zapiekanka z patelni - 3013 przepisów (strona:161/201)

Lazania z mięsem mielonym, szpinakiem i dynią 111

  Dzień dobry :-) Wczoraj naszło nas na lazanię. Zrobiliśmy taką ze szpinakiem, dynią i mięsem mielonym. Do tego sos beszamelowy. Lazania wyszła pyszna, dynia i szpinak

kruche babeczki
Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem i porem 141

Pierwsze wyzwanie wspolnego gotowania w nowym roku odbywa sie pod haslem 3 po 3, czyli danie przygotoawne jedynie z 3 glownych skladnikow. Tym razem mialy to

Codzienne Gotowanie
Ryba zapiekana w warzywach 147

To danie jest doskonałą alternatywą dla ryby po grecku. Mąż twierdzi, że lepsze :) a powstało po trzydniowej nieobecności w domu, w celu spożytkowania warzyw zalegających w

Kolorowy Przepisownik
Zupa gyros 4823

Najpopularniejszym daniem „gyrosowym”, które od dawna króluje na naszych stołach jest znana i lubiana sałatka gyros . Dużą popularnością wśród moich czytelników cieszy się też zapiekanka o tej samej nazwie. Natomiast dzisiaj chcę się z wami podzielić przepisem na zupę gyros. Podobnie jak poprzednie dania, zupę gyros zawdzięcza swój oryginalny i niepowtarzalny smak przyprawie o tej samej nazwie(...)żółtą, czerwoną i zieloną) umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Papryczkę chili umyć, drobno posiekać (jeżeli chcemy, aby zupa była ostra to posiekać z nasionami). Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, dodać zamarynowane mięso, podsmażyć przez około 5 minut do momentu, aż mięso zmieni kolor. Następnie przełożyć do większego garnka, w którym będziemy gotować zupę

Danka Pichci
Zapiekanka z bakłażanem i sosem mięsnym pod beszamelem 144

oddzielnie sos - ale zdecydowanie warto. Nie jest to danie na szybki obiad/kolację w tygodniu ale w weekend można poświęcić trochę czasu, żeby potem cieszyć się tym boskim daniem. Zapiekanka z bakłażanem i sosem mięsnym pod beszamelem Składniki: 3 bakłażany 3 łyżki oliwy 2 duże ziemniaki sos mięsny: 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy ½ kg mięsa(...)obrać, i ugotować na półtwardo, odstawić do lekkiego przestygnięcia. Bakłażana wytrzeć ręcznikiem papierowym z wody, która się wytrąciła pod wpływem soli, następnie posmarować plastry lekko oliwą - usmażyć ( najlepiej na patelni grillowej) albo podpiec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Cebulę pokroić w kawałki, marchewkę pokroić w drobną kosteczkę, ząbek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć trochę cebulę

Smaczny zeszyt
72. Makaronizmy na talerzu: czyli pesto z suszonych pomidorów i śliwek, czarnych oliwek oraz z kozim serem, octem balsamicznym 316

burczy w brzuchu, zbliża się pora obiadowa, a głównym produktem naszych zapasów kuchennych jest.. makaron! Pierwsza myśl jaka nasuwa się nam to sporządzenie spaghetti bolognese lub jakiejś szybkiej zapiekanki, ale doskonałym i równie szybkim w przygotowaniu komponentem makaronu jest.. pesto! Kto pierszy raz posmakuje dobrego, domowego pesto z terenów śródziemnomorskich nigdy nie zapomni tego smaku i zawsze będzie(...)chili świeżo zmielona sól i pieprz - do smaku + makaron penne, spaghetti lub kokardki ( w ilości w zależności od potrzeby) Przygotowanie:  Cukinię dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w półplastry. Patelnię rozgrzewamy, umieszczamy na niej półplastry cukinii oraz drobno posiekany czosnek, całość lekko osalamy, podlewamy wodą i winem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości. Gdy plastry będą

Symfonia Smaków
Makaron alla carbonara z awokado 222

Składniki: 250 g makaronu (u mnie mafaldine, Lubella); 1 średnie, dojrzałe awokado; 1 żółtko jaja; 1/2 szklanki startego parmezanu + odrobina do posypania po wierzchu; 1/2 szklanki

Gospodyni Miejska
Naleśnikowa zapiekanka 228

Tak przygotowane naleśniki bardzo przypominają omlet, a nadzienie mięsne wzbogacone suszonymi pomidorami okazało się pyszne. Składniki 4 jajka sól 400 ml mleka 2 małe cebule 1

R'n'G Kitchen
Tarta z boczkiem, warzywami i serem ricotta 271

Czas przygotowania: 80 min. Składniki na formę do tart o średnicy 24 cm Koszt przygotowania: 25,00 zł SKŁADNIKI na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej

kulinarnyJa
Pasticio - zapiekanka makaronowa 373

makaron rurki długie 1 jajko na sos 500 g mięsa mielonego 1 cebula 3 pomidory 1 papryka 2 ząbki czosnku 150 g cukinii sól pieprz szczypta

Gotowanie jest łatwe
Pstrąg faszerowany boczkiem, tymiankiem i cytryną 146

Ryba przygotowana w ten sposób jest soczysta i niezwykle aromatyczna. To propozycja dla tych, którzy uwielbiają zapach i smak ziół w swojej kuchni. jedyna modyfikacja jakiej

Pieguskowa Kuchnia
Cukinia faszerowana pieczarkami i mięsem z kruszonką 173

Sezon na cukinię w pełni. Faszerowana pieczarkami i mielonym mięsem z chrupiącą parmezanową kruszonką to propozycja na smaczny letni obiad, lub opcja na pozbycie się nadmiaru

Wanilia i Kardamon
Lazania z serkiem wiejskim 253

  Składniki: Sos mięsny: 1 kg mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 1 ząbek czosnku; 1 puszka całych pomidorów w zalewie (400 g - masa netto

Gospodyni Miejska
Wtorek: Wegetariańska lasagna w słoiku 211

grubego szkła, ale nawet zwykły słój powinien być odporny na wysokie temperatury, bo przecież jedna z technik wyjaławiania słoików polega właśnie na wygrzewanie ich w piekarniku. Poza tym, robiąc zapiekanki w słoikach można je na wszelki wypadek owinąć w folię aluminiową, żeby odciąć szkło od bezpośredniego wpływu wysokiej temperatury. Pieczenie w słoiku wymaga z całą pewnością ostrożności. Dotyczy to przede(...)Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj pół litra wody, posól i wrzuć makaron. Gotuj 2 minuty krócej niż sugeruje instrukcją na opakowaniu. Makaron powinien być mocno al dente. Krok 2 Rozgrzej patelnię lub rondel, wsyp na nią szklankę groszku i 2 duże garści szpinaku. Podlej odrobiną wody gotuj mieszając aż szpinak zmięknie. Dodaj 2 duże łyżki pesto, zamieszaj, a następnie dołóż pół

Niedzielny kucharz
Makaronowe muszle z mięsem mielonym 96

Jeśli szukasz inspiracji na obiad albo wyjątkową kolację z przyjaciółmi, makaronowe muszle z mięsem mielonym to strzał w dziesiątkę. Wszystko to za sprawą niebanalnego wyglądu na

Rozdomowiona
Quiche Lorraine, czyli placek lotaryński 131

przyznać, że ciasto wyszło rewelacyjne, plastyczne, nie kruszyło się i bardzo ładnie się wałkowało. Bardzo polecam ten przepis do przygotowanie każdej innej wytrawnej tarty. Inna niezwykle popularna francuska zapiekanka to zapiekanka ziemniaczana - gratin dauphinois , gorąco polecam jako zamiennik tradycyjnych ziemniaków do obiadu. Jeżeli macie ochotę przyłączyć się do zabawy to pamiętajcie o tagu #w80przepisowdookolaswiata , dzięki temu będę mogła łatwo odnaleźć(...)minut lub do czasu aż się ładnie przyrumieni. Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Przygotowanie quiche lorraine, czyli placka lotaryńskiego: Boczek pokroić w drobną kostkę i przesmażyć go na suchej patelni, na małym ogniu, aż tłuszcz się wytopi, a mięso przyrumieni. Zdjąć z patelni łyżką cedzakową, zostawiając na patelni wytopiony tłuszcz.  Na pozostałym tłuszczu przesmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę

Codzienne Gotowanie
Jak nie marnować jedzenia? 7 zasad 332

podczas gdy taka sama liczba domowych to wydatek rzędu 1 zł? Nawet jeśli uwzględnimy koszt energii na upieczenie placków (to kwestia kilku minut pieczenia na patelni) to i tak kupując je, przepłacamy kilkukrotnie. Jeśli argument finansowy Was nie przekonuje, spójrzcie na skład placków… Te ze sklepu będą pełne sztucznych składników. Podobnie jest z innymi produktami. Litr domowego, naturalnego sosu(...)makaronu stir fry, farszu do pierogów lub ravioli. Wołowina z zupy może być podstawą do pysznego mięsno-krewetkowego farszu w azjatyckich pierożkach, a gotowane warzywa bazą sosu w zapiekance pasterskiej (zamiast nudnej sałatki jarzynowej). Krok 6. Zacznij mrozić Mrożenie domowych obiadów to najlepszy sposób by zdrowo jeść i jak najmniej czasu spędzać w kuchni. Do zamrażalnika trafić może niemal wszytko

Niedzielny kucharz