Kolejna warstwa: płat makaronu, szpinak, pomidory, sos beszamelowy. Ostatnia warstwa to płat makaronu, beszamel. Wyszło mi z tej porcji 6 warstw makaronu, z dosyć cienkimi warstwami szpinakowo - pomidorowymi. Wierzch zapiekanki polewamy resztą beszamelu, posypujemy parmezanem, rozkładamy równomiernie kostki masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok 45 - 50 minut. Smacznego
Stare GaryDodać pietruszkę i czosnek, siekać do połączenia się składników. Można używać jako posypki do sałat - wtedy należy mieszankę przed dodaniem do sałaty obsmażyć na oliwie, można posypywać wszelkie zapiekanki , czy używać jako panierki. Smacznego
Stare Garygotować 8 - 10 godzin. Przygotować wierzch. wymieszać jajka, jogurt i pokruszoną fetę i gałkę muszkatołową. mieszaninę rozprowadzić na wierzchu zapiekanki. Wolnowar ponownie przykryć i gotować nadal na programie low (80 - 90 st C) 45 do 75 minut. Wyjąć misę z wolnowaru, zdjąć pokrywkę i na chwilę wstawić do piekarnika pod grill żeby
Stare Garysolą i pieprzem, przykryć pozostałym makaronem. W misce wymieszać starty ser ze śmietaną , mieszanką równomiernie polać makaron. Posypać resztą ziół, kulkami mozzarelli i płatkami chili. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C, zapiekać ok 30 minut, aż wierzch się przyrumieni a całość będzie gorąca. Posypać resztą pietruszki i podawać. Smacznego
Stare GaryUwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki. A tutaj połączenie znakomite czyli moje lubione panini ( domowy wypiek) sery i piekarnik. Najlepsze, lekko jeszcze ciepłe. Może ilość sera i majonezu nie jest najbardziej dietetyczna, ale co tam ! Czasem trzeba sobie dogodzić! inspiracją był przepis z tej strony składniki
Stare Garydodać pokrojoną papryczkę chili, ułożyć szparagi i ozdobić pomidorkami koktajlowymi. Piec ok 20min. lub do ścięcia masy. Posypać szczypiorkiem. Smacznego! :) * można zetrzeć więcej sera i posypać górę jajecznej zapiekanki
Kraina Miodem Płynącaolej. Wkładamy pęta kiełbasy i rumienimy szybko z obu stron. Wlewamy wino, dodajemy tymianek i dusimy pod przykryciem około 10 min. Gdy wino odparuje, rumienimy ponownie. Podajemy z gotową zapiekanką. SMACZNEGO
Kredowe Menubardzo lagodna w smaku i lekkostrawna.Jest warzywem uniwersalnym,ktore mozna przyrzadzac na wiele sposobow.Mozemy wyczarowac z niej niemal kazda potrawe,zaczynajac od doskonalej kremowej zupy,poprzez dania glowne,zapiekanki i salatki.Na deser mozemy zaskoczyc gosci ciastem z cukinii.A najbardziej wybredni smakosze docenia przysmak jakim sa kwiaty cukinii smazone w ciescie nalesnikowym lub nadziewane. Malo kto wie,ze cukinie mozemy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nadziewana miesem.Szczegolnie dla amatorow suszonych pomidorow i majeranku,bo te dominuja jako przyprawy nadzienia miesnego.Wystarczy mieso zastapic kuskusem otrzymamy pyszne danie dla wegan.Wykorzystujac makaron z poprzedniego dnia do mojej zapiekanki mielismy dzis naprawde wspaniale danie obiadowe.Ryz pasowalby tu rownie dobrze. W tym wydaniu zapiekankowym cukinia prezentuje sie znakomicie.Swietnie sie sprawdzi rowniez na wszystkie wyjatkowe okazje.Biesiadnicy beda zachwyceni.Zapraszam do wyprobowania mojego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!choc tak popularny w Niemczech ,jest tu rownie trudno osiagalny,ten swiezy,zielony oczywiscie.Zupa z jarmuzu jest bardzo smaczna,przepis tutaj: zupa-krem-z-jarmuzu-i-chipsy-jarmuzowe. Dzisiejsza zapiekanka z dodatkiem orzechow wloskich jest jeszcze smaczniejsza. Skladniki na 4 porcje: 800 g jarmuzu sol,cukier,pieprz 1/2 peczka pietruszki 2 jajka 200 ml mleka kokosowegp lub smietany kremowki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mieszanka przypraw jest dla was.Wystarczy wymieszac kilka skladnikow,by pozniej blaskawicznie przygotowac pyszny,aromatyczny sos pomidorowy.Przyprawa ulatwi i przyspieszy przygotowanie wszystkich innych dan z uzyciem sosu pomidorowego : wszelkiej masci zapiekanek oraz sosow do dan rybnych i miesnych. Skladniki: 1 lyzka nasion kopru wloskiego 20 g czarnego pieprzu 6 suszonych pomidorow 1 lyzka suszonego oregano 1 lyzka suszoneho tymianku 1/2 lyzka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szczelnie pokryc wszystkie cannelloni,w innym wypadku rurki wyschna i pozostana nieupieczone startym na tarce parmezanem oblozyc rownomiernie cala zapiekanke piec w 200°C 30-40 minut,do zrumienienia zapiekanki ZYCZE SMACZNEGO ! UWAGI:do przygotowania potrawy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kiedy ostatnio przygotowywałam zapiekankę makaronową z dynią i szpinakiem to zostało mi trochę ugotowanej dyni więc postanowiłam coś dodatkowo upichcić- bo za nic nie mogłam sobie pozwolić na zmarnowanie choć kawałka mojego ulubionego warzywa Przejrzałam szybciutko swoją listę „do zrobienia” w poszukiwaniu przepisu na małą ilość dyni i wybór mój padł na chlebek dyniowy znaleziony u Kasi
UgotujmyTo.plGorzej jest z bzikiem dyniowym… bo tego to dopiero trudno poskromić…. Przecież z dyni wszystko można przyrządzić, i na słodko i na wytrawnie…! Ciasta, ciasteczka, zapiekanki, tarty, bułki, chleby, pierogi, placki, gofry, makarony, pierogi… lista jest długa i dlatego raczej małe są szanse na wyleczenie mojego bzika..;) Co zajrzę na zaprzyjaźnione blogi, to wpadam na następne
UgotujmyTo.pl