Biała kiełbasa to jedna z tradycyjnych dań wielkanocnych. Podajemy ją zazwyczaj jako dodatek do żurku lub na ciepło grzaną w wodzie. Najlepiej smakuje ona z ćwikłą
Danka Pichci1 duży por, 500 g mięsa z rosołu, 3 ząbki czosnku, 1 chilli, 30 ml sosu sojowego Kikkoman, cukier, pieprz, 150 g pęczaku, 100 ml białego
królestwo garówJak wiecie naleśnikowy ze mnie potwór! Uwielbiam wszelkiego rodzaju naleśniki , o czym pisałam już wielokrotnie. I na słodko i na ostro .. i wytrawne … i z
Ostra na SłodkoNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Sezon na cukinię już wprawdzie za nami, ale w sklepach warzywa te są nadal
Kuchnia Pełna PasjiCarska uczta z łopatki , pomysł na obiad Carska uczta z łopatki ciężko jest zakwalifikować jednoznacznie , czy jest to rodzaj zapiekanki , czy też inny twór . Bardzo proste i jednocześnie wypasione danie , które dobrze wygląda i tak samo dobrze smakuje . Spora ilość warzyw , troszkę boczku i kawałki łopatki , a wszystko zapieczone razem w pysznym sosie z dodatkiem przypraw , jak na carskiej uczcie(...)mandoliną . W blaszce do pieczenia lub foremce układamy plasterki masła , następnie naprzemiennie : ziemniaki, mięso,cebula,boczek,papryka,cukinia,ziemniaki… I tak do wyczerpania składników . Solimy do smaku . Na patelnię po smażeniu mięsa ,wlewamy wino , śmietanę , musztardę i doprowadzamy do wrzenia . Tą miksturą podlewamy carską ucztę z łopatki W miseczce mieszamy składniki z listy przyprawa i obficie posypujemy nią całość
Ogrodnik w podróży"Mniam, mniam, mniam..." - powiedziała żona po pierwszym kęsie. I powtórzyła to jeszcze kilka razy, aż talerz został wyczyszczony do ostatniego okruszka. Co by tu więcej napisać
zadanie-gotowanieKlasyczny pomidorowy sos, najczęściej wybierany jako wierzch pizzy. Pomidorowy sos do pizzy zdecydowanie u nas króluje w tej wersji. Mocno pomidorowy, dobrze wyczuwalny na każdym drożdżowym
Zasmakuj KuchniNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci BasiOd dłuższego czasu miałam ochotę na tartę w ziemniaczanej odsłonie. Przyznam, że nigdy takiej nie jadłam więc był to mój podwójny debiut - kulinarny i smakowy. Poczęstowani
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKolorowe duże muszle nadziewane farszem z cienkiej kiełbasy, pieczarek, cebulki oraz żółtego sera. Takie połączenie to zawsze strzał w dziesiątkę, nie ma opcji by komuś
Wanilia i KardamonKolejny zimowy comfort food. Nie da sie ukryć, że nie jest to najzdrowsze dania świata i nawet wolę nie liczyć ile ma kalorii. Ale nie serwujemy
Mienta blogPrzez lata nie gotowałem zup, bo zawsze szkoda było mi na nie czasu. Po co robić wodę z warzywami, jeśli można zjeść kotlecika, pizze, zapiekankę… Jednym słowem pożywniejsze dania. Zupy jadałem tylko wtedy, gdy tata lub mama ugotowali i postawili przed nosem. Po wyprowadzce z domu i przemyśleniu wielu spraw doszedłem wreszcie do tego, że w życiu nie chodzi(...)smaku Do podania – mleczko kokosowe i opcjonalnie cytryna lub limonka do skropienia Wykonanie: Pokrój ziemniaki w drobną kostkę i ugotuj je w bulionie. W między czasie na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek. Po kilku minutach dodaj kukurydzę i smaż kolejne 10 minut. Zawartość patelni przełóż do garna z bulionem, dodaj przyprawy i zblenduj
Blendmannatura. Nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez czosnku. W moim życiu nie spotkałem jeszcze nikogo, kto nie lubi tej znakomitej rośliny. Używam jej do wielu dań, mięs, zup, zapiekanek, a także jem go samego zapiekanego z masłem i rozmarynem w piecu. Dziś będzie przepyszna zupa mojego pomysłu na bazie właśnie czosnku. Czego potrzebujemy? -czosnek 8-10 ząbków, posiekanych na drobne(...)kokilek, które można wkładać do piekarnika. Na wierzchu posypujemy małą łyżeczką startego parmezanu. Zapiekamy 10 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni góra. Płatki migdałów prażymy na gorącej patelni. Wiórki parmezanu smażymy również na patelni, do momentu, aż zbrązowieją; odczekujemy aż zastygną. Kromkę chleba żytniego opiekamy w tosterze. Na wierzch kokilki układamy kolejno grzankę, chips z parmezanu i migdały. Smacznego
BaRepasZapiekane kotlety mielone po węgiersku to pyszne, aromatyczne i pełne warzyw danie idealne na sycący obiad dla całej rodziny. Delikatne kotlety mielone w towarzystwie dużej ilości
e-PrzepisyKulinarneJesieni ą na naszym stole cz ę sto goszcz ą dania jednogarnkowe i zapiekanki makaronowe lub ziemniaczane, rozgrzewaj ą ce, po ż ywne i bardzo syc ą ce. Na blogu pojawi ł si ę ju ż przepis na zapiekank ę ziemniaczan ą z porem i jajkami oraz zapiekank ę mięsno(...)maśle z drobno posiekanym czosnkiem ok. 5 minut ; doprawiamy sol ą i pieprzem. Pory obieramy z zewnętrznych liści, dokładnie płuczemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, w rzucamy pory; doprawiamy sol ą i pieprzem. Podsmażamy ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Ziemniaki obieramy i kroimy
La grande e la piccola cuoca