zapiekanka - 10615 przepisów (strona:470/708)

Makaron domowy 133

Wylewamy makaron na sitko, przelewamy zimną wodą i odsączamy.    Jak już wspominaliśmy, tak przygotowany makaron można wykorzystać do rosołu, ale też do zupy pomidorowej lub zapiekanek. Przepis na rosół znajdziecie na naszym blogu w przepisach na inne potrawy, np.  w galaretce drobiowe lub w pierogach z pieca. Tak wygląda nasz rosołek z domowym makaronem

Maminek kulinarny
Zapiekanki w bułeczkach 115

Zdarzają się sytuacje, kiedy jedzonko musimy przygotować na szybko. Wtedy wykorzystujemy przepis na szybkie i niesamowicie sycące zapiekanki w bułeczkach. ( Pozdrawiamy Terenię ).    Składniki: -zwykłe, świeże bułeczki -tyle plastrów ( grubości ok. 0,5 cm ) grubej kiełbasy - ile bułeczek -tyle jajek - ile plastrów kiełbasy -starty na grubych oczkach żółty ser -olej do smażenia -szczypiorek ( ewentualnie ) -ketchup    Z bułeczek

Maminek kulinarny
Ryba zapiekana z pieczarkami 343

patelni.    W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy pieczarki. Wypełniamy je przygotowanym farszem.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut.    Zapiekanka jest gotowa. Dobrze smakuje z sosem pomidorowym. Smacznego

Maminek kulinarny
Zapiekanka makaronowa 167

minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C. Na chwilę przed upływem czasu pieczenia posypujemy tartym serem i wstawiamy  do piekarnika na czas  stopienia się sera. Zapiekanka gotowa. Smacznego

Maminek kulinarny
Zapiekanka z kaszanką 229

Szybka zapiekanka na obiad i nie tylko. Składniki: -ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków -ok. 60-70 dkg kaszanki -30 dkg odciśniętej kiszonej kapusty -15 dkg wędzonego boczku -cebula -pieprz ziołowy    Lekko przestudzone ziemniaki zgniatamy i układamy w delikatnie natłuszczonym  naczyniu żaroodpornym.    Boczek i cebulę kroimy w kostkę.    Cebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju

Maminek kulinarny
Szparagi 161

maja przyszłego roku. Szparagi zawierają znaczne ilości cennych składników mineralnych i witamin, ale najważniejsze, że są przepyszne! Można z nich przygotować wiele dań, najpopularniejsze są zupy, kremy, zapiekanki, sałatki. Doskonale smakują z najróżniejszymi sosami np. beszamelowym, holenderskim czy tartą bułką smażoną na maśle. Najbardziej popularne są białe i zielone, mniej fioletowe, które podobno mają najbardziej intensywny smak i zapach

Smakowity Blog Kulinarny
Ślimaki drożdżowe z konfiturą truskawkową i migdałami 151

płatkami migdałów. Ciasto rolujemy, zaczynając od dłuższego brzegu. Kroimy na 3-4cm kawałki (ślimaki). Piekarnik nagrzewamy do temp. 225 stopni C (termoobieg: 200 stopni C). Płaskie naczynie do zapiekanek lub tortownicę smarujemy masłem i układamy w nim ślimaki z ciasta stroną nacięcia do góry. Posypujemy płatkami migdałowymi Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Pieczemy w nagrzanym piekarniku

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczone bataty 149

Bataty czyli słodkie ziemniaki wywodzą się z Ameryki Południowej. Można je piec, gotować, używać do sałatek, zapiekanek, zup. Są bogate w witaminę A, C, B6, są też doskonałym źródłem potasu i kwasu foliowego. W smaku i wyglądzie przypominają marchewkę. To doskonały dodatek do mięs z grilla.   Składniki: 3 bataty 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz suszone zioła prowansalskie

Smakowity Blog Kulinarny
Szwajcarska zapiekanka serowa 280

kuchni są sery. Te najbardziej popularne to: Sbrinz, Emmentaler, Appenzeller, Freiburger Vacherin, Gruyere. Makaron króluje we włoskojęzycznych rejonach Szwajcarii, gdzie jada się klasyczne włoskie specjały. Do przygotowania szwajcarskiej zapiekanki makaronowej wykorzystałam oryginalne sery dojrzewające: Emmentaler i Gruyere o łagodnym, słodko-orzechowym smaku oraz Appenzeller, który w trakcie dojrzewania kąpany jest w mieszaninie białego wina lub cydru, ostrych przypraw

Smakowity Blog Kulinarny
Szwabskie Spätzle z gulaszem bawarskim 205

ziemniaki, stanowią główny składnik obiadów, przede wszystkim dań z sosami, pieczeniami, ale występują też jako samodzielne dania: Gurkenspätzle (Spätzle z ogórkiem), Käsespätzle (Spätzle z serem), Spätzleauflauf (zapiekanka ze szpecli), Apfelspätzle (Spätzle z jabłkami). Ja w ramach mojej podróży "makaronowej" po krajach Europy zatrzymałam się w Bawarii i przygotowałam klasyczne danie dla tej kuchni- Spätzle z gulaszem. Składniki: 500g makaronu Spätzle

Smakowity Blog Kulinarny
Szparagi z sosem holenderskim 111

głową pełną inspiracji, bogatsza o kulinarne doznania i chcę się nimi szybko podzielić. Maj jest dla mnie miesiącem szparagów. Można z nich przygotować wiele smakowitych dań. Zupy, sałatki, zapiekanki, tarty. Doskonale smakują ugotowane i polane roztopionym masłem, delikatnie oprószone solą morską. Często podaje się je z różnymi sosami np beszamelowym, z bułki tartej smażonej na maśle, czy też holenderskim. Składniki

Smakowity Blog Kulinarny
Rożki z ciasta filo z nadzieniem serowo-łososiowym 449

smaku. Jest neutralne i dlatego nadaje się zarówno do słodkich jak i wytrawnych potraw. Można w nim zapiekać farsze mięsne, warzywne czy owocowe albo serowe. Można zrobić jedną dużą zapiekankę albo małe przekąski tak jak ja to właśnie zrobiłam. Trzeba pamiętać, że to ciasto jest cieniutkie więc szybko wysycha. Dlatego przygotowując je po otwarciu opakowania powinniśmy zużyć je od razu

Smaczna Pyza
Idea posiłku, czyli czym jest frokost 1386

zwane frokost . Jest to niezwykle interesujący posiłek, bo tak naprawdę obejmuje niezwykle szeroką gamę dań: od wypchanych po brzegi sandwichy, poprzez wyjątkowe kanapki z galaretką jedzone nożem i widelcem, zapiekanki, omlety, pieczone lub smażone mięsa z ziemniakami, dania z ryżu, makaronu, sałatki lub tarty... Nieograniczone możliwości.  Zazwyczaj frokost jadam w pracy, przygotowany przez naszych wspaniałych kucharzy. Wczoraj jednak umówiłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieczarki w kremowym sosie pod talarkami z ziemniaków 230

proszku oraz przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i wymieszać. Tak przygotowane pieczarki przełożyć do naczynia żaroodpornego a na wierzch położyć pokrojone w grube plastry ziemniaki. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekać przez około 30 minut, aż ziemniaki  się przyrumienią. Zapieczone danie posypać drobno posiekaną natkę pietruszki i podawać ciepłe. SMACZNEGO! Uwagi

Gospodyni Miejska
Tatar z bakłażana z pomidorowym kremem na kalarepce marynowanej w cydrze 228

jednak nadal mało popularne. W smaku, delikatny, bez wyrazu, wręcz mdły łatwo daje się aromatyzować i doprawiać wyraźniejszymi smakami. Najbardziej popularne danie z bakłażana to chyba grecka musaka, czyli zapiekanka z mięsem i pomidorami. Można go także grillować, dusić, zapiekać, przerabiać na pasty do pieczywa. Osoby na diecie powinny włączyć go do menu, ponieważ jest niskokaloryczny i poprawia przemianę materii

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania