Naleśniki z serem to świetna propozycja nie tylko na słodki obiad ale i na podwieczorek, bądź kolację. Są bardzo syte i mają puszyste wnętrze. Przesiąknięte sosem
Pieguskowa KuchniaNoodle z sezamem i masłem orzechowym...Pszenny, błyskawiczny makaron chow mein.Z kawałkami czerwonej papryki i wiórkami marchewki.Wzbogacony czosnkiem i dymką ze szczypiorkiem.Oblepiony sosem na bazie masła
Gospodyni Miejskawygotuje – jeśli szpinak będzie wodnisty, lasagne będzie się rozwalać!). Na koniec dodajemy sól, pieprz i pół łyżeczki cukru. Mieszamy i odstawiamy na bok. 3. SMAŻENIE KURCZAKA (5 min): na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy kurczaka, obsmażając go krótko na średnim ogniu przez ok. 5 min, często mieszając, aby kawałki równomiernie się zrumieniły. 4. SEROWY BESZAMEL (10 min): najtrudniejsza część(...)więc nie będziemy dodawać innego sera). 7. PIECZENIE (20 min): całość zapieczcie przez ok. 20 min, do momentu aż wierzch będzie ładnie zarumieniony i lekko pofalowany. Po wyciągnięciu zapiekanki z piekarnika, odstawcie ją na 10 min do ostygnięcia – wtedy będzie bardziej zwarta i łatwiej wyciągnięcie ją z formy. OM NOM NOM! Post LASAGNE ZE SZPINAKIEM, KURCZAKIEM I SEROWYM BESZAMELEM
Nerds KitchenUwielbiam pieczarki. W sosach, na zapiekankach, pizzy, a także w wersji smażonej. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pieczarki w chrupiącej panierce z czosnkową nutą. To danie przypomina mi dawne czasy. Tak przygotowane grzyby możecie podać jako samodzielne danie lub dodatek do innej potrawy. Spróbujcie. Pieczarki w chrupiącej panierce z czosnkową nutą – przepis własny Pieczarki w chrupiącej panierce(...)mąkę pszenną. Pieczarki maczamy dokładnie w masie jajecznej. Następnie obtaczamy je w mące, znów w masie, a na koniec dokładnie w bułce tartej. Tak postępujemy z każdą sztuką. Na patelni rozgrzewamy olej (powinno go być tyle, aby sięgał do połowy wysokości pieczarek). Gaz zmniejszamy na minimalny. Układamy pieczarki blaszkami do góry. Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy pieczarki, aż będą złote
Słodkie okruszkiLazania chodziła mi pogłowie już od dłuższego czasu. Wiedząc że jest to spore wyzwanie trochę się z tym ociągałam. Pamiętam jak pierwszy raz miałam do czynienia
Kuchnia Pełna PasjiLubicie pizze? My uwielbiamy. Ale która jest najlepsza? Prosta odpowiedz – domowa Zapraszam Was na przepis na domową pizze na grubym cieście z farszem na
Słodkie okruszkiŚwięta za pasem, a w domu szpital :-( Cała trójka moich domowników niedomaga, a ja to - mimo wszystko - jakoś ogarniam... Najszybciej mija maleństwu - odpukać, ale pozostała dwójka
Czary - gary w kuchnibakłażana to danie, które możecie znać także pod nazwą “parmigiana di melanzane” lub “melanzane alla parmigiana” czyli bakłażan po parmeńsku. W największym uproszczeniu jest to zapiekanka składająca się z obsmażonych lub panierowanych plastrów bakłażana, aromatycznego sosu pomidorowego oraz sporej ilości sera, który po upieczeniu niesamowicie się ciągnie. Wbrew temu co sugerowałaby nazwa, korzeni tego dania(...)około 20 minut w temperaturze 180 stopni, obracając plasterki w połowie pieczenia na drugą stronę. Po tym czasie powinny się ładnie zezłocić. W międzyczasie przygotuj szybki sos pomidorowy. Na patelni rozgrzej olej, a następnie podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek, a po około 30 sekundach dodaj zioła i pomidory. Smaż
okolicepalnika.plprzykład pomidorowym lub śmietankowym. Możemy je smażyć z cebulą lub z pieczarkami, albo podawać w formie zapiekanek z dodatkiem ziemniaków czy też makaronu. Mielone także idealnie sprawdzi się w zapiekankach. Właśnie w ten sposób jest często przygotowywane w kuchni śródziemnomorskiej. Zapiekamy je wtedy z bakłażanem, pomidorami i w zależności od kraju pochodzenia przepisu z makaronem lub ziemniakami. Mielonym mięsem fantastycznie(...)reguły pomagam sobie mikserem. Następnie ręce smarujemy oliwą i z wymieszanego mięsa robimy małe pulpeciki. Obtaczamy je w mące i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Pulpeciki przekładamy do szerokiego naczynia żaroodpornego, wlewamy przecier pomidorowy, przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30- 40 minut. Podajemy posypane natką pietruszki
Kulinarne przygody GatityTarta z kurczakiem i szpinakiem – obiad na upały Pyszna, tarta ze szpinakiem i piersią z kurczaka , to doskonały obiad na upał , nie musi być serwowany
Ogrodnik w podróżyWitajcie kochani, post rozpocznę od tego, iż uwielbiam smak ryby po grecku(a najbardziej tej wigilijnej, wykonania mojej cioci), a dokładniej to połączenie smażonej
Symfonia Smakówkuchni. Drugim (mniejszym) powodem jest brak pomysłu na rybę. Najczęściej przyrządzam smażoną - w panierce lub bez, a do tego klasyka - surówka z kapusty kiszonej i ziemniaki. Czasami zrobię zapiekankę. Książka autorstwa Karola Okrasy i Doroty Wellman, przygotowana dla Lidla, jest przebogatym źródłem inspiracji. To nie tylko ryby na świąteczny stół, ale też na obiad codzienny, niedzielny, na wspólne grilowanie(...)osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie oprószamy delikatnie mąką i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Po przełożeniu płatów na patelnię dodajemy gałązki majeranku, pokrojony czosnek, skórkę z cytryny i schłodzone masło. Zmniejszamy ogień, by masło się nie paliło, a powstałą pianą z masła polewamy rybę. Jeśli płaty ryby
bistro mamaW sezonie wiosennym moc botwiny i buraków dostarczy nam wiele witamin. Polecam upiec buraki, potem zrobić z nich sos do tego młoda botwina i mamy zdrową
wesoła kuchniaWitajcie :) W piątek postanowiliśmy zrobić coś z jajek, bo dawno ich nie jedliśmy. Padło oczywiście na omlet. Nie wiemy jak Wy, ale my omleta uwielbiamy, jednak
vegetanieCałkiem niedawno, więc zbyt późno, odkryłam warsztaty kulinarne w wersji pandemicznej, czyli on-line. Jestem nimi bardzo mocno zachwycona. Niby przez szybkę, niby sama w kuchni
Kucharzyca