Całkiem niedawno, więc zbyt późno, odkryłam warsztaty kulinarne w wersji pandemicznej, czyli on-line. Jestem nimi bardzo mocno zachwycona. Niby przez szybkę, niby sama w kuchni
Kucharzycawaga przed ugotowaniem), czyli jakieś 2 szklanki puree. Na potrzeby tego przepisu warto ugotować dzień wcześniej więcej ziemniaków i odłożyć część. Quiche możecie przechowywać w lodówce do czterech dni. Zapiekanka doskonale nadaje się do mrożenia. W zamrażalniku może spędzić miesiąc. Quiche z ziemniaków to dobry pomysł na lekki obiad do pracy. Wystarczy dodać do niej garść sałaty, skropić sokiem(...)odstaw na czas przygotowywania nadzienia. Podczas pieczenia środek ciasto mocno się nadmie. Kiedy wyjmiesz foremkę z piekarnika, dociśnij lekko ciasto, tak żeby opadło. Krok 3 Umyj szpinak. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią szpinak i smaż na dość dużym ogniu, aż szpinak zwiotczeje i zmięknie. Przełóż go durszlak o odciśnij z wody. Krok 4 Wbij do miski 3 jajka, dodaj
Niedzielny kucharzMiał być przepis na ozdobienie świeczek, ale nie zdążyłam. Za to zrobiłam lasagne I. wróci z pracy i będzie zadowolona, że ma obiad. Świeczką raczej nie
dobra gospodyni dom wesołym czyniOstatnio bardzo dużo przeglądam przepisy i zdjęcia różnych dań. I natknęłam się na Calzone, które po prostu uwielbiam, na blogu mojewypieki.com . Od razu czułam, że
W kuchni u MonikiPapryki te robiłam już jakiś czas temu. Bardzo nam wszystkim zasmakowało połączenie w farszu kaszy jaglanej z kurczakiem i cukinią. Jest to z pewnością świetna alternatywa
Smaki Na Talerzucebulą, 2 łyżkami Ajvaru łagodnego Podravka. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób na jednolitą masę. Odstaw aby smak pasty przeniknął do mięsa. Bułki opiecz na patelni grillowej lub w piekarniku. Zwilżonymi wodą dłońmi, uformuj 4 zgrabne burgery. Usmaż kotlety na rozgrzanym oleju, około 3-4 minuty z każdej strony. Przygotuj inne dodatki(...)zasmakować kawałka Chorwacji na talerzu. Ajvar Podravka może znaleźć wiele ciekawych zastosowań w kuchni. Posłuży świetnie zarówno jako sos do mięs, zamiennik ketchupu na zapiekance, czy gotowy dip do karnawałowych przystawek. Poezja smaku i aromatu Tak przygotowany Hamburger wieprzowy to prawdziwa poezja smaku i aromatu. Dodatkowo chrupiąca bułka
kuron.com.plDzisiaj przepis, którego nie ma jeszcze na tym blogu, ale w sieci opublikowałam go już dobrych parę lat temu :) Propozycja dla tych, którym się znudziła tradycyjna
Posadzone i zjedzoneNadzienia do pierogów są przeróżne. I bez względu na ich zawartość, nie ma chyba osoby która by ich nie lubiła. Faszerowałam je już : jagodmi serem i
potrawyregionalneZ okazji World Pasta Day także w mojej kuchni zagościł makaron. Tym razem w zupełnie nowej odsłonie. Aby z tej okazji menu było choć trochę świąteczne
Kuchnia po mojemuMusaka to danie mięsne na kształt zapiekanki pochodzące z kuchni greckiej. Musaka Podstawowym składnikiem musaki jest bakłażan, sos pomidorowy i mięso mielone. Wybór dodatkowych warzyw, które możemy ale nie musimy do niej dodać należy do nas. Po górze musaka polana jest sosem beszamelowym i posypana żółtym serem. Całość trafia do piekarnika. Kiedy robię musakę zawsze sięgam po sprawdzoną selekcję warzyw(...)łyżki do posypania musaki Dodatkowo: kwaśna śmietana do serwowania. Jak przygotować musakę . Bakłażan : bakłażana umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry, które nasolić 1/2 łyżeczką soli. Pozostawić na 10 minut. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu. Smażyć plastry bakłażana z obu stron na brązowy kolor. Mięso : cebulę pokroić w drobną kostkę, włożyć na patelnię. Dodać olej. Smażyć na średnim ogniu przez
mecooksLubicie ciasto francuskie ? Ja bardzo! Zarówno w wersji na słodko ( z kremem budyniowym , serowym, owocami … ) albo w wersji na słodko ( z tuńczykiem, pastą serową albo
Ostra na SłodkoPomysł jest moim autorskim pomysłem , który wpadł mi do głowy zupełnie spontanicznie!Jestem wielką fanką ciasta marchewkowego na słodko ( zarówno w formie rogalików , które robię niezwykle
Ostra na SłodkoSpaghetti z klopsikami po włosku...Cienkie, długie nitki makaronu spaghetti.Pachnące oregano i czosnkiem klopski z dodatkiem parmezanu.Całość zatopiona w aromatycznym, ziołowym sosie pomidorowym.Prawdziwie włoska
Gospodyni MiejskaFaszerowane bataty goszczą dość często na naszym stole. Robię je z dodatkiem jarmużu lub szpinaku. Czasami robię bez sera czasami dodaję ser… taki jaki akurat
UgotujmyTo.plKlopsiki mielone zapiekane z sosem pieczarkowym to pomysł na smaczny obiad lub kolację w sytuacji, gdy znudziły nam się tradycyjne, smażone klopsy mielone. Przygotowane w ten
Danka PichciFaszerowane bataty goszczą dość często na naszym stole. Robię je z dodatkiem jarmużu lub szpinaku. Czasami robię bez sera czasami dodaję ser… taki jaki akurat
UgotujmyTo.pl