Dzisiaj udało mi się kupić moją ulubioną białą paprykę. W drodze do domu zastanawiałam się jak ją przygotować. Czy ją nafaszerować, czy zrobić jakąś zapiekankę, a może leczo. Jak tylko weszłam do domu rodzina pomogła mi w wyborze. Ooooooo będzie leczo - usłyszałam. Może być leczo - i oto jest :) SKŁADNIKI: 1 kg białej papryki 1 duża cebula 500 g kiełbasy
Kuchnia w opałachdziecko, a już na pewno dziecko ją zje bo: makaron — dobreeeee roztopiony ser — dobreeeee sos pomidorowy — dobreeeee Ja lubię, wam też przypadnie do gustu Nowy post Makaron z serem — zapiekanka mac and cheese pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i Rumieńcewarzyw na patelni dodać szpinak, dokładnie całość wymieszać, dodać kaszę i pokrojoną pietruszkę, w razie potrzeby całość jeszcze doprawić. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i dolać pozostały bulion. Zapiekankę można posypać żółtym serem, ale nie jest to konieczne. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec przez około 30 minut lub do czasu, gdy cały bulion odparuje. Smacznego
Pełna Lodówkaokoło godziny, nasz był dość spory więc zostawiałyśmy go na 80 minut z czego ostatnie 10 minut na termoobiegu. *My wstawiłyśmy naszego kurczaka do piekarnika postawionego w formie do zapiekanek by skapujący tłuszcz nie przypalał się na dnie
Kolizje Smakówulubione to oliwa z ostrymi papryczkami, oliwa czosnkowa i oliwa z rozmarynem i kolorowym pieprzem. Taka oliwa ma szereg zastosowań w naszym domu : do sałatek, pieczywa, makaronów, mięs, zapiekanek, pizzy itd. :) Przygotowanie takiej oliwy jest niezmiernie proste. Wystarczy kilka wyparzonych i osuszonych zamykanych butelek (najlepiej ciemnych), oliwa extra virgine, kilka ząbków czosnku, ostre suszone papryczki, gałązka rozmarynu
Moje Kuchenne Rewelacjeskłamie (oczywiście nie licząc słodkich potraw :)). Warzywa Barmar możesz dodać do wszystkiego i zrobić z nich cudowne potrawy :) Są doskonałe do mięs, lazanii, pizzy, sosów, zup, naleśników, devolay, makaronów, zapiekanek, tostów, jako przekąska, dodatek do obiadu, sałatek, surówek i do wiele, wiele innych potraw. Wystarczy tylko Twoja wyobraźnia, pomysł, a miejsce na warzywka zawsze się znajdzie :) Polecam Wam bardzo serdecznie
Zdrowie na języku :Ppowinny znaleźć się w naszej diecie przynajmniej raz, dwa razy w tygodniu. Można urozmaić jadłospis z użyciem ryb i wykorzystać je inaczej niż tradycyjnie pieczona lub smażona. Proponuję zapiekankę z ryby, rodzaj dowolny. Połączenie cebuli i pieczarek świetnie współgra ze smakiem ryby. SKŁADNIKI: 3 duże filety z ryby ( u mnie miruna) 1/2 kg pieczarek 3 duże cebule
W kuchennym oknie EwyPrzy braku czasu wszelkie dania jednogarnkowe i zapiekanki bardzo ułatwiają życie:) A że dodatkowo są bardzo lubiane wśród domowych pożeraczy to pojawiają się na stole często. Zatem dziś zapraszam na fantastyczną bezmięsną moussakę w wersji z granulatem sojowym i cukinią. SKŁADNIKI 1 duży bakłażan 2 małe cukinie 2 łyżki oliwy z oliwek sos pomidorowy 2 łyżki oleju 1 duża cebula
Magiczna kuchnia DariiSiostra zapiekanka popularnego w Anglii "Sheperd's pie". Wystarczy zamienić ziemniaki na makaron i nowe danie z mięsem mielonym gotowe. Odwołuję się do kuchni angielskiej nie bez powodu. To właśnie stamtąd przywiozłam przepis na Greek Pasta Bake. Uwielbiałam czytać angielskie magazyny kulinarne, oglądałam je z namaszczeniem, a rodzina, u której pracowałam nie przywiązywała do nich zbyt dużej
bistro mamajest tajemnicą, że wszelkiego typu zapiekanki, pizze i tarty powstały jako odpowiedź na to jak w atrakcyjny, a przede wszystkim smaczny sposób wykorzystać resztki tego co mamy w lodówce. Ostatnio mam bzika na punkcie ciasta francuskiego. Kupuje je średnio 2 razy w tygodniu i zawijam w nie wszystko co się da. Sposobów jego składania jest mnóstwo. Poniżej ciasto francuskie
W kuchni wieczorempopularne, sama kasza jaglana również. Kasza jaglana jest u mnie tak samo jak pęczak, takim numerem 1 wśród kasz i zjadam ją z ogromną przyjemnością. A to w postaci zapiekanek, a to krokietów , zrazów czy też jako farsz. Dziś mam dla Was przepis na ciasto jaglane, które smakiem przypomina trochę sernik ! Tak, tak sernik! Dodatek soczystych mandarynek sprawia, że delikatnie
Ostra na Słodkodawno nie jadłam soczewicy! Uwielbiam ją w każdej postaci. A to jako kotlety … farsz czy też zapiekanka albo zupa. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne kotlety! Połączenie czerwonej soczewicy, pieczarek , marchewki i aromatycznych przypraw tworzy fantastyczne danie, w sam raz na dzisiejszy obiad. Smaczne i zdrowo! Polecam! SKŁADNIKI: * soczewica czerwona – 1 szkl * pieczarki
Ostra na Słodkoletniego farszu. Farsz można nakładać na połówki bułek, bagietki lub kromeczki chleba. Na bułki nałożyć farsz, a następnie posypać serem. Zapiekać w mikrofalówce aż do rozpuszczenia się sera. Pod zapiekankę koniecznie podłożyć papier do pieczenia wtedy bułka nie zrobi się mokra od spodu! Lepsza lecz dłuższa wersja to zapiekanie w piekarniku, też do rozpuszczenia się sera. Najlepsze z ulubionym ketchupem
Mix smakuskładniki * 40 dag chudej łopatki wieprzowej * 2 woreczki ryżu * 4 ogórki konserwowe * 1 mała papryka czerwona * 1 mała papryka żółta * 2 nieduże cebulki * 1/2 opakowania przyprawy
Mix smakuskładniki * 50 dag łopatki wieprzowej * 50-70 dag najlepiej małych ziemniaków * 3 średnie marchewki * 2-3 cebulki ze szczypiorem ( mogą też być sama cebula tylko więcej
Mix smaku