zapiekanka - 10615 przepisów (strona:470/708)

Szparagi 153

maja przyszłego roku. Szparagi zawierają znaczne ilości cennych składników mineralnych i witamin, ale najważniejsze, że są przepyszne! Można z nich przygotować wiele dań, najpopularniejsze są zupy, kremy, zapiekanki, sałatki. Doskonale smakują z najróżniejszymi sosami np. beszamelowym, holenderskim czy tartą bułką smażoną na maśle. Najbardziej popularne są białe i zielone, mniej fioletowe, które podobno mają najbardziej intensywny smak i zapach

Smakowity Blog Kulinarny
Ślimaki drożdżowe z konfiturą truskawkową i migdałami 140

płatkami migdałów. Ciasto rolujemy, zaczynając od dłuższego brzegu. Kroimy na 3-4cm kawałki (ślimaki). Piekarnik nagrzewamy do temp. 225 stopni C (termoobieg: 200 stopni C). Płaskie naczynie do zapiekanek lub tortownicę smarujemy masłem i układamy w nim ślimaki z ciasta stroną nacięcia do góry. Posypujemy płatkami migdałowymi Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Pieczemy w nagrzanym piekarniku

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczone bataty 141

Bataty czyli słodkie ziemniaki wywodzą się z Ameryki Południowej. Można je piec, gotować, używać do sałatek, zapiekanek, zup. Są bogate w witaminę A, C, B6, są też doskonałym źródłem potasu i kwasu foliowego. W smaku i wyglądzie przypominają marchewkę. To doskonały dodatek do mięs z grilla.   Składniki: 3 bataty 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz suszone zioła prowansalskie

Smakowity Blog Kulinarny
Szwajcarska zapiekanka serowa 273

kuchni są sery. Te najbardziej popularne to: Sbrinz, Emmentaler, Appenzeller, Freiburger Vacherin, Gruyere. Makaron króluje we włoskojęzycznych rejonach Szwajcarii, gdzie jada się klasyczne włoskie specjały. Do przygotowania szwajcarskiej zapiekanki makaronowej wykorzystałam oryginalne sery dojrzewające: Emmentaler i Gruyere o łagodnym, słodko-orzechowym smaku oraz Appenzeller, który w trakcie dojrzewania kąpany jest w mieszaninie białego wina lub cydru, ostrych przypraw

Smakowity Blog Kulinarny
Szwabskie Spätzle z gulaszem bawarskim 195

ziemniaki, stanowią główny składnik obiadów, przede wszystkim dań z sosami, pieczeniami, ale występują też jako samodzielne dania: Gurkenspätzle (Spätzle z ogórkiem), Käsespätzle (Spätzle z serem), Spätzleauflauf (zapiekanka ze szpecli), Apfelspätzle (Spätzle z jabłkami). Ja w ramach mojej podróży "makaronowej" po krajach Europy zatrzymałam się w Bawarii i przygotowałam klasyczne danie dla tej kuchni- Spätzle z gulaszem. Składniki: 500g makaronu Spätzle

Smakowity Blog Kulinarny
Szparagi z sosem holenderskim 107

głową pełną inspiracji, bogatsza o kulinarne doznania i chcę się nimi szybko podzielić. Maj jest dla mnie miesiącem szparagów. Można z nich przygotować wiele smakowitych dań. Zupy, sałatki, zapiekanki, tarty. Doskonale smakują ugotowane i polane roztopionym masłem, delikatnie oprószone solą morską. Często podaje się je z różnymi sosami np beszamelowym, z bułki tartej smażonej na maśle, czy też holenderskim. Składniki

Smakowity Blog Kulinarny
Rożki z ciasta filo z nadzieniem serowo-łososiowym 435

smaku. Jest neutralne i dlatego nadaje się zarówno do słodkich jak i wytrawnych potraw. Można w nim zapiekać farsze mięsne, warzywne czy owocowe albo serowe. Można zrobić jedną dużą zapiekankę albo małe przekąski tak jak ja to właśnie zrobiłam. Trzeba pamiętać, że to ciasto jest cieniutkie więc szybko wysycha. Dlatego przygotowując je po otwarciu opakowania powinniśmy zużyć je od razu

Smaczna Pyza
Idea posiłku, czyli czym jest frokost 1377

zwane frokost . Jest to niezwykle interesujący posiłek, bo tak naprawdę obejmuje niezwykle szeroką gamę dań: od wypchanych po brzegi sandwichy, poprzez wyjątkowe kanapki z galaretką jedzone nożem i widelcem, zapiekanki, omlety, pieczone lub smażone mięsa z ziemniakami, dania z ryżu, makaronu, sałatki lub tarty... Nieograniczone możliwości.  Zazwyczaj frokost jadam w pracy, przygotowany przez naszych wspaniałych kucharzy. Wczoraj jednak umówiłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieczarki w kremowym sosie pod talarkami z ziemniaków 222

proszku oraz przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i wymieszać. Tak przygotowane pieczarki przełożyć do naczynia żaroodpornego a na wierzch położyć pokrojone w grube plastry ziemniaki. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekać przez około 30 minut, aż ziemniaki  się przyrumienią. Zapieczone danie posypać drobno posiekaną natkę pietruszki i podawać ciepłe. SMACZNEGO! Uwagi

Gospodyni Miejska
Tatar z bakłażana z pomidorowym kremem na kalarepce marynowanej w cydrze 214

jednak nadal mało popularne. W smaku, delikatny, bez wyrazu, wręcz mdły łatwo daje się aromatyzować i doprawiać wyraźniejszymi smakami. Najbardziej popularne danie z bakłażana to chyba grecka musaka, czyli zapiekanka z mięsem i pomidorami. Można go także grillować, dusić, zapiekać, przerabiać na pasty do pieczywa. Osoby na diecie powinny włączyć go do menu, ponieważ jest niskokaloryczny i poprawia przemianę materii

SzczyptaSmaQ
Gęsina na świętego Marcina, pieczona w musztardzie 198

indyka lub kury. Można ją piec, dusić, gotować. Najpopularniejsze wersje to faszerowana jabłkami lub pomarańczą. Mięso z upieczonego wielkiego ptaka świetnie sprawdzi się w sałatkach, galaretkach, zupach , szybkich zapiekankach itp. Bardzo oryginalnie smakuje w zupie z  żôłtich wrëków (którą można znaleźć na Kujawsko-Pomorskim Gęsinowym Szlaku Kulinarnym), jednogarnkowym daniu z dodatkiem brukwi.     Gęś pieczona

SzczyptaSmaQ
807. Zapiekane płatki ryżowe & Wspólne pieczenie. 112

Zapiekane dyniowe płatki jaglane  z gruszką oraz cukrem trzcinowym i pekanami Co do dzisiejszej zapiekanki, to muszę ją jeszcze dopracować, bo płatki za rzadkie chyba ugotowałam  i nie była tak ścięta jakbym chciała, ale smaki jak najbardziej zgrane ;) Z wczorajszego pieczenia wyszedł odrywany dyniowy chlebek drożdżowy z orzechami i sosem toffi . Dobre było. Zdjęć za bardzo

More food, love and dreams
Zapiekanka z resztek 5094

Często się zdarza że zostają na z obiadu resztki kurczaka, pieczarek . Proponuję wykorzystanie ich w takiej oto zapiekance z ziemniaków, kurczaka , pieczarek i jajek .                              Zapraszam :) Składniki Ziemniaki resztki kurczaka np udko , noga

Sama słodycz i szczypta chili
Ciabatta 222

Dzisiaj zapraszam na pyszną, chrupiącą ciabatkę :) Przepis znalazłam na stronie  Moje Wypieki . Z gotowych ciabatek przygotowałam zapiekankę "krakowską" . Zapraszam do pieczenia! :) Składniki na dwie ciabatki: 8 g świeżych drożdży lub 4 g suszonych 2 pełne szklanki mąki pszennej  (najlepiej chlebowej, ewentualnie tortowej) 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka masła +kostki

My Culinary Art
442. Zapiekanka z makronem. 151

twarogowa zapiekanka makaronowa z gruszką i żurawiną Trochę przypalona i za długo przetrzymana w piekarniku, ale i tak dobra :P Serio weekend już prawie minął? Za szybko, zdecydowanie. Potrzebuje jeszcze kilku dni. Aby odpocząć tak do końca i zrobić to co muszę zrobić, ale jak na razie wystarczyć mi musi te kilka godzin do wieczora

More food, love and dreams