Cannelloni nadziewane szpinakiem i ricottą pod beszamelem to rodzaj zapiekanki, do której chętnie wracam. Zresztą… uwielbiam prawie wszystko co zapiekane Składniki: 15 rurek cannelloni 3 łyżki startego parmezanu do posypania Farsz: 500 g szpinaku (użyłam rozdrobniony, mrożony) 250 g ricotty 4 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka startego parmezanu sól, pieprz Sos beszamelowy
Oryginalny smakczerwonego wina . Tym razem przygotowałam je w wersji wytrawnej z cukinią i kozim serem. Jest to kolejny pomysł na wykorzystanie fig, na które sezon niestety już się kończy. Zapiekanka nie jest skomplikowana i stanowi bardzo smaczny dodatek do obiadu. Składniki: 1 większa cukinia 2 figi 120 g koziego sera 100 g śmietanki 30% 1 jajko oliwa z oliwek biały pieprz
Oryginalny smakpierś kurczaka, pokrojoną w kostkę paprykę i odcedzoną kukurydzę. Wszytko mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Jajka roztrzepujemy i wlewamy do nich kremówkę. Dodajemy szczyptę soli i pierzu. Zalewamy zapiekankę sosem i posypujemy startym żółtym serem i ziołami prowansalskimi. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach
Aga w kuchniZupa grzybowa Pieczona karkówka Wiejski chleb Gołąbki tradycyjne Knedle z mięsem Zapiekanka z ryżem Łosoś w sosie Rozgrzewający napój Nalewka świąteczna Pigwa Łosoś Kapusta kiszona Pasta z tuńczyka SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewymniejsze części. Por myjemy i kroimy w plasterki. Ziemniaki i por wrzucamy do gotującej się wody na około 10 minut, po czym odcedzamy. Warzywa przekładamy do naczynia do zapiekanek. Czosnek obieramy oraz przeciskamy przez praskę bezpośrednio na ziemniaki. Posypujemy je odrobiną soli, pieprzem oraz skrapiamy oliwą. Natkę pietruszki myjemy oraz siekamy, dzielimy na dwie część. Jedną połowę dodajemy do warzyw
Kolizje Smakówzapiekając ją zawiniętą w folię aluminiową na grillu. Ja od czasu do czasu serwuję kaszankę jako danie obiadowe z ziemniakami i zasmażaną kapustą kiszoną, albo przygotowuję z niej zapiekankę... Składniki: około 400 g kaszanki 1 cebula majeranek Wykonanie: Na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Kaszankę obrać ze skórki, pokroić w plastry, a następnie dodać do cebuli. Smażyć
Walijskie PichcenieStwierdziłam, że jeśli można zrobić zapiekankę z chleba, to i placuszki o podobnym smaku wyjdą ok :-) I nie myliłam się. Placuszki z chleba (im starszy chleb tym lepiej) to kolejny mój przepis na fajna kolację za grosik. Taki przegląd lodówki, bo przepis możemy sobie dowolnie modyfikować wg własnego smaku, lub wg tego co mamy akurat w lodówce
Walijskie PichcenieMacie czasami ochotę na taki domowy fast-food? Ja mam i robię wtedy jakieś tosty, zapiekanki czy hot-dogi. Są już na blogu domowe hot-dogi z pieczarkami a tym razem upiekłam drożdżowe hot-dogi z kiełbaską i serem. Wyszły pyszne - szczególnie takie ciepłe, prosto z piekarnika smakowały super :)) Składniki: (na 12 sztuk) 400 g mąki
Walijskie Pichceniebędzie w nim grudek to zestawiamy z ognia. Jeśli okazałby się zbyt gęsty dolewamy nieco mleka. Żółty ser ścieramy na tarce. Na dnie naczynia żaroodpornego lub do zapiekanek rozsmarowujemy 1/3 porcji sosu. Na to układamy makaron docinając go tak bo tworzył jedną warstwę. Makaron smarujemy 1/3 porcją sosu beszamelowego. Ponownie rozkładamy sos boloński. Robimy tak do wykorzystania wszystkich składników
Kolizje Smakówostatnio nie rozpieszcza, z miłą chęcią powtórzyłabym mój niedawny kulinarny wynalazek. Zupa krem z kalafiora a'la romana . Do tego wymyśliłam sobie. I nabrałam ponownie ochoty. Zapiekanka kartoflanka z brukselką pod serowym beszamelem . Pychaahaa! A na kolację pannkakkujemy. Tak dla odmiany od pankejkowania. I naleśnikowania. Które uprawiam z uporem maniaka. Szkoda, że to jedyny sport
bastalenaokazało się to dość pracochłonne. Dzięki temu, że mój mąż był w domu zajął się naszymi chorybzdami. Ja mogłam chwilę zrelaksować się w kuchni. Zrobiłam pyszną zapiekankę makaronową w formie tortu i ciacho na konkurs Dr. Oetker. A że miałam i tak coś zrobić pysznego do kawy połączyłam przyjemne z pożytecznym. Składniki na wzór. 1 jajko 1 łyżka mąki
Malinowe Pocałunkibliźniaczy konkurs organizowany również na blogu Kulinarne Pyszności Molki . Regulamin. 1. Forma odpowiedzi jest dowolna. Liczy się kreatywność i pomysł. 2. Do wygrania jest zestaw naczyń: zestaw do zapiekanek dla 4 osób (4 x cazuela 18cm band + 4 drewniane deseczki na podkładkę) Nagroda może się różnić od zdjęć zamieszczonych poście 3. Konkurs zaczyna się 2.03.2014 i kończy 8.03.2014. 4. Wygrywa
Malinowe Pocałunkidomu zmuszona byłam przygotować obiad dla mojej kochanej rodzinki z tego co mam w lodówce i zamrażarce. I wyszła fenomenalna, pyszna i bardzo wartościowa fritata. Można ją porównać do zapiekanki, lub wielkiego omletu. Fakt faktem była pyszna i to w moim przypadku liczyło się najbardziej. Dlatego też warto mieć zapasową porcję mrożonych warzyw. Po pierwsze uratuje to Was przed brakiem
Malinowe PocałunkiPrzepis na nią zdobyłam ponad 10 lat temu. Kiedy tylko ją zrobię, zawsze wszystkim smakuje. Ma tylko jeden minus - nie da się jej zrobić dobrego zdjęcia :D jak widać zapiekanka jest wyjątkowo niefotogeniczna ;) Składniki: cały ugotowany kurczak 1,5 - 2 szkl. startego żółtego sera 1 szkl. słodkiej śmietany 18% 0,5 łyżki mąki 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka bułki
chwile dla mniezrobić z resztkami? Możemy wykorzystać je na różne sposoby, w domowej pizzy, tarcie, zapiekance (makaronowej, ryżowej, ziemniaczanej) lub we frittacie :) Cóż, w lodówce każdego domu znajdziemy resztki, pojedyncze produkty, z którymi sami nie wiemy co zrobić, jak je wykorzystać. Dzisiaj pomysł na jajeczną Frittatę z dodatkiem mięsa, odrobiny warzyw i rukoli. Składniki: Tym razem znalazłam u siebie kawałek mielonego kotleta
Taste Of My Day