Mój dzisiejszy obiad, ostatnio jestem maniakiem sałatek ;) chodzi mi po głowie sałatka z tuńczykiem, może w ten weekend coś wypróbuję ;) pamiętajcie zagłosować na mają zapiekankę bananową poprzez kliknięcie "lubię to" TUTAJ Składniki (1 porcja): 1 jajko miks sałat 0,5-1 pierś z kurczaka (upieczona), ja użyłam mięsa z tego przepisu 2 łyżki kukurydzy (bez dodatku cukru
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćNajszybszy przepis, który przychodzi Tobie teraz do głowy ? naleśniki z truskawkami 9. Kawa w kubku czy filiżance ? w dużym kubku 10. Kocham w swojej kuchni…. moje naczynia do zapiekanek, formy na muffinki oraz inne naczynia, które pomału kompletuję 11. Moje marzenie kulinarne…. nauczyć się przyrządzać potrawy, których jeszcze nie umiem i boję się za nie zabrać, oraz zostać docenioną
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsobotnie śniadanie chciałam wyczarować jakieś kluski, knedle czy zapiekankę, ale nie miałam do tego głowy, od rana zostałam zdenerwowana przez nawiedzoną właścicielkę mieszkania, w którym wynajmuję pokój.. ludzieeeee ;/ więc poszłam na łatwiznę i wróciłam do starych ale jarych placuszków otrębowych, które lekko zmodernizowałam ;) Składniki (na około 12 placuszków): 2 jajka 4 łyżki otrębów żytnich z zarodkami Skworcu
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPolecam oryginalną zapiekankę ze szparagów,papryki,cukini Produkty: 2 pęczki szparagów 1 duża cukina 2 czerwone papryki 10 dużych pieczarek 2 szklanki ryżu 1 łyżka wegety oregano,tymianek,bazylia po 1 łyżeczce papryka słodka 2 łyżki papryka ostra,pieprz,pieprz cayenne do smaku sól,szczypta cynamonu masło do smażenia względnie oliwa Wykonanie
Ugotujmy Cośkoktajle truskawkowe, który piłam pod tunelem, jakieś 25 lat temu, to były czasy ;) Na 3-go Maja w Katowicach ustawiała się najdłuższa kolejka w mieście po lody włoskie, a zapiekanki na Wawelskiej to był prawdziwy hit. Jutrzejszy dzień spędzćie razem z dzieciakami tak miło jak to tylko możliwe, a Moja smaczna kuchnia niech będzie Waszą inspiracją na deserowe pyszności! Chrupiące
Moja smaczna kuchniaautorka: matra | blog: Nie umiem gotować! Marchewka glazurowana autorka: wypiekanki | blog: Ciastka i nie tylko ... Sok marchewkowy i pyszny obiad autorka: Ala Z | blog: Healthy food and other things zapiekanka marchewkowo- batatowa z czarną fasolką autorka: nataliapaalac | blog: healthy dreams wegńskie "pieczone" spaghetti z makaronem ryżowym i cieciorką autorka: nataliapaalac | blog: healthy dreams tofu marchewkowy chlebek autorka: nataliapaalac | blog: healthy
Weekendy w domu i ogrodziesmażenia), na rumiano. Podajemy do mięs, ryb, owoców morza, jajek sadzonych, z sezonową surówką… i nie tylko. Kaszka kukurydziana to składnik tortilli, omletów, chlebów, placków, zup, wszelkiej maści zapiekanek czy słodkich wypieków. Z łatwością zastąpi też panierkę do kotleta. Ugotowana, jest produktem wyjściowym do przygotowania ciekawych i smacznych potraw. O jej smaku decydują użyte dodatki. Papryka, czosnek, cebula, szczypiorek
mojewypiekiinietylkoSmaczna zapiekanka warzywno-mięsna z sosem beszamelowym to tradycyjne danie kuchni greckiej. Jej główne warstwy stanowią bakłażany i pyszny pomidorowo-mięsny sos. Ja dodaję również ziemniaki, bo taką wersję pamiętam z podróży do Grecji :) Składniki: 2 małe bakłażany 3 ziemniaki (niekoniecznie) oliwa na sos mięsny: 500 g mięsa mielonego (jagnięcina, wieprzowo-wołowe) duża cebula 3-4 pomidory 3 łyżki koncentratu
wyzwania kuchenneszparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki i układamy po trzy na jednym kawałku mięsa, tak jak na zdjęciu. Wkładamy odrobinę masła i zawijamy całość w rulonik. Układamy w formie do zapiekanek łączeniem do dołu. Kiedy przygotujemy już wszystkie kawałki mięsa, układamy na nich płatki masła oraz jeszcze raz oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 30 minut
Kolizje SmakówSzparagi to bardzo fajne warzywa, które można przygotowywać na wiele rozmaitych sposobów. Doskonale sprawdzają się w zupie, na pizzy, w zapiekance, czy jako element sałatki. I właśnie na sałatkę ze szparagami, pieczonym burakiem i serem mozzarella zapraszamy Was dzisiaj :) Ilość porcji:4 Czas przygotowania: 10 minut + czas na pieczenia buraków Składniki: 5 zielonych szparagów 2 małe buraki 2 garści mieszaki
Kolizje Smakówautorka bloga Ruda w kuchni - to właśnie w Jej "kuchni" znalazłam świetny przepis, który na stałe zagości również w mojej :) po raz pierwszy upiekłam je same (przy okazji pieczenia zapiekanki), ale są fantastycznym sposobem na obiadowy dodatek, więc na pewno pojawią się u mnie też na przykład do pieczonych udek :) mam również zamiar upiec na nich udka - jako danie "jednogarnkowe
Kolorowy Przepisownikziołami i czosnkiem (można zastąpić np. keczupem lub innym przecierem pomidorowym) Wierzch: * (celowo nie podaję ilości, bo każdy lubi inaczej) kawałeczki kurczaka w przyprawie gyros (zostały mi po przygotowaniu Zapiekanki gyros ) pieczarki (pokrojone w plastry) pomidorki koktajlowe (pokrojone w plastry) kukurydza mozzarella (również w plastrach) *Podałam składniki, których ja użyłam - oczywiście można je zastąpić innymi dowolnymi składnikami 1. Placek
Kto ugości moich gości?Pyszna i lekka zapiekanka z bakłażana, mozzarelli i parmezanu z sosem pomidorowym. Uwaga: bakłażan, nazywany również psianką podłużną lub gruszką miłosną uważany jest za afrodyzjak
Milion SmakówDziś polecam przepis na zapiekankę z świeżych kalafiorów i ziemniaków. Dodatek tartego parmezanu dodaje ciekawego, serowego posmaku. Posypana świeżym szczypiorkiem jest fajną opcją na wiosenną kolację
Milion SmakówMussaka czyli grecka zapiekanka z bakłażanów z dodatkiem ziemniaków, mięsa mielonego i pomidorów pod sosem śmietanowo-serowym. Przepis pochodzi z książeczki kucharskiej Tupperware
Milion Smaków