Często zdarza się, że dwie osoby mają zupełnie różne upodobania odnośnie jedzenia. Ten smakołyk jest połączeniem łagodnej i ostrej odsłony wytrawnego przedstawienia ciasta francuskiego. Dla każdego coś dobrego:) Zapiekanka prawie nie ma przypraw, ponieważ same składniki są mocno aromatyczne i oddają charakter potrawy. Składniki: (na 2 porcje) ciasto francuskie farsz do ostrej części boczek: 3 plasterki: zrobić z nich
KreatywnePinyczasu. Większość kobiet, które pracują zawodowo nie może sobie pozwolić na długie spędzanie czasu w kuchni , dlatego często wybieram szybkie i proste rozwiązania , gotując obiady jednogarnkowe.Takim przykładem jest zapiekanka z ziemniaków , bardzo sycąca a zarazem smaczna. składniki na 4 porcje 8-10 ugotowanych ziemniaków 250 g mięsa mielonego 20 dag pieczarek 2 cebule 1 papryka tymianek rozmaryn przyprawa
Smakowite Daniajest nie przezroczysta . Ketchup jest gęsty , aksamitny, ma żywo czerwony kolor. Smak zdecydowany, aromatyczny , ziołowy , wyczuwalny smak pomidorów , łagodny typowy keczup do pizzy ale ja również użyłabym go do zapiekanek. Niestety konserwowany chemicznie. składniki na 1 pizzę 2 szklanki mąki 20 g drożdży 3/4 szklanki letniej wody łyżka oliwy z oliwek sól szczypta cukru mały brokuł 15 dag sera
Smakowite Daniasmak czosnku, wyraźny aromat papryki i pomidorów, jest umiarkowanie pikantny. Ma żywo czerwoną barwę i gęstą konsystencję, posiada poręczne opakowanie. Sos paprykowo-czosnkowy to doskonały dodatek do różnego rodzaju zapiekanek, pizzy a także do drobiu i czy też dań z ryżem. Może być spożywany na zimno i na gorąco. W mojej kuchni zastosowałam go w wersji na gorąco do pieczonych
Smakowite Daniazawrotnym tempie. Całe szczęście potrzebne składniki są dostępne przez cały rok i zawsze można sobie do produkować potrzebną ilość ;). Świetnie pasuje do kanapek i zapiekanek, mięsa, ryb, serów i gotowanych warzyw. Czas przygotowania: ok. 2,5 godziny Składniki: 6 czerwonych papryk, 2 duże bakłażany, 4 ząbki czosnku, 2-3 papryczki chili
SzczyptaSmaQchwilkę do delikatnego przestygnięcia (jest naprawdę gorąca!). W tym czasie na patelni upraż płatki migdałów aż nabiorą cudownej złocistej barwy i aromatu, po czym posyp nimi chrupiący wierzch zapiekanki. Ja uwielbiam cynamon, więc na koniec posypuję jeszcze ½ łyżeczki, Tobie proponuję zrobić tak samo
Roślinna - blog wegańskiwcześnie tyle się naczekaliśmy? Cheeseburger z Soul Food Burger - to na niego tak długo czekaliśmy. Był dobry, choć z Warszawskich burgerowni nadal najbardziej lubię Barn Burger ! I na koniec: zapiekanki z pieca nad Wisłą
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!kolejny się chwalę... Mężem i jego zapiekanką ziemniaczaną, która była przepyszna! :) Uprzedzając jakiekolwiek pytania: tak, ona była krojona łyżką cedzakową
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!wygładzają zmarszczki, a witaminy z grupy B przyśpieszają metabolizm, zapobiegają chorobom skóry i koją nasze nerwy... Warto dbać o to, by być szczęśliwą kobietą ;) Rybny przekładaniec to prosta zapiekanka z orientalną nutą, w tym przepisie z dorszem i łososiem. Czas przygotowania: 40 minut Porcje: 4 Składniki: 400 g płat łososia bez skóry, 400 g płat dorsza bez skóry, 2 limonki
SzczyptaSmaQPieczarki ze śmietanką to specjalność mojego taty. Tak przyrządzony sos wspaniale smakuje z makaronem, jak również z pieczywem. Nadaje się także jako sos do zapiekanek. W zależności od upodobań smakowych można dodać kiełbaskę lub sobie ją podarować. W obu wersjach smakuje pysznie :) Składniki: 3/4 kg pieczarek *2 kawałki kiełbasy śląskiej 1 duża cebula 30g margaryny Ok.1 łyżeczka natki pietruszki
Smakowy Rajmiesięcy temu, gdy wyszłam za mąż, zaczęłam moje pierwsze szpinakowe kombinacje :) musze powiedzieć, że bardzo go polubiłam i teraz używam go, gdy tylko mogę do różnego rodzaju sosów, pizzy, zapiekanek, kotletów i innych takich :) Polecam więc gorąco jeść szpinakowe listki pod każdą postacią :) Sos szpinakowy jest daniem dobrym samym w sobie, ale można go również konsumować z makaronem, ziemniakami, kaszą
Smakowy RajPrzepisy dostępne są po kliknięciu w nazwę :) Znowu bezmięsnie, ale za to pysznie :) Śniadanie: Chleb z białym i żółtym serem, papryką i pekińską. Do picia zielona herbata. Obiad: Zapiekanka ryżowa z jabłkami i cynamonem Do picia kompot z dyni Deser – kolacja: Super szybkie angielskie pączki + kawa zbożowa. I wystarczy tego słodkiego obżarstwa :) R E K L A M A google
Smakowy Rajpodobnych rzeczy. By nie jeść w kółko tego samego, postanowiłam zrobić placki ziemniaczane z sosem grzybowym, który nadaje się również do spożycia z chlebem, makaronem, czy do zapiekanek. Pozdrawiam i życzę przyjemnego eksperymentowania :) Sos grzybowy: ¾ kg grzybów (leśnych lub pieczarek) 1 łyżka słodkiej śmietany lub mleka 1 średnia cebula Sól Pieprz Natka pietruszki 1 łyżka mąki Placki ziemniaczane
Smakowy RajWołowina to z pewnością moje ulubione mięso. W każdym wydaniu staram się jak najwięcej jej wykorzystywać, od bulionu, przez zapiekanki, po wyszukane pieczenie. Dziś coś szybkiego z dodatkiem boczniaków. O makaronie będzie. Jeżeli czytaliście poprzedni post, wiecie, że jajek mi zabrakło, więc makaron gotowy będzie...a szkoda. Czego użyłem? -300 gram wołowiny na moich oczach u rzeźnika zmielonej -kilka dużych
BaRepas