sezon truskawkowy rozpoczął się u mnie pełną parą! Ciasta … naleśniki … zapiekanki … koktajle i …. i tarty ! Tak – tarty! Dziś mam dla Was przepis na zwykłą , klasyczną i zarazem bardzo smaczną tartę z truskawkami. Robi się ją błyskawicznie i błyskawicznie znika! Jest świetnym pomysłem dla niespodziewanych gości! Polecam! SKŁADNIKI : ( Blacha 20 x 24 cm ) * mąka
Ostra na SłodkoNiby nic takiego , a smakują każdemu! Mowa o młodych ziemniakach . Delikatne … mięciutkie … Smakują zarówno same , polane tylko masełkiem … z jajkiem sadzonym … świeżym
Ostra na SłodkoStragany , targi , place i ogrody już pełne przepysznych , słodkich , soczystych śliwek ! Robię z nich ciasta ( ucierane i drożdżowe ) … Pleśniaka ze śliwkami … knedle …Waszą ulubioną Czekośliwkę … Zapiekanki z kaszy jaglanej …. a także muffinki ! Przepyszne! Delikatne , niesamowicie mięciutkie , absolutnie nie za słodkie … wypełnione soczystymi śliwkami i pokryte obłędną, chrupiącą kruszonką! Koniecznie musicie je spróbować! Polecam! SKŁADNIKI
Ostra na SłodkoAqua- Zdroju na obiad, przekąsić coś lub po prostu na basen, siłownie:) A wracając do tematu dzisiaj przedstawiam Wam kilka przepisów, które Urozmaicą Waszą kuchnie domową, Zapiekanka prosta na kolacje ze Dwoje lub znajomymi Pieczeń rzymską z jajkiem Szarlotkę, którą muszę dokształcić z pianką czekoladową Schab z czosnkiem z sosem pieczeniową Polecam i zapraszam codziennie na ciekawe
pichcisztoWarzywa to podstawa moich posiłków. Zawsze stanowią większą część na talerzu. Są wielofunkcyjne, można je podawać w formie sałatek, zapiekanek, grillować czy smażyć, a nawet marynować! A kto nie lubi faszerowanych warzyw? Faszerowana cukinia, bakłażan, papryka czy nawet pieczarki to nie lada rarytas i oryginalne danie. Dziś przedstawiam Wam Panią Cukinię faszerowaną mięsem mielonym z ciekawymi dodatkami :) Składniki: 1 średnia
Kitchens Alphabetziemniaków - jeśli one są dobre to inne warzywa również - mi osiągnięcie stanu upieczenia i przyrumienienia zajęło 1,5 godziny. Jeśli nie lubimy sosu czosnkowego pod koniec pieczenia możemy posypać zapiekankę pokruszoną fetą. Ja sos czosnkowy uwielbiam więc zrobiłam go sporą ilość w proporcjach: 1/3 śmietany 18% 1/3 jogurtu naturalnego 1/3 majonezu Czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła, sól, pieprz - sos robimy
Z butelką mleczka w tlenazwie jednak o prostych i tradycyjnych składnikach stanowiących głównie mleko, mąkę i masło. Sos Beszamelowy jest podstawą wielu klasycznych potraw. Stanowi świetny dodatek do mięs, warzyw, dań makaronowych, lasagne, zapiekanek itp. Sos Beszamelowy (Beszamel) - Składniki: 2 szklanki mleka 2 czubate łyżki mąki 50 g masła 1 łyżka soku z cytryny gałka muszkatołowa w proszku biały pieprz pieprz kolorowy
Słodka Stronasię za krótka ;) Na gotowanie też mało czasu, więc jest prosto i z tego co pod ręką akurat jest. Moooni ostatnio poprosiła mnie i przepis na zapiekankę z młodych ziemniaków. Mam kilka sprawdzonych sposobów na młode ziemniaki zapiekane, ale przypomniał mi się kolejny babciny sposób, a więc ziemniaki, boczek, cebulka i koperek. Koniecznie z dodatkiem maślanki
Codzienna kuchnia niecodziennazwierzęta są hodowane i zabijane; a po części dlatego, że warzywa smakują nam ostatnio bardziej niż mięso czy wędliny. Wolimy zjeść sałatkę, sery czy jakąś kolorową zapiekankę. Czasem jednak pokusimy się na przykład o upieczenie kurczaka, który jednak nigdy nie jest zjadany w całości. Co zatem zrobić z tym, co pozostało? Można na przykład zrobić pulpeciki w jasnym
Codzienna kuchnia niecodziennaCukinia jest bardzo wdzięczna do wykorzystania w kuchni. Jej smak pozwala na wykorzystanie niemal do wszystkiego. Placki, zapiekanki, cukinia panierowana czy ciasto z cukinii na słodko - długo można wymieniać. Wczoraj zapraszałam Was na zapiekaną z mięsem, suszonymi pomidorami i mozzarellą :) Mam nadzieję, ze smakowało? ;) Na pewno każdy, kto lubi cukinię ma swoje ulubione potrawy. Placuszki
Codzienna kuchnia niecodziennatakie potrawy. Najczęściej powstają po świętach, uroczystościach rodzinnych czy sprzątaniu lodówki i zamrażarki. Znajdujemy wtedy końcówki wędlin, mięs, z którymi nie bardzo wiadomo co zrobić. Oprócz zapiekanek to własnie bigos jest najwdzięczniejszą potrawą przygotowaną z tzw. resztek. Mój powstał z resztek kapusty po robieniu gołąbków, co zbiegło się z rozmrażaniem zamrażarki i chęcią zagospodarowania wędlin znalezionych w jej najgłębszych zakamarkach
Codzienna kuchnia niecodziennaZapowiadają, że nadchodzą chłody i mroźna zima; warto więc zadbać o ochronną warstwę zdrowego tłuszczyku. Przekładaniec to nic innego, jak zapiekanka z ziemniaków, kapusty kiszonej i mięska. Potrzebujemy: -1 kg ziemniaków -1 kg kiszonej kapusty -ok. 0,6 kg karkówki, łopatki lub szynki ok. 0,25 kg wędzonego boczku -cebulkę prażoną -delikat do mięs -pieprz ziołowy Ziemniaki gotujemy
Maminek kulinarnyWylewamy makaron na sitko, przelewamy zimną wodą i odsączamy. Jak już wspominaliśmy, tak przygotowany makaron można wykorzystać do rosołu, ale też do zupy pomidorowej lub zapiekanek. Przepis na rosół znajdziecie na naszym blogu w przepisach na inne potrawy, np. w galaretce drobiowe lub w pierogach z pieca. Tak wygląda nasz rosołek z domowym makaronem
Maminek kulinarnyZdarzają się sytuacje, kiedy jedzonko musimy przygotować na szybko. Wtedy wykorzystujemy przepis na szybkie i niesamowicie sycące zapiekanki w bułeczkach. ( Pozdrawiamy Terenię ). Składniki: -zwykłe, świeże bułeczki -tyle plastrów ( grubości ok. 0,5 cm ) grubej kiełbasy - ile bułeczek -tyle jajek - ile plastrów kiełbasy -starty na grubych oczkach żółty ser -olej do smażenia -szczypiorek ( ewentualnie ) -ketchup Z bułeczek
Maminek kulinarnypatelni. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy pieczarki. Wypełniamy je przygotowanym farszem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut. Zapiekanka jest gotowa. Dobrze smakuje z sosem pomidorowym. Smacznego
Maminek kulinarny