zapiekanka - 10615 przepisów (strona:445/708)

Penne z dynią i toy choy 177

choy. Odcedzić makaron i wrzucić go na patelnię. Dodać na patelnię połowę natki pietruszki oraz czosnek. Całość wymieszać. Podawać gorące. Ewentualnie posypać startym parmezanem lub grana padano. ----------- Podobne: Zapiekanka z dynią i kurczakiem Świderki z cukinią Kokardki z dynią i warzywami

Weekendy w domu i ogrodzie
Kilka pomysłów na... 140

pieczone falafele dyniowe.. jeszcze lepsze z sosem orzechowym < 3  Zielona soczewica w sosie dyniowo-orzechowym, ryż jaśminowy  Dyniowe risotto curry z mleczkiem kokosowym, kalafior Zapiekanka dyniowa z ryżu i czerwonej soczewicy, z cebulką i pieczarkami, brokuły  Dyniowe bułeczki drożdżowe nadziane kremem dynia-masło orzechowe

More food, love and dreams
SMAŻONY SER CAMEMBERT Z ŻURAWINĄ 142

lekko żółty kolor. Charakteryzuje się łagodnym, lekko słonym, zbliżonym do sera brie smakiem. Doskonale smakuje z dodatkiem winogron, melona, szampana i win czerwonych. Można go też użyć do zapiekanek i tostów - pod wpływem wysokiej temperatury camembert topi się. I właśnie taki topiony ser polecam jako przekąskę albo przystawkę. Składniki: ( 4 porcje ) ser camembert jajko tarta bułka sól pieprz żurawina

potrawyregionalne
KRUPNIK 134

bardzo wartościowych produktów zbożowych.  Jest produkowana z najwyższej jakości ziarna jęczmienia.  Ma wszechstronne zastosowanie w kuchni, może być spożywana jako samodzielne danie  lub jako składnik zup, zapiekanek, farszów.  Jedząc kasze dostarczamy organizmowi cenne białko roślinne, a także witaminy (głównie z grupy B) i składniki mineralne (żelazo, miedź, potas i fosfor).  Kasza jęczmienna jest nie tylko

potrawyregionalne
MAKARON ZE SZPARAGAMI PARMEZANEM I ZIOŁAMI 141

pyszne, młode i jędrne szparagi. Szybkie w przygotowaniu a jakże pięknie prezentujące się na talerzu. Można je piec, grillować, gotować. Pysznie smakują z makaronem, z sosami, jajkami, sałatkami, zapiekankami. Wspaniały jest ich smak w postaci zup kremów. Idealnie pasuję do tart, pizz lub risotta. Możliwości i pomysłów na ich wykorzystanie jest bardzo wiele. Uwielbiam zielone szparagi! Nie wymagają obierania, wystarczy

potrawyregionalne
dip rzodkiewkowy 119

Taki dość pikantny sos pojawia się na naszym stole dość często. Jest nieodłącznym dodatkiem do pasztecików, krokietów czy zapiekanek. Świetny także do pieczonych mięs lub kiełbas z grilla. Jeśli lubicie sos czosnkowy to taka jego odmiana na pewno Wam zasmakuje.  Składniki: 200 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki dobrego majonezu kilka rzodkiewek kilka gałązek koperku 2 duże ząbki czosnku szczypta

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
muszle faszerowane 133

Taką makaronową zapiekankę polecam na obiad lub kolację np.walentynkową. Danie proste, choć odrobinę pracochłonne- najwięcej czasu zajmuje nadzianie muszli. Można je przygotować wcześniej a potem tylko upiec. Dobrze smakuje z sosem czosnkowym i sałatą. Składniki: 250 g makaronu duże muszle 300 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku duża kulka mozzarelli (125 g) 2 łyżki czarnych oliwek słoik

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
zapiekanka z porem, kurczakiem i boczkiem 134

Taka zapiekanka to doskonały pomysł na ciepłą kolację lub drugie danie. Zrobiłam ją na grubym puszystym cieście drożdżowym z mnóstwem naszych ulubionych dodatków. Świetnie smakuje polana ketchupem lub sosem czosnkowym.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 450 g mąki pszennej 270 ml letniej wody 30 g drożdży 50 g stopionego masła łyżeczka soli łyżeczka cukru dodatki: por (dolna

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
francuska zapiekanka z salami 121

Ekspresowa zapiekanka na cieście francuskim, z dużą ilością pieczarek i moim ulubionym salami. Idealna gdy mamy mało czasu na przygotowanie obiadu lub kolacji.  Składniki: arkusz ciasta francuskiego 200 g pieczarek cebula kilka plasterków salami kilka pomidorków koktajlowych 2 łyżki startej mozzarelli łyża oleju sól, pieprz Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę pokroić w plasterki. Podsmażyć na oleju, dodać pieczarki, przyprawić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tarta ze szpinakiem i serem korycińskim 158

znakomitego sera korycińskiego "Swojskiego". To doskonały ser z mleka krowiego, na podpuszczce, z dowolnymi dodatkami- ja akurat dostałam ten z pieprzem kolorowym i czosnkiem. Doskonale nadaje się do kanapek, zapiekanek i wszelkich potraw na ciepło, bo dobrze się topi a smakuje trochę jak mozzarella. Sprawdza się też jako dodatek do wina. Jego niewątpliwą zaletą jest to, że nie psuje się

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pomidorowe bułeczki ślimaczki 139

smakowały, że od razu zjadła trzy połówki z samym masełkiem. Bułeczki są bardzo miękkie i pulchne. Polecam nie tylko jako tradycyjną kanapkę ale też jako bazę do zapiekanek.  Składniki na 6 sztuk: 250 g mąki 1 jajko 100 ml ciepłego mleka mała łyżeczka soli łyżeczka cukru 15 g drożdży 50 g masła 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego białko jajka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
27 pomysłów na makaron 875

cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową

Moja smaczna kuchnia
"Słodka Lubella"... czyli konkurs z makaronami w tle ! 123

moich ulubionych "jedzeniowych" świąt. Z tej okazji mam dla Was konkurs. Zadanie może nie będzie super, extra proste...bo poproszę Was o wykorzystanie makaronów - na słodko ! Róbcie ciasta, zapiekanki, sosy do makaronu i co tam Wam jeszcze przyjdzie do głowy, byle by SŁODKO było ! Możecie korzystać z makaronów tradycyjnych, albo pełnoziarnistych. Może zaskoczycie mnie daniem słodkim, ale zdrowym

kolorowotorcikowo
Jeszcze raz SER Z ZIEMNIAKA, sprawdzona prosta BAZA z 3 składników 154

macie ani płatków drożdżowych, ani wędzonej papryki, zblendujcie sobie ugotowane posolone ziemniaki z cebulką z patelni - to już jest pyszne! ;) Gotowy ser możecie użyć do wszystkiego - do pizzy, tostów, zapiekanek, jako dip do warzyw czy nachosów, do kanapek na zimno jak serka topionego, a nawet do wyjadania prosto z palca ;) Pozdrawiam wszystkich serożerców i zachęcam do pisania w komentarzach

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Domowa lasagne dla dwojga 183

bawić się smakiem beszamelu? Nie musi to być nudny smak zasmażonej mąki z masłem, mlekiem i gałką muszkatołową. Ja często zmieniam smaki tego uniwersalnego sosu. Dziś proponuję Wam polać zapiekankę beszamelem z pieczarkami...boski efekt... zapraszam na romantyczną lasagne..  Podaję proporcję na podwójną porcję, gdyż nasza kolacja bywa tak smaczna, że mamy na nią apetyt także następnego dnia ;) Makaron

kawawszklance