bardziej kaloryczna, sycaca. W te chlodne dni w naturalny sposob odczuwamy potrzebe zjedzenia czegos cieplego i pozywnego. Do tego celu ziemniaki nadaja sie znakomicie. Lekkie salatki zastepujemy pysznymi zapiekankami. Chetnie tez faszerujemy nie tylko ziemniaki, ale wlasnie ziemniaki daja nam wiele mozliwosci. Do nadziewania ziemniakow uzyc mozemy wlascwie wszystkiego co mamy w lodowce. Tu puszczamy wodze fantazji i tworzymy wspaniale
Przysmaki KarolkiPrzystepujac do akcji na prosta potrawe z jajek, "Jajka po prostu" , zaproponowana przez Olecruz, nie musialam dlugo szukac pomyslu. Natychmiast pomyslalam sobie o przepysznej zapiekance z bulki i jajka. Gdy pierwszy raz robilam to danie, a bylo to ladnych pare at temu, nie odnioslam niestety sukcesu. Czekajac az zetnie sie bialko przypalilam bulke. Tak to sie zdarza w fazie eksperymentow
Przysmaki Karolkiblogu, na ktory zagladam, w radio i tv paczek to temat numer jeden. Mnie za to dla odmiany naszlo na ziemniaki. Dokladniej poczulam ochote na ziemniaki w formie jakiejs zapiekanki lub tarty. Z pomoca mojej Malej Kuchareczki przystapilam do pichcenia. Viki zagniotla ciasto, a ja zajelam sie nadzieniem. Posiekalam co trzeba, poddusilam, pomieszalam i doprawilam. Potem tylko napelnilysmy foremke
Przysmaki Karolkimartwie. Truskawki zniknely jako pierwsze, rzodkiewki nie doczekaly do wieczornej salatki i skonczyly jako "zapychacz". Mloda kapustka urozmaici nasz obiad. Co sie zas tyczy szparagow, to te skonczyly w zapiekance, na ktore teraz wszystkich zapraszam. Szparagi zapiekane z boczkiem i parmezanem skladniki: 1 peczek zielonych szparagow 100g wedzonego boczku 40g tartego parmezanu 100ml mleka 200ml smietany sol, pieprz
Przysmaki Karolkipaszteciki, które mnie zadowoliły. Ciasto po upieczeniu jest miękkie, puszyste, a z farszem pieczarkowym stanowi bardzo smaczną całość. Pieczarkowe nadzienie wykorzystuję dość często w ciągu roku do bułeczek i zapiekanek, ale raz w roku dodaję do niego suszone grzyby i w ten sposób zamieniam codzienne pieczarki na odświętne, idealne nadzienie do pasztecików. 72 544x376 Normal 0 21 false false false
Przysmaki Karolkitroszkę się zagalopuje lub też apetyt jest mniejszy i zostaje się to i owo. Takim resztkom staram się podarować drugie życie. W zależności co się zostanie przygotowuje zupę krem zapiekankę lub dane z patelni. Dziś polecam coś pomiędzy hiszpańską tortillą, frittatą a omletem. Bez względu jak nazwiemy to danie z czystym sumieniem mogę Was zapewnić, że smakuje znakomicie, a wszystko
Przysmaki KarolkiCiekawa jestem jakie miny mieliby grzybiarze gdyby zobaczyli nas wiklinowy koszyk wypełniony kasztanami? Przyjemne chwile na łonie natury szybko nam minęły. Po powrocie do domu czekała na nas pyszna zapiekanka z bakłażanów. Przepis zaczerpnąć z lipcowego wydania Mojego Gotowania. Zapiekany bakłażan składniki 2-3 bakłażany 2-3 kulek mozzarelli 150 g tartego parmezanu 1 puszka krojonych pomidorów bez skóry
Przysmaki KarolkiSpotkała mnie ogromnie mila niespodzianka mianowicie w poniedziałek mój przepis na te kolorowa zapiekankę z kaszy został wybrany Blogerskim Przepisem Tygodnia na portalu Ugotuj.to . Szczegóły akcji i konkursu znajdziecie tutaj . :) Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiejszy post pewnie was zaskoczy, ale czyż nie tego powinno się oczekiwać od bloga? Może warto raz zrobić przerwę pomiędzy kolejnymi przepisami na ciasto, zapiekankę czy zupę krem. Może warto poznać się bliżej. Może chcecie poznać moja bajkę? Bo mój blog to taka moja bajka, która spełnia moje marzenia. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzepis na przetwory z pomidorów na zimę to pyszny domowy sos pomidorowy z cebula, czosnkiem i ziołami, który gdy tylko przyjdzie nam ochota posłuży do zrobienia pysznego dania - makaronu, zapiekanki czy zupy. Pomidory w zimie nie są smaczne, dlatego polecam przygotować sobie trochę takich słoiczków a będziemy się długo cieszyć prawdziwym smakiem pomidorów, bo nawet to kupne przeciery i sosy
Bernika - moj kulinarny pamietnikjest wykonany na bazie papryki chilli. Jest rewelacyjnie ostry I nadaje się nie tylko jako dodatek do dań kuchni meksykańskiej ale także jako dip :) Ja użyłam sos do zapiekanki makaronowej . Zaczynamy Składniki: 2 łyżki oliwy 2 łyżki mąki 2 łyżki chilli 1/2 łyżeczki czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki kminku 1/4 łyżeczki oregano 250 ml kurczakowego bulionu Wykonanie
Smaki Edytyrobicie jak zostanie Wam drobnego makaronu wermiszel od rosołu ? U mnie różnie . Albo zjadamy z inną zupą , albo robię zapiekankę z jabłkami , albo po prostu wyjadam z białym serem i śmietaną na kolację ( mniam). Kiedyś wypatrzyłam w jakimś programie o kuchni chyba wietnamskiej jak kucharz robił placuszki z użyciem makaronu. Oczywiście makaron był inny , dodatki i przyprawy zupełnie inne
Buniabaje w kuchniLubię gotowanego kurczaka z rosołu , ale bez przesady- nie za każdym razem kiedy gotuję rosół musi być potem gotowane mięso. Robię panierowane , w sosach, zapiekanki itd. Robię też w takie jak ten tzn. ugotowane mięso pokrywam glazurą ( marynatą ) -zostawiam by ostygło i przeszło smakami a potem podsmażam. Czas z gotowaniem: 2 godziny Składniki: 1 duże udko ( pół kg ) lub górne
Buniabaje w kuchniDanie z cyklu zostało mi i co z tym zrobić ? Tym razem zostało mi odrobinę makaronu nitki z rosołu - za mało do następnej zupy czy na zapiekankę -ot taka garstka .W zasadzie nie wiem skąd ten pomysł. Nie widziałam nigdzie czegoś podobnego. To był impuls. I muszę powiedzieć , ze bardzo smaczny impuls. Na przyszłość przewiduję robienie takich placuszków jako dodatku
Buniabaje w kuchnizupy, puree, z wody lub na parze z masłem i bułka tartą . Ale jakoś nie przyszło mi do głowy że kalafiora można piec . Dopiero jak zaczęłam przeglądać przepisy na zapiekanki z kalafiora przyszło mi do głowy , że może by go potraktować tak jak każde inne warzywo i upiec posypanego pikantnymi przyprawami. Muszę przyznać , że pomysł był dobry , a kalafior
Buniabaje w kuchni