się sama dziwię... I wczoraj przyszła mi wielka ochota na coś w tym stylu, a że dysponowałam śliwkami, więc i śliwki stały się podstawą a'la crumblowej zapiekanki, która mnie zadziwiła swoim pysznym smakiem. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyzaprzyjaźnionym blogu u Moniki znalazłam ostatnio przepis na zupę z dodatkiem (sporym!) wędzonego łupacza. Robiłam kiedyś wg przepisu Moniki zapiekankę makaronową z wędzoną rybą i bardzo mi smakowała, więc i teraz długo nie myślałam (a właściwie to wcale;) nad decyzją, że zrobię taką zupę. O łupaczu nikt nie słyszał nawet w sklepach typowo rybnych, więc postawiłam na dorsza, bo lubię
Zdrowa Kuchnia Sowyzachwycie ciasteczkami na mące migdałowej przyszła kolej na następne danie inspirowane książką "Kuchnia bez pszenicy". Zapiekanki nie są zbyt popularnymi daniami w mojej kuchni, robię je rzadko, choć jak zrobię, to z chęcią wszyscy jedzą. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyposzukiwaniu dobrego makaronu.......... Makaron - jemy go dość często. W zupie, z sosemw zapiekankach i na wiele innych sposobów. A czy zastanawialiście się kiedyś dlaczego makaron jest żółty ? Hmmm... odpowiecie prz jajka ! A przeczytajcie skład makaronów które macie w kuchni - ja wyjęłam 3 różne opakowania. W składzie żadnego z nich nie znalazłam jaj - tylko mąka i woda. Więc
kolorowotorcikowosemoliny oraz ze świeżych jaj. Makaron nawet po bardzo długim czasie gotowania zachowuje swój kształt, jednocześnie przyrasta prawie 400%. Nie zawiera konserwantów i barwników. Polecany do: - zup - sosów - zapiekanek warzywnych, mięsnych, serowych - potraw mięsnych. Opakowanie: 250 g Makaron bardzo smaczny, idealnie pasuje do zupy pomidorowej, Nie klei się, nie zniekształca, nie rozgotowuje. Smaczny i zdrowy makaron, bez konserwantów i sztucznych
kolorowotorcikowowyświetleń - 325 postów - 966 komentarzy - 89 obserwatorów Przez te 3 lata korzystaliście z naprawdę wielu przepisów, jednak największą popularnością cieszyła się ta 5: Sałatka z zupek chińskich Zapiekanka makaronowa z kurczakiem Papryka faszerowana mięsem mielonym Muffinki czekoladowe Sałatka z zielonych pomidorów Przez ten czas udało mi się być na kilku ciekawych wydarzeniach kulinarnych , opisać kilka restauracji i uczestniczyć w dwóch
Pasja Smakutego postawiliśmy na Caffè Latte (6 zł) i herbatę cytrynowo-limonkową (4zł). Do wyboru są także różne rodzaje piw oraz soków. Wśród zagryzek m.in.: tatar, pajda ze smalcem czy zapiekanka. Jeśli chodzi o burgera to wśród składników znalazły się: pomidory, czerwona cebula, zielone oliwki, mozzarella, ogórki konserwowe i rukola. Do tego sos BBQ i oczywiście wołowina. Bułka smakowo średnia
Pasja SmakuUwielbiam żółty ser. A Żółty ser ma chyba każdy w lodówce. Ja mogę go jeść ser krojąc go w kostkę. Ser idealnie nadaje się do kanapek, starty do zapiekanek czy do pizzy. Ja postanowiłam ser wykorzystać do faszerowania Wielkanocnych jajek, pokrojony w drobną kosteczkę, wymieszany z żółtkiem, siekanym szczypiorkiem i odrobiną majonezu jest świetnym składnikiem farszu do jajek. Na blogu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnaszemu zaskoczeniu okazało sie , że ,, wyrosła ,, nam pod bokiem pizzeria ( Pizzeria Swojska ) Musiałam sprawdzić czy awaryjnie można zamawiać. Menu jak na początek spore . Różnego rodzaju pizze , wybór makaronów , zapiekanek, mięs z grilla. sałatek, dań z pieca. Ceny do przyjęcia. Obsługa bardzo miła. Zamówiłam na próbę : Calzone ( pieróg) sos, szynka, ser, pieczarki --17 zł Sałatkę grecką ( kapusta pekińska ,ser feta
Buniabaje w kuchniryż zapiekany z jabłkami, ale często też jedliśmy pyszny i szybki ryż ze śmietaną, cukrem i cynamonem. Pycha!! Zapraszam na akcję, której bohaterem będzie słodki ryż pod każdą postacią: zapiekanki, bydyniu, leguminy, ciasta czy w owocach. Mile widziane również jego egzotczne wersje. Jest jedyny warunek, w przepisie powinny występowac ziarenka ryżu. Mam nadzieję, że zbierzemy pokaźną kolekcję zdrowych
Mia Cucina Sofietabardziej kaloryczna, sycaca. W te chlodne dni w naturalny sposob odczuwamy potrzebe zjedzenia czegos cieplego i pozywnego. Do tego celu ziemniaki nadaja sie znakomicie. Lekkie salatki zastepujemy pysznymi zapiekankami. Chetnie tez faszerujemy nie tylko ziemniaki, ale wlasnie ziemniaki daja nam wiele mozliwosci. Do nadziewania ziemniakow uzyc mozemy wlascwie wszystkiego co mamy w lodowce. Tu puszczamy wodze fantazji i tworzymy wspaniale
Przysmaki KarolkiPrzystepujac do akcji na prosta potrawe z jajek, "Jajka po prostu" , zaproponowana przez Olecruz, nie musialam dlugo szukac pomyslu. Natychmiast pomyslalam sobie o przepysznej zapiekance z bulki i jajka. Gdy pierwszy raz robilam to danie, a bylo to ladnych pare at temu, nie odnioslam niestety sukcesu. Czekajac az zetnie sie bialko przypalilam bulke. Tak to sie zdarza w fazie eksperymentow
Przysmaki Karolkiblogu, na ktory zagladam, w radio i tv paczek to temat numer jeden. Mnie za to dla odmiany naszlo na ziemniaki. Dokladniej poczulam ochote na ziemniaki w formie jakiejs zapiekanki lub tarty. Z pomoca mojej Malej Kuchareczki przystapilam do pichcenia. Viki zagniotla ciasto, a ja zajelam sie nadzieniem. Posiekalam co trzeba, poddusilam, pomieszalam i doprawilam. Potem tylko napelnilysmy foremke
Przysmaki Karolkimartwie. Truskawki zniknely jako pierwsze, rzodkiewki nie doczekaly do wieczornej salatki i skonczyly jako "zapychacz". Mloda kapustka urozmaici nasz obiad. Co sie zas tyczy szparagow, to te skonczyly w zapiekance, na ktore teraz wszystkich zapraszam. Szparagi zapiekane z boczkiem i parmezanem skladniki: 1 peczek zielonych szparagow 100g wedzonego boczku 40g tartego parmezanu 100ml mleka 200ml smietany sol, pieprz
Przysmaki Karolki