manufacture
Królik w sosie musztardowym z pieczonymi pikantnymi ziemniakami w ziołach prowansalskich 128

nagle weszliśmy w posiadanie bardzo fajnej książki kulinarnej z przepisami Pascala i Okrasy. I właśnie skorzystaliśmy z jednego z przepisów Pascala. To znaczy Pascal sugerował żeby podawać królika z zapiekanką kukurydzianą, ale nie mieliśmy wszystkich potrzebnych składników. Więc zrobiliśmy pikantne pieczone ziemniaki w ziołach. Zacytuję więc przepis z książki: 1 królik (1100-1500 g) 2 szalotki 250 ml bulionu drobiowego

Marder&Marder Manufacture
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i gorgonzolą 117

pewną leniwą niedzielę, gdy lodówka była pusta, a nie chciało nam się stać godzinami przy garach postanowiliśmy pójść na łatwiznę. Najbardziej pracochłonnym etapem tej zapiekanki jest obranie ziemniaków z łupinek. Może nie wygląda zbył efektownie, ale na szczęście królowa brytyjska przychodzi do nas dopiero w następną niedzielę :) Potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 500 g świeżego szpinaku umytego i osuszonego

Marder&Marder Manufacture
Multicooker Redmond RMC-280E, zupa krem z kurczaka i kurczak faszerowany suszonymi pomidorami 175

każdego dnia, jak i ciasto na chleby wyrasta dość często. "PAELLA/RISOTTO" - przeznaczony do przygotowywania paelli, risotto i innych dań z ryżu i kasz, przygotowywania garnirunków. "BAKE" - do pieczenia biszkoptów, zapiekanek, przygotowywania wypieków z ciasta drożdżowego i francuskiego. "FRY" (5 podprogramów dla danego rodzaju produktu) - do smażenia mięsa, warzyw, drobiu, ryb, owoców morza. "RICE/GRAIN" - do gotowania kasz na sypko, przygotowywania różnorodnych

Marder&Marder Manufacture
Włoski przekładaniec czyli Lasagne w polskim stylu 130

przełożone masą mięsną. Sos beszamelowy: W rondelku rozpuścić masło,wsypać mąkę i zasmażyć wlać mleko i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia aż sos zgęstnieje,doprawić do smaku . Zalać zapiekankę ułożyć na wierzchu ser mozzarella pokrojony w cienkie plastry,zapiec w nagrzanym do 190*c 15-20 minut.  Podawać gorące danie

Wanilia i Kardamon