Składniki: 500 g długiego makaronu (u mnie linguini); 500 g mięsa z udek z kurczaka bez skóry i kości; 2 szalotki; 2 ząbki czosnku; 2/3 szklanki
Gospodyni MiejskaPrzegląd lodówki – szpinak, pieczarki, ser… Nie, nie bardzo mam czas i ochotę akurat dzisiaj robić pizzę, chociaż to byłby świetny zestaw na pizzowe nadzienie i
Karo in the Kitchenzwane frokost. Jest to niezwykle interesujący posiłek, bo tak naprawdę obejmuje niezwykle szeroką gamę dań: od wypchanych po brzegi sandwichy, poprzez wyjątkowe kanapki z galaretką jedzone nożem i widelcem, zapiekanki, omlety, pieczone lub smażone mięsa z ziemniakami, dania z ryżu, makaronu, sałatki lub tarty... Nieograniczone możliwości. Zazwyczaj frokost jadam w pracy, przygotowany przez naszych wspaniałych kucharzy. Wczoraj jednak umówiłam(...)zagnieść gładkie ciasto.Z ciasta uformować kulę, zawinąć szczelnie w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Pory pokroić w krążki, podsmażyć na dwóch łyżkach masła. Zdjąć z patelni. Rozpuścić resztę masła, podsmażyć pokrojonego w kosteczkę i doprawionego solą i pieprzem kurczaka. Ostudzić.Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć do formy. Gęsto nakłuć widelcem.Ciasto podpiec w 180 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOstatni piątek tego roku i zarazem ostatni tegoroczny wpis w ramach Fish Friday chciałabym uczcić łososiem w cieście francuskim na kalafiorowym puree. Danie jest absolutnie fantastyczne
Dietologlubię! Dlatego pomysł odgrzania bagietki, która nawet nie była z dnia poprzedniego wydał mi się najrozsądniejszym rozwiązaniem. Tym razem nie poszłam na łatwiznę i nie przygotowałam tylko zwykłych zapiekanek, ale coś, co mój własny Małżonek (wybredny dodajmy) jadł bez opamiętania i z ogromną radością. Ukryte w środku pieczywa tortille doskonale się sprawdziły, a ser pomimo krótkiego czasu pieczenia stopił się(...)pół i wydrążyć. Jak jest szersza to można to zrobić nożem, jeśli wąska, to nacinamy ją od góry wzdłuż długości i wydrążamy. Smarujemy margaryną środek. Boczek rumienimy na rozgrzanej patelni. Placki tortilii również smarujemy margaryną, obficie posypujemy szpinakiem i układamy najpierw boczek, a tuż za nim suszone pomidory. Ser ścieramy na tarce i dzielimy na 4 części- 2 większe
Kuchnia w czekoladzieziemniaków to dobry pomysł na lekki obiad do pracy. Wystarczy dodać do niej garść sałaty, skropić sokiem z cytryny i pełnowartościowy, sycący obiad gotowy. Zachęcamy do wypróbowania innych zapiekanek ziemniaczanych: tarta brokułowa na spodzie z tartych ziemniaków tarta z ziemniaczanych plasterków z chipsami z jarmużu Składniki: Ciasto z puree 0,5 kg ziemniaków 2 łyżki masła 1/3-1/2 szklanki mleka Szczypta(...)odstaw na czas przygotowywania nadzienia. Podczas pieczenia środek ciasto mocno się nadmie. Kiedy wyjmiesz foremkę z piekarnika, dociśnij lekko ciasto, tak żeby opadło. Krok 3 Umyj szpinak. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią szpinak i smaż na dość dużym ogniu, aż szpinak zwiotczeje i zmięknie. Przełóż go durszlak o odciśnij z wody. Krok 4 Wbij do miski 3 jajka, dodaj
Niedzielny kucharzSzukając pomysłu na kaczkę, w książce Marii Śleżańskiej, "Kucharz wielkopolski, praktyczne przepisy smacznych a tanich potraw ..." z 1892 roku, znalazłam przepis na „kaczki młode 'a la
królestwo garówspecjalność. W kuchni tureckiej znajdziesz ponad 200 przepisów na dania z bakłażanów. Propozycja, którą dzisiaj dla ciebie przygotowałam nosi nazwę omdlały imam (po turecku imam bayildi). Wygląda jak zapiekanka z bakłażana i należy do bardzo lubianych dań w kraju nad Bosforem. Imam bayildi to zapiekanye bakłażany faszerowane pomidorami, cebulą i papryką. Istnieją dwie wersje dotyczące nazwy tej potrawy. Według(...)cebulę w piórka. Czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj. 5. Warzywa przełóż do miski, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Nadzienie do bakłażana faszerowanego warzywami. 6. Zdejmij bakłażany z patelni i połóż na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 7. Na patelnię wrzuć pokrojone warzywa i często mieszając smaż około 2-4 minut, aby odparować nadmiar płynu
Cztery FajeryNaleśniki z serem to świetna propozycja nie tylko na słodki obiad ale i na podwieczorek, bądź kolację. Są bardzo syte i mają puszyste wnętrze. Przesiąknięte sosem
Pieguskowa KuchniaPOMYSŁ NA APETYCZNY OBIAD DLA CAŁEJ RODZINY! Dobrze wiecie, że kocham gotować, sprawia mi to ogromną przyjemność. Dla mnie gotowanie ma w sobie to coś szczególnego
SMYKWKUCHNIZazwyczaj cannelloni nadziewam mięsem mielonym z grzybami w sosie pomidorowym. tym razem postanowiłam odrobinę poeksperymentować i przygotowałam nadzienie na bazie białego sera, szynki i warzyw. Wyszło
Z miłości do słodkościJajka sadzone z boczkiem to niepełna wersja typowego angielskiego śniadania. Z całą pewnością ten posiłek doda Wam energii na resztę dnia. Zobaczcie zatem jakich składników potrzebujcie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tarta powstała na brak pomysłu na fasolkę, i wtedy zrodził się pomysł sam. Jest syta, zawiera chrupiący boczek, fasolki dwa gatunki. Naprawdę można się najeść
wesoła kuchniaDużo łatwiej osiągnąć taki poziom spożywając posiłki bazujące na warzywach, np. sałatki, warzywne zupy, curry czy leczo. Poniżej znajdziecie propozycje przepisów obfitujących w różnorodne warzywa: francuski ratatouille włoska zapiekanka z bakłażanem i sosem pomidorowym 3 przepisy na proste zupy krem pieczone warzywa alla romagnola szakszuka z ciecierzycą i szpinakiem marokański tadżin z warzywami i ciecierzycą Tęczowa tarta warzywna(...)wsyp fasolę lub ryż, aby je obciążyć. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez 15-20 minut, aż się zezłoci. Odstaw. 4. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy i wrzuć plasterki marchewki. Następnie podlej je odrobiną wody. Smaż je delikatnie na średnim ogniu, aż zmiękną. Dzięki temu łatwiej będzie je zwinąć w rulon i ułożyć
Chilli Czosnek i OliwaJabłka kojarzą nam się przeważnie z jesienią i właśnie wtedy są najsmaczniejsze. Zwykle jemy je na surowo, ale też wykorzystujemy je do przygotowywania szarlotek ( przepis ). Rzadziej
Danka Pichci