widzicie, zapiekanka nie zawsze musi być daniem po którym czujemy się ciężko i mamy wyrzuty sumienia ;). Wystarczyło zamienić ciasto francuskie na ciasto filo, nie dodawać żadnej śmietany, masła, mąki. Do tego dużo warzyw i feta o obniżonej zawartości tłuszczu. Efekt tak udany, że nawet kot się zainteresował ;). Pomysł stąd: klik! Składniki: - ok. 5 płatów gotowego ciasta filo - 1 opakowanie szpinaku
Corner With Recipeskcal. Jeśli znajdziecie filo, warto go użyć. Do tego jabłka, maliny, cynamon, niech żyje prostota :) Inne pomysły na ciasto filo: Tarta z ciasta filo, wiśni i amarantusa Zapiekanka z ciasta filo i szpinaku Składniki (6-8 porcji): - 2 płaty ciasta filo - 2 średnie jabłka - 1/2 szklanki malin mrożonych* - 1 łyżka cynamonu - cukier puder do posypania (opcjonalnie
Corner With Recipesrozsmarowujemy sos pomi dorowy i wykła damy 1/3 mięsa, po czym po ka ż d ej warstwie łyżeczka wylewamy sos . Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie, kończąc kapustą i sosem. Zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na ok 35-40 minut. Smacznego
ChilliJemyjedzeniem nad morzem bywa różnie. Pozornie wydaje się, że wybór jest duży: smażone ryby, frytki, zapiekanki, kebaby, szaszłyki, gofry z bitą śmietaną… jednak z ich jakością bywa różnie, ale mimo wszystko turyści wypoczywający nad morzem są w stanie trafić na jedzenie dobrej jakości. A jak mają sobie poradzić turyści-weganie? Z pozoru sprawa wydaje się trudna, ale okazuje się
Roślinna - blog wegańskiJeżeli lubicie szybie i pyszne jedzonko, polecam zrobić zapiekanki :) Składniki: bułki (można użyć takich jakie lubimy najbardziej albo takie jakie mamy aktualnie w domu) ser żółty pieczarki cebula czosnek parówki pokrojone w kostkę (dobrej jakości, żeby nie zepsuły nam smaku ;) masło papryka ostra/ słodka Przygotowanie: Bułeczki posmarować bardzo cienką warstwą masła. Pieczarki i cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć
The Sweet DamselOstatnio bardzo makaronowo u mnie ;) Dzisiaj znów błyskawiczny przepis dla wszystkich zapracowanych - zapiekanka makaronowa z serem i szynką. Potrzebujemy: pół opakowania makaronu penne 200 g startego żółtego sera 5-6 plasterków szynki z kurczaka/indyka 250-300 ml bulionu 100 g serka topionego śmietankowego oregano oliwa z oliwek Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szynkę kroimy na drobną kostkę
Kolejny blog o gotowaniuJego zwarty miąższ usiany jest oczkami o wielkości orzecha laskowego. Aldamer MSM Mońki doskonale nadaje się do błyskawicznego przygotowania szybkich przekąsek w postaci koreczków i kanapek, jak również do zapiekanek, sosów, pizzy czy dań bardziej wyszukanych, jak coraz popularniejsze fondue. Kulinarną kompozycję z łagodnym w smaku serem Aldamer, najlepiej stworzą lekkie wina o delikatnym bukiecie, białe bądź różowe. Źródło
ClauditteMissCookingGofry - od czasu do czasu można sobie pozwolić na tę małą przyjemność, pod warunkiem że zamówimy takiego z dużą ilością owoców, bez sztucznej bitej śmietany i słodkich sosów. Kebab, zapiekanka - takich miejsc najlepiej w ogóle nie odwiedzać, szczerze wątpię w świeżość używanych tam produktów, czystość kuchni czy pochodzenie mięsa. Jeśli planujesz pić alkohol, najlepiej żeby było to wytrawne, czerwone wino
Powiedz dietom niezwłaszcza te najgrubsze) nie muszą oznaczać standardowych jeszcze niedawno dań typu: gęsta posklejana kasza, a do niej równie gęsty, zawiesisty sos mięsny. Kasze są wspaniałą bazą do sałatek czy zapiekanek. Doprawiać je można dowolnie, na słodko, ostro, kwaśno. Kasze lubią zioła i aromatyczne dodatki, a niektóre z nich mogą być zdrową podstawą deserów. Pokazywałam Wam kokosowy deser
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj bardzo proste danie. Zwykła zapiekanka ryżowa. Zwykła, ale naprawdę smaczna. Lubimy zamieszczać tutaj na blogu takie proste dania, bo przekonaliśmy się już, że cieszą się one naprawdę dużym powodzeniem. Ludzie w internecie szukają nie tylko wyszukanych dań godnych ręki samego szefa Amaro, ale też zwykłych, prostych dań obiadowych. A my właśnie takie zwykłe i proste dania lubimy. Ostatnio Madzia
Marder&Marder ManufactureSzpinak jest jednym z moich ulubionych warzyw, w dodatku jest bardzo zdrowy, dlatego staram się go często używać. Robię z nim zapiekanki, farsze do pierogów lub naleśników, dorzucam do sałaty i do zup. Synek jest przyzwyczajony, że szpinak (lub jarmuż) prawie zawsze w zupie pływa, więc zjada go ochoczo, co oczywiście bardzo mnie cieszy :) Nigdy go nie gotuję, po prostu
Rozpustne gotowaniegodziny do lodówki. Po tym czasie mięso smażyć na patelni grillowej z każdej strony na złoty kolor. Podawać z ziemniakami, różnego rodzaju kaszami lub z ZAPIEKANKĄ STUDENCKĄ . Smacznego
pieprzny smaczekniektórzy z Was czekają od tygodnia (i z tego miejsca chwała Wam za cierpliwość :)) Mowa oczywiście o Tarcie orkiszowej z pikantnym kurczakiem i mozzarellą w jogurtowym sosie. To pierwsza zapiekanka w nowym naczyniu żaroodpornym kupionym w sklepie Duka. Forma do pieczenia sprawdza się znakomicie, a jej największą zaletą jest niewielki rozmiar :)) W sam raz na dwie porcje. Składniki
Spektrum Smakumielę w domu, dzielę na pół, jedną połowę zamrażam, resztę wykorzystuję na kotlety. Zamrożone mięso można wykorzystać później nie tylko na kotlety, ale np. na sos bolognese lub do zapiekanki. Składniki na 12-15 sztuk: 500-600 g mieszanego mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego) 2 czerstwe bułki kajzerki 2 jajka 300 ml mleka 2 cebule posiekane 2 ząbki czosnku posiekane garść
Kuchnia Prezydentowejcebuli włożyłem udka , dodałem rodzynki , owoce goji i łyżeczkę cynamonu. Wlałem tyle gorącej wody, aby zakryła mięso , przykryłem i dusiłem 30 minut. Ryż ugotowałem na półtwardo , odcedziłem. Naczynie do zapiekanek wysmarowałem masłem , ułożyłem w nim warstwę ryżu. Na nim ułożyłem udka razem z sosem. Przed włożeniem do piekarnika przykryłem formę folią aluminiową. Piekłem ok. 30 minut w temperaturze 150 stopni
R'n'G Kitchen